Chiria primăriei măreşte after-school-ul, ZCH NEWS - sursa ta de informații

* în august, Consiliul Local al Pietrei a impus prin hotărâre tarifele cu care şcolile pot închiria baza din dotare

* considerând noile tarife mult prea mari, cluburi sportive, ONG-uri şi alte asociaţii au solicitat reduceri

* unii le-au obţinut, alţii, cum sunt dascălii care prestează after-school, s-au pomenit că trebuie să crească suma solicitată părinţilor

* în şedinţa de luna asta, Consiliul Local Piatra Neamţ va „remedia” problema

„Unde dai şi unde crapă” ar putea fi motto-ul unei Hotărâri a Consiliului Local Piatra Neamţ. La momentul când au adoptat-o, nici iniţiatorii, nici cei care au votat-o nu s-au gândit ce efecte şi câte supărări va produce. Vorbim de HCL-ul prin care s-au stabilit noi tarife de închiriere pe şi în şcolile din Piatra Neamţ. În luna august, municipalitatea a decis actualizarea sumelor cu care directorii pot închiria sălile școlilor către alte entităţi, de orice fel ar fi ele. În luna octombrie, s-a revenit asupra subiectului şi s-au bătut în cuie tarifele pentru închiriere, prilej cu care s-a decis 5 lei metrul pătrat chirie în cazul cantinelor, minimum 50 de lei pe oră pentru sălile de sport și 40 de lei pe oră pentru închirierea sălilor de curs.

Aparent, nimic ciudat, însă, chiar de când au ridicat mâna a aprobare, consilierii locali s-au lovit de efectele deciziei lor. Chiar în timpul ședinței din luna octombrie, un grup de sportivi, membri ai unor asociații sportive, au cerut autorităţilor diminuarea tarifelor, pentru că, explicau ei, în teorie o fi cum o fi, dar odată transpusă în practică, chiria este exorbitantă. Asta mai ales că la asociaţiile sportive cu pricina erau legitimaţi inclusiv copii care nu-și permiteau să plătească atâţia bani.

Zis și făcut! Ad hoc, s-a stabilit că directorii școlilor care închiriază sălile de sport respectivelor asociații pot diminua chiria cu până la 25 de lei pe oră.

Şi s-a considerat, vorba aceea, problema rezolvată şi case closed.

* După cluburi sportive, multe ONG-uri se arată

În luna noiembrie, la Primărie au venit sesizări de la un ONG care desfăşoară activităţi şcolare în sălile Şcolii nr. 3. Respectiv Şcoala Postliceală Sanitară Centrul de Studii European Piatra Neamţ, care a solicitat tratament egal cu cel al cluburilor sportive, întrucât noua chirie ar obliga şcoala să mărească taxele de şcolarizare, deci şi-ar pierde cursanţii, deci s-ar desfiinţa. Prin urmare, s-a pus sub nasul consilierilor o nouă HCL, care s-o modifice pe cea anterioară, HCL 321-17.10.2013, în sensul: ”completării art. 1 cu un nou punct după cum urmează: pentru ONG-uri, cluburi sportive și sportivi legitimați, în funcție de opțiunea conducerii unităților de învățământ, se pot diminua tarifele prevăzute la pct. 1-3, cu până la 75%”. Potrivit raportului de specialitate, explicaţia ar fi următoarea: ”aplicarea prevederilor legale din HCL nr. 321 din 17.10.2013 ar determina o creștere semnificativă a chiriei (cu 300%)”.

* After-school, victimă colaterală

Avem, deci, o hotărâre, din august, menită să aducă mai mulţi bani şcolilor şi, implicit, primăriei (veniturile extrabugetare obţinute de şcoli se cam fac fifty-fifty cu primăria), dar care hotărâre a tot fost modificată pentru că ducea la majorări ale chiriei de până la 300%!!! De bună credinţă, oficialii pietreni au tot modificat la ea, să fie toată lumea mulţumită. Au uitat de două categorii pe care HCL-ul în cauză le poate doborî: părinţii şi copiii lor lăsaţi la after-school. După cum se ştie, pe lângă suma aferentă mesei pe care o primesc copii la prânz, la after-school se percepe un tarif, de câţiva lei, în care intră banii pentru chirie că se foloseşte sala de clasă a şcolii, cota parte calculată pentru utilităţile folosite în timpul orelor de after-school, banii pentru doamna şi, dacă e cazul, banii pentru îngrijitoarea care mai dă o mână de ajutor (mai ales la grădiniţe). Înainte de HCL-ul celebru, în cele mai multe cazuri, suma nu depăşea 9-10 lei. După HCL, au fost învăţătoare şi educatoare care au calculat, pe baza directivelor de la conducere privind noile tarife, că un părinte ar trebui să plătească 40 de lei pe zi numai chiria către şcoală! Evident, revolta a fost maximă, mai ales din partea bunului simţ, că nimeni nu va găsi vreodată curajul să ceară unui părinte atâţia bani, indiferent de HCL-ul care impune asta. Aşa că… s-au pus pe făcut memorii şi solicitări de revenire asupra tarifelor. Vestea bună e că oficialii Primăriei manifestă deschidere în privinţa acestui subiect.

 ”Cu siguranță vom încerca, în proxima ședință a Consiliului local Piatra Neamț care va avea loc spre sfârșitul lunii decembrie, să rezolvăm și această problemă. Vă dați seama că ar crește foarte mult tarifele pentru after-school dacă directorul crește chiria pentru sălile de curs. Şi poate să o facă, pentru că are instrumentele necesare. Gândiți-vă că acolo sunt copii, preșcolari, nu poți să ceri sume prea mari… Unele cazuri sunt cazuri sociale. Iar unii dintre părinți nu pot să-i țină acasă, sunt obligați să-i lase la grădiniță până după amiază. Vom reglementa și această situație, așa cum am făcut și cu ONG-urile și cu asociațiile sportive”, a declarat viceprimarul Aurelia Simionică.

Vestea proastă este că, în continuare, se iau şi se dau decizii fără o analiză completă şi corectă a tuturor consecinţelor pe care le pot produce.

Irina CĂLIN

Articolul precedentCum a protejat Morenciu neregulile de la Ambulanță
Articolul următorLas Vegasu`? Moft! Să vezi Târgu`