reclama autocenter

ciprian istrate 1

Tânărul artist plastic nemţean Ciprian Istrate, care a împlinit zilele trecute 43 de ani, este născut la Petricani şi a abosolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Iaşi, secţia Pictură bisericească. A început cu Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ din Târgu Neamţ, după care a fost ucenicul fraţilor Moroşanu din Suceava. De la aceştia a învăţat tehnica pentru frescă. Acum crede că icoana vine spre el atunci când trebuie să o picteze pe un perete de biserică.

„La început, respectam toate canoanele impuse pentru pregătirea necesară înainte de a picta o icoană. Te ajută, iar tu, oarecum, treci pragul, faci progrese”.  

Între 1996 şi 2008, a organizat şi deschis expoziţii personale la Centrul Culturii Franceze, Galeriile „Top Art”, Galeriile „Vert”, Galeriile „Lascăr Vorel” toate în Piatra Neamţ; Centrul Ecumenic Durău, Galeria „Ana” Bucureşti. A pictat 16 biserici şi 12 catapetesme în Iaşi, Suceava, Bacău, Neamţ, Harghita. I s-a acordat distincţia „Cuvioasa Parascheva” de către Patriarhia României (1999), distincţia „Stephanus Magnus Defensor Fidei Cristiani”, Iaşi (2002), Premiul special la Bienala „Lascăr Vorel” (2007). Deşi a obţinut atestatul de pictor bisericesc lucrând pe schele, artistul a vrut să studieze temeinic teologia. „Lucrând la pictarea bisericilor, simţeam că ceva îmi lipseşte. Am fost la cei mai vestiţi duhovnici, dar mi-am dat seama că răspunsul nu e aici. Au ocupat nişte goluri, dar nu pe toate şi atunci mi-am propus să studiez eu cu ochii larg deschişi teologia. Îmi place mai mult pictura bisericească sârbă decât cea grecească. Grecii sunt mai realişti, mai umani, pe când sârbii pictează mai mult spre simbol. Toată lumea spune să nu ieşi din canon, dar nimeni nu spune de unde până unde ţine canonul“, afirmă artistul.
“Ciprian Istrate impresionează prin măreția lucrărilor sale și deopotrivă prin modestia care-l caracterizează ca om, așa cum îi stă bine unui pictor de icoane, prin care harul Lui Dumnezeu lucrează, iar asta se vede în fiecare icoană de-a sa”. Subscriind la ceea ce scria despre artist Ioana Bârsan într-un articol, îi urăm lui Ciprian Istrate La Mulţi Ani! (N.S.)

 ciprian istrate

Articolul precedentLansare de carte la Poliţia Neamț
Articolul următorDochia: Război în toată regula?