manoliu la CJ

”Pentru că nu s-a reușit alocarea de bani pentru investiții drumuri, eu mă abțin să votez execuția bugetară”, a anunțat vicepreședintele Dan Manoliu în plen, la momentul când i s-a solicitat votul pe un proiect privind execuția bugetară a județului pe primul semestru al acestui an. Aceasta, execuția, este obligația instituită de legea finanțelor publice locale pentru toți ordonatorii principali de credite, care trebuie să prezinte execuția bugetelor întocmite pe două secțiuni – în aprilie, iulie și octombrie pentru trimestrul expirat și cel târziu în decembrie pentru trimestrul al patrulea.

La CJ Neamț, execuția bugetară la data de 30 iunie 2014 s-a împiedicat în ”voința politică” și-a picat la vot pentru a doua oară consecutiv, deși, în principiu, este vorba de niște venituri care au intrat deja în buget și de niște cheltuieli care s-au făcut deja din buget. Vicepreședintele CJ Dan Manoliu și o parte din colegii săi de PSD nu par a fi adepții ideii cu ”ce-i păpat e bun păpat” dacă nu a păpat cine trebuie, prin urmare în ședința de ieri au zis pas.

”Până nu se deblochează situația, așa cum m-ați asigurat, dle președinte, că se vor da bani și pentru drumuri, eu nu voi vota asta. Că nu s-au alocat bani pentru drumuri”, a zis, îmbufnat, Manoliu. ”Nu s-au alocat că n-a fost de unde și tu știi foarte bine asta. Luna viitoare, la rectificare, vom primi niște bani și ne vom întâlni cu toții să vedem cum îi putem împărți mai bine”, i-a explicat Culiță Tărâță, amintind în acest punct și de oportunitatea proiectelor cu finanțare europeană, singurele care mai pot salva comunitățile locale sărace și sărăcite.

Pentru că Manoliu n-a exprimat așa cum trebuie (sau cum i s-a zis?) împotrivirea, a intervenit Dan Constantin: ”Noi discutăm acum și la 30 iunie 2014 de execuția bugetară. Există o planificare semestrială, iar observația dlui. Manoliu este că nu s-a respectat această repartizare pe primele 2 trimestre. Eu votez împotrivă”.

Și n-a fost singurul. Execuția bugetară pe primele șase luni ale lui 2014 a picat cu 9 voturi pentru, 10 împotrivă și 10 abțineri. Bugetul propriu al județului Neamț pe 2014 – elaborat, aprobat și executat conform legii până acum – înseamnă venituri de 291.202.000 lei și cheltuieli de 298.702.000 lei. Cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, cam cu 7,5 milioane de lei, întrucât cheltuielile de dezvoltare s-au acoperit din excedentul bugetar al anului trecut. (D. OSTAHIE)