Medicii de familie din Neamț afirmă că nu toți elevii au nevoie de adeverințe sau de analize medicale la începerea noului an școlar. Iar, acolo unde se cer, ar fi vorba despre o exagerare: „Știu că se cer aceste adeverințe pentru orele de sport și adeverințe medicale pentru elevi, indiferent în ce ciclu sau clasă sunt, indiferent dacă sunt sau nu sănătoși. Este o exagerare, fiindcă noi oricum dăm adeverințe copiilor care sunt scutiți de sport. Dar, nu cred că-și au rostul aceste adeverințe în cazul unui copil care este sănătos, pentru că este un document medical care se eliberează la acel moment și are valabilitate temporară, potrivit bilanțului anual pe care-l face medicul său de familie și în urma consultului de la acel moment. Ulterior, dacă se îmbolnăvește și nu mai poate face ora de sport, medicul de familie este primul care află acest lucru, fiindcă părintele care vede că ceva nu este în ordine cu propriul copil își aduce copilul mai întâi la medicul de familie! Aceste documente medicale se dau, potrivit legii, la început de ciclu școlar, altfel, care este rostul lor? Este exagerat și atunci când se cer analize copilului, dacă nu este copil de creșă, și atunci când se cer analize părinților, cum mi s-au plâns, recent, niște părinți, dar care nu sunt pacienții mei. În mod normal, doar copiii care au afecțiuni cronice și alte afecțiuni care îi împiedică să facă ora de educație fizică și sport, trebuie să vină la medic pentru această adeverință care-l scutește la orele de sport. De câțiva ani, în luna septembrie, cabinetele noastre se aglomerează cu elevii care vin după adeverințe, indiferent dacă sunt bolnavi sau sănătoși, deși școlile fac și triaj epidemiologic la fiecare început de an școlar”, a declarat dr. Mihaela Carmen Covrig, președintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Regimul elevilor care nu pot face orele de sport din cauza unor boli cronice, cum este astmul bronșic sau afecțiunile locomotorii, trebuie să fie cunoscut nu doar de școală sau profesorul de sport. Dosarul medical al elevului, care există în fiecare școală, trebuie, la rândul lui, completat cu orice apare nou în starea de sănătate a unui elev. Iar adeverințe medicale, dovezi de vaccinare și scutiri de sport sunt documente care se cer în anumite condiții, după cum explică dr. Adriana Iancu, medic coordonator de medicină școlară în Piatra Neamț: „Pentru ora de educație fizică și sport, adeverințele trebuie eliberate de medicul specialist din ambulatoriu. Pe baza acestui document medical, medicul școlar eliberează adeverințe medicale pentru scutirea de orele de educație fizică și sport, pe care elevul le prezintă profesorului, la oră. Această adeverință eliberată de medicul specialist rămâne la dosarul medical al elevului, de la cabinetul medical. Elevii sănătoși aduc adeverință de la medicul de familie, pe care o prezintă direct profesorului de sport. Cei cu probleme de sănătate, vin întâi la cabinetul medical școlar, iar acolo unde este doar asistentă medicală, ea primește adeverința și medicul va elibera adeverința de scutire necesară la ora de sport. Această adeverință rămâne ca dovadă și la dosarul medical al elevului, pentru a rămâne consemnat de ce nu face ora de sport. Pentru elevii sănătoși, știu din anii din urmă că le cereau adeverințe profesorii de sport, nu le cerem noi, de la cabinetul medical școlar, dar, acum, nu ne-a anunțat nimeni, nimic. Sunt valabile acele adeverințe pentru elevii care au scutire medicală pentru orele de sport, permanentă sau parțială, în funcție de afecțiunea de care suferă. Analize medicale nu s-au cerut niciodată la școală, ci doar avize epidemiologice și adeverințe medicale pentru copiii din grădinițe, pentru elevii nou veniți sau care se transferă într-o unitate școlară, pentru că este nevoie de fișa medicală a elevului”.
Toate discuțiile din ultima vreme, legat de obligativitatea adeverințelor medicale cerute în școli, sau de analizele medicale impuse părinților în anumite unități de învățământ țin, mai degrabă, de o lipsă de comunicare. Dr. Mirela Grădinaru, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț, vine cu precizări care clarifică acest subiect. Din aceste precizări, reiese că analizele medicale sunt obligatorii pentru copiii care sunt înscriși la creșă: „În Ordinul Ministerul Sănătății 3462/2012 se prevede că participarea elevilor la orele de educație fizică și sport este condiționată de prezentarea avizului medical «apt pentru efort fizic» sau «clinic sănătos». Acesta poate fi eliberat de medicul de familie, de un medic de circumscripție, de unitatea sanitară unde a fost elevul investigat, purtând obligatoriu semnătura, parafa medicului și ștampila unității sanitare ori a cabinetului. Scutirea pentru ora de sport se eliberează de medicul unității de învățământ pe baza adeverinței medicale eliberate de medicul de specialitate, care poate fi un medic cardiolog, un medic de medicină sportivă. Adeverința rămâne la cabinetul medical școlar, iar medicul școlar eliberează scutirea care va fi prezentată profesorului de sport. Dacă nu este medic școlar, scutirea se poate da de către medicul de familie al elevului și se consemnează pe un formular tipizat, aprobat prin ordin al ministerului sănătății. În document se menționează dacă acel copil este scutit permanent anual, parțial semestrial, sau temporar, în funcție de patologie. Elevii scutiți trebuie să fie prezenți la ora de sport, chiar dacă nu fac activitatea sportivă. Pentru elevii sănătoși, adeverința se dă de medicul de familie, de medicul școlar sau de medicul specialist de medicină sportivă, iar pe adeverință scrie «apt pentru efort fizic» sau «clinic sănătos». Conexiunea este între medicul de familie și părinte, iar un părinte poate merge pentru adeverință și la medicul de medicină sportivă, și la medicul cardiolog, sau la medicul ortoped dacă acel copil a avut o fractură și părintele vrea să fie sigur că poate face ora de sport”.
Cât privește intrarea în colectivitate a copiilor, în acestă situație lucrurile stau astfel: „Copiii de clasa 0 vor prezenta dovada de vaccinare și adeverința medicală de la medicul de familie cu menționarea antecedentelor medicale, dacă are alergii, dacă ia o anumită medicație, inclusiv cu rezultatul examenului medical fizic, înălțimea, greutatea. La clasa a V-a, adeverința este obligatorie pentru elevii care merg în altă unitate de învățământ. La clasa a IX-a este nevoie, din nou, de toate documentele medicale ale elevului la noua școală unde învață. Pentru copiii de grădiniță este nevoie de adeverința medicală cu antecedentele și vaccinările. La creșă, pe lângă acestea, se cere și exsudat și examen coproparazitologic, analize obligatorii și care sunt gratuite”, adaugă dr. Mirela Grădinaru. (C.I.)