Pentru nemțenii de pe Valea Muntelui, în special cei de la poalele Ceahlăului, anul 2016 va aduce bani mai mulți pentru funcționarea unității de asistență medico-socială Ceahlău, ”instituție publică specializată în acordarea de servicii de îngrijire, servicii medicale și servicii sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale din județul Neamț”.
Între Consiliul Județean Neamț și Consiliul Local al comunei Ceahlău există o asociere care durează deja de trei ani, în baza căreia, din bugetul județului, se alocă lunar o sumă pentru ca unitatea să poată funcționa. De la suma inițială, de aproximativ 20.000 de lei, s-a ajuns, în 2015, la 28.000 de lei lunar, pentru ca, anul viitor, să se aloce 40.000 de lei în fiecare lună. Oficialii CJ Neamț au explicat că acești bani vor asigura ”cheltuieli curente, de întreținere, funcționare și de personal, cu excepția celor legate de personalul de specialitate medico-sanitar”.
”Această instituție este specializată în acordarea de servicii de îngrijire, servicii medicale și sociale persoanelor cu nevoi medico-sociale, fiind singura unitate de acest gen din județ. Întrucât comuna Ceahlău nu dispune de resurse financiare suficiente, a solicitat prelungirea asocierii cu Județul Neamț pentru asigurarea bunei funcționări a unității, până la data de 31.12.2016, precum și acordarea unui sprijin financiar în sumă de 40 mii lei/lună Fundamentarea acestor cheltuieli este justificată de majorarea cu 25% a drepturilor salariale acordate personalului din sectorul sanitar și medico-social”, explică președintele CJ Neamț, Constantin Iacoban, în proiectul pe care îl propune marți, 15 decembrie, consilierilor județeni, spre analiză și, desigur, vot.
Unitatea medico-socială Ceahlău funcţionează în clădirea fostului spital din comună, desfiinţat după 1998, deși rațiunea existenței sale s-a menținut aceeași ca în 1871, când a fost înființat – distanța foarte mare până la Piatra Neamț și necesitatea unor servicii medicale pentru munteni. Unitatea de la Ceahlău a fost desființată odată cu marea ”reformă” din sănătate, care a închis și spitalele de la Roznov și Bicaz, în baza deciziei guvernului, ulterior fiind transformată în centru medico-social de îngrijire a bătrânilor. (D. OSTAHIE; FOTO: Constantin CIOFU, doxologia.ro)