Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, 16 martie, cifrele de școlarizare pentru învățământul preuniversitar și superior de stat în anul școlar/universitar 2017-2018, repartizate pe niveluri de pregătire, forme și tipuri de învățământ.
Cifra de școlarizare totală pentru învățământul preuniversitar se menține la nivelul anului școlar precedent, dar s-au operat „mai multe realocări”.
- Suplimentarea cu 10.000 de locuri pentru învățământul obligatoriu, nivel primar;
- Suplimentarea cu 1.500 de locuri pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă – nivel primar și gimnazial și programul educațional ”A doua șansă”, inclusiv pentru cel organizat în penitenciare;
- Suplimentarea cu 1.000 de locuri pentru învățământul profesional;
- Suplimentarea cu 500 de locuri pentru învățământul special, educație timpurie;
- Suplimentarea cu 2.000 de locuri pentru învățământul special, nivel primar și gimnazial;
- Suplimentarea cu 650 locuri pentru învățământul special, nivel profesional.
“Relocările au la bază solicitările în creștere pe segmentele de învățământ menționate, determinate inclusiv de evoluția demografică pozitivă”, precizează executivul.
În schimb, au fost diminuate unele cifre de școlarizare, cum ar fi cele de la învățământul liceal cu frecvență la zi, frecvență seral și frecvență redusă. Pentru învățământul de masă preșcolar, gimnazial, de artă și sportiv, cifrele de școlarizare pentru anul școlar 2017-2018 rămân la nivelul anului școlar anterior.
Pentru învățământul superior, incluzând studiile militare, documentul stabilește următorul număr de locuri/granturi de studii:
- 62.0000 – studii de licență;
- 35.600 – studii de master;
- 3.000 – studii de doctorat;
- 4.000 – rezidențiat. (ZCH NEWS)