Toți furnizorii de servicii medicale din Neamț trebuie să se acrediteze, dacă vor să mai intre, de la anul, în contract cu finanțatorul. Fiecare medic de familie, fiecare laborator de analize, fiecare cabinet stomatologic, fiecare clinică medicală, fiecare unitate ce oferă servicii de recuperare medicală, îngrijiri la domiciliu – în genere furnizorii din sistemul de ambulatoriu – trebuie să demareze acum procedura de acreditare prin Autoritatea Națională de Management a Calității în Sănătate (ANMCS). Asta, dacă doresc ca de la anul să mai primească finanțare de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț. “Având în vedere solicitarea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate, începând cu data de 01.10.2017, în vederea respectării prevederilor art. 20 alin. (2) din legea 185/2017 privind asigurarea calității în sistemul de sănătate, unitățile sanitare din ambulatoriu se pot înscrie în procedura de acreditare prin modalitatea prevăzută pe site-ul www.anmcs.gov.ro, sună anunțul care a bulversat pe mulți dintre furnizorii medicali din Neamț.

cjas neamt 2017 2Procedura, în primă fază, presupune înscrierea online, iar ulterior vor trebui întocmite dosarele pentru acreditare. Procesul în sine, este cunoscut, multe din laboratoare sau clinici având acreditare de la asociația RENAR. Ce nu înțeleg mulți dintre furnizori este dacă trebuie să se acrediteze din nou. “Până acum ne obligau să avem acreditare RENAR, era o condiție de eligibilitate la contractarea cu Casa de Asigurări. Tocmai ce-am obținut, anul trecut, acreditare pe 4 ani, am plătit în jur de 300 milioane (n.n. – lei vechi), iar acum ar trebui să mă acreditez din nou? Ce facem, ne acredităm cu două organisme? Problema este că n-am primit nici un răspuns de la București, am trimis mail și la RENAR și la ANMCS, sperând să mă lămurească cineva. La noi este obligatorie acreditarea, dar în străinătate a fost desființată! Și, la noi, din câte am văzut, amândouă organismele cer aceleași lucruri – dosare întregi cu structură de specializări, dotări, tot felul de autorizații și avize, documente pentru spații, liste nominale cu tot personalul medical și nemedical și așa mai departe. Cred că era normal ca această obligație să se aplice pentru cei care nu au nici un fel de acreditare acum și pe măsură ce ne expiră certificatele RENAR să trecem pe acreditarea ANMCS. Bine, înțeleg că nu este obligatoriu, decât pentru cine vrea să mai intre în contract cu CAS”, spune Aurel Silvaș, managerul unui laborator. Pe de altă parte, furnizorii medicali sunt nevoiți să facă tot ce pot pentru a respecta cerințele impuse de finanțator, altfel își pierd pacienții, care, la rândul lor, nu-și permit (marea majoritate) să meargă la medic fără trimitere. Noua condiție, cu acreditarea, are și un efect de triere a furnizorilor, cei care nu corespund în privința dotărilor având slabe șanse de a obține documentul prețios. “Noi deja ne-am înscris pentru acreditare prin ANMCS, dacă asta este acum condiția pentru a intra în contract, ne conformăm legii”, afirmă Dorel Botez, managerul unei clinici.

cjas neamt 2017 hol 1Medicii de familie din Neamț au trecut, până acum, printr-o procedură de evaluare făcută de CAS Neamț. Perspectiva acreditării la București este nouă și, spune vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț, va trebui musai parcursă: “Este dificil pentru un medic de familie să funcționeze fără contract cu Casa de Asigurări, pentru că 99% din venituri provin din această sursă, iar pacienții ar pleca de la un medic care nu-i poate da o trimitere, o rețetă sau alt document medical în regim gratuit. Cred că trebuie să ne acredităm, toți medicii de familie, așa puțini câți mai suntem”, declară dr. Angela Bica.

În altă ordine de idei, singura unitate spitalicească neacreditată din Neamț este Spitalul Orășenesc “Sfântul Ierarh Nicolae” Bicaz. Unitatea a intrat în procedură la sfârșitul anului 2014, după ce a fost salvată de la desființare și este programată pentru vizita comisiei de evaluare de la București, pentru a doua parte a anului 2018. (C.I.)

Articolul precedentACTUALIZARE L3: CSM Roman, 2-1 în deplasare, cu AFC Hărman
Articolul următorL5: Voinţa Dochia încearcă să detroneze Bravo Bodeşti
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Poate domnul Silvas ne spune si noua cum a aflat el de standardele ANMCS privind laboratorul in conditiile in care acestea nici macar nu au fost aprobate si publicate pe siteul institutiei.

    Poate ne spune totusi ce informatii are.. mai ales daca acestea sunt confidentiale

Comentariile sunt închise.