Dacă-n scumpa noastră ţărişoară s-a ajuns ca un bandit dovedit şi condamnat, de calibrul lui Sorin Ovidiu Vântu, să moară de grija reformării clasei politice, ba s-o şi trâmbiţeze în termeni violenţi, ce mai lipseşte ar fi să lansăm o colectă publică, să-i finanţăm noi volumele de alese opere autobiografice. E imposibil, la cât de repede se regenerează resursele de prostie românească, să nu scoată capul nişte unii amatori de autografe. Din moment ce nişte alţii nu pregetă să ridice osanele pretinsului geniu financiar, se confirmă că românul, dacă nu e victima unor jafuri şi înşelăciuni de proporţii, nu se simte bine, nu e în apele lui.

Sorinache, cum îi plăcea să fie alintat, s-a apucat acum de tras foloase de audienţă pe seama internetului. Comercializând iluzia unor dezvăluiri, duce lumea de nas ca-n vremurile de glorie când recomanda fraierilor să doarmă liniştiţi. Vântu nu va spune niciodată adevăruri relevante. Ceea ce pare dezvăluire e de fapt reglare de conturi. A lui sau a altora. Banditul de la Roman n-a fost nicio clipă, dar absolut niciuna, de capul lui. A fost util unui sistem, s-a folosit de sistem, dar nu l-a creat el. Împreună cu adunătura de politicieni, de securişti şi mai ales de sereişti care au trudit pentru el reprezintă în continuare nu un pericol public latent, ci un risc pentru siguranţa naţională a ţării. Acoliţii lui Vântu n-au dispărut. Oricând pot fi reactivaţi, remobilizaţi. Ce caută sereiştii în poveste? Caută ce merită! E nedrept să uităm că suficientă vreme SRI i-a fost livrat pe tavă de Radu Alexandru Timofte, personaj aproape la fel de controversat ca Vântu, dar căruia i se întreţine şi după moarte o glorie mincinoasă. Ramificaţiile ajung unde te aştepţi mai puţin. Sistemul lui Vântu doar pare că doarme, fiindcă ripostează unde, când şi prin cine te aştepţi mai puţin. Oameni care ştiu multe adevăruri despre Timofte, Vântu şi oameni din jurul lor, odată ce n-a funcţionat descurajarea, nu sunt terfeliţi public ca din întâmplare. E o zonă de război unde nu-i loc de coincidenţe. La fel cum există o listă a lui Vântu la nivel înalt, şi-n Neamţ este una. Cine nu crede n-are decât să-ncerce să-i tragă spre spovedanii pe senatorul Ion Chelaru sau pe rezerviştii care au lucrat pe faţă pentru SOV. Le-a ieşit zeul din puşcărie şi ca mâine-l vezi că anunţă un partid nou, deşi e mai uşor să cumpere unul, că ştie cum se aranjează.

Pe de altă parte, din moment ce internetul suportă orice, era imposibil să-i scape ocazia de-a da buzna. Spaţiul virtual e deschis în egală măsură şi lui, şi lui Sorin Roşca Stănescu, ca un exemplu ales deloc întâmplător. Dacă jocurile lui SRS îs gata citite, cunoscute şi descântate, cu Vântu avem o problemă. E imposibil să nu fi intrat într-o combinaţie, să nu caute un folos, ceva acolo. Fiind păţiţi cu individul, alerta ar cam trebui să fie cât un cod portocaliu.

Viorel COSMA