Dintr-un comunicat al Consiliului Județean Neamț, aflăm că Primăriile Roman și Târgu Neamț ar putea fi bune de plată pentru nerespectarea regimului – dacă există așa ceva – deșeurilor din comunitățile respective. CJ Neamț anunță că a ”pregătit două adrese care au fost trimise către Primăria municipiului Roman şi către cea a oraşului Târgu Neamţ, prin care le pune în vedere faptul că riscă amenzi din partea Comisiei Europene pentru că, pe terenuri care aparţin administraţiilor locale, există depozite temporare situate în proximitatea depozitelor neconforme, închise prin proiectul SMID Neamţ”.
Explicația inițiativei CJ constă în faptul că depozitele temporare cu pricina au atras atenția Ministerului Fondurilor Europene, ”în timpul vizitei făcute zilele trecute în vederea recepţiei finale a obiectivelor de investiţie realizate prin SMID”, vizite care, cu regret spunem, n-au făcut subiectul unor comunicate de presă explicite.
Revenind la gropile de gunoi de la Târg și Roman, aflăm, din aceeași sursă, că ”depozitele închise prin proiect corespund din punct de vedere tehnic şi vizual. Există însă un prejudiciu major în domeniul poluării mediului înconjurător al investiţiilor realizate cu fonduri europene, adus de maldărele de deşeuri depozitate la voia întâmplării în aşa zise depozite temporare, care, culmea, au autorizaţie de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Neamţ”. Culmea! Un cuvânt fabulos într-un comunicat de presă, dar, să recunoaștem, la locul lui!
”Vrem să atenţionăm două dintre primăriile judeţului – pe cea de la Roman şi pe cea de la Târgu Neamţ, că se expun riscului de a fi amendate dacă vor accepta existenţa depozitelor temporare în imediata vecinătate a depozitelor neconforme, pe care noi le-am închis prin Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Neamţ. Cele două depozite temporare au atras atenţia reprezentanţilor Ministerului Fondurilor Europene, care au precizat faptul că aspectul acestora poate aduce prejudicii majore în ceea ce priveşte poluarea mediului, fapt care poate atrage sancţiuni de la Comisia Europeană, ai cărei reprezentanţi şi-au anunţat vizita în perioada următoare, în judeţul Neamţ. Prin aceste adrese, Consiliul Judeţean atrage atenţia Primăriei municipiului Roman şi Primăriei oraşului Târgu Neamţ pentru a lua măsuri urgente cu privire la eliminarea finală a deşeurilor existente în depozitele temporare, la Depozitul Judeţean de Deşeuri de la Girov. Fac precizarea că monitorizarea post-închidere a depozitelor neconforme închise prin proiectul finanţat prin fonduri europene este în sarcina primăriilor. Ele au fost predate cu protocol de predare – primire de către Consiliul Judeţean, de aceea orice amendă va fi suportată din bugetul local al primăriilor care acceptă funcţionarea depozitelor temporare”, a declarat Constantin Iacoban, preşedinte al CJ Neamţ, citat în același comunicat de presă.
Ca informații ajutătoare, se precizează că depozitul închis de la Roman a fost dat primăriei pe 11 decembrie 2014, iar cel de la Târg pe 26 ianuarie anul acesta.
”Ambele primării cu care CJ Neamţ poartă corespondenţă pe această temă au pus terenurile la dispoziţia opratorului pentru depozitare temporară a deşeurilor.
Potrivit prevederilor art. 52, alin.1) din Regulamentul de salubrizare a localităţilor din judeţul Neamţ, aprobat de către toate unităţile administrativ-teritoriale, «Depozitarea deşeurilor municipale este permisă numai în depozitul judeţean de deşeuri nepericuloase de la Girov, amenajat conform legislaţiei şi normelor tehnice în vigoare».
În conformitate cu legislaţia de mediu, aceste depozite temporare reprezintă păstrarea pentru o perioadă limitată deşeurile în mod corespunzător în spaţii special destinate şi amenajate, până la preluarea şi transportul lor la locul de eliminare finală”, se încheie comunicatul de presă al CJ Neamț.
Într-un comunicat de presă viitor, vom afla probabil și care este ”paguba” produsă de cele două primării Serviciului Public de gestionare a gunoaielor din cadrul CJ Neamț, prin faptul că acceptă deșeuri în gropile lor neconforme, în loc să le ducă, pe bani, la groapa europeană cu management, de la Girov. (D. OSTAHIE)