După data de 1 iulie 2018, nemțenii asigurați în sistemul public de sănătate își vor putea face analize gratuite la orice laborator care are contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) din orice județ al țării. Această posibilitate este extrem de avantajoasă pentru cei care vor să-și facă investigații mai repede de 4-5 luni și găsesc o clinică în țară unde obțin programare într-o lună, două.

“Începând cu data de 1 iulie 2018, pacienții vor putea beneficia de investigații paraclinice la orice  laborator aflat în contract cu o casă de asigurări de sănătate, indiferent de medicul prescriptor”, declară Nadia Elena Harpa, președintele CAS Neamț.

Această nouă prevedere a fost stabilită prin contractul-cadru pe 2018. Motiv pentru care CAS Neamț a alocat fonduri furnizorilor de investigații imagistice și radiologice doar până la data de 30 iunie, potrivit punctajelor de calificare obținute la contractarea din luna aprilie a acestui an. “Aceeași reglementare se aplică de la 1 iulie 2018 și în cazul furnizorilor de medicamente cu și fără contribuție personală, dată de la care asigurații își vor putea obține medicamentele de la oricare farmacie din țară care este în contract cu o casă de asigurări. Practic, a fost eliminată obligativitatea ca un furnizor de servicii paraclinice și de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu medicul prescriptor”, mai spune președinta CAS Neamț. (C.I.)