Principiul „no comment!”, la putere printre pacienți

Așa cum v-am obișnuit, continuăm, astăzi, serialul prin care vă aducem la cunoștință mulțumirile și nemulțumirile pacienților Spitalului Județean Neamț, așa cum rezultă ele din chestionarele aplicate la externare.

Astfel, la întrebarea: „Fiolele s-au deschis în fața dumneavoastră”, 64 de pacienți au răspuns afirmativ și doar 9 au dat un răspuns negativ. La această întrebare, numărul celor care au preferat să se abțină în a da un răspuns, lăsând spațiul gol, este destul de semnificativ, fiind „contabilizate” 36 asemenea situații.

Majoritatea pacienților supuși unei intervenții chirurgicale afirmă că, după operație, nu au apărut complicații, semn că totul a decurs bine. Au fost, astfel, „bifate” 53 de răspunsuri de acest gen, în timp ce doar doi pacienți au spus că s-au confruntat cu o serie de complicații postoperatorii. De remarcat este faptul că numărul celor care au preferat să nu dea un răspuns la această întrebare îl depășește, ce-i drept, doar cu o unitate, pe cel al pacienților care au răspuns că nu au suferit complicații.

Pe de altă parte, un aspect pe care l-au semnalat pacienții se leagă de faptul că au simțit că îngrijirile le-au fost acordate în mod condiționat. Astfel, la întrebarea „Ați sesizat orice formă de condiționare a îngrijirilor de care ați avut nevoie?”, 22 de pacienți au răspuns negativ, în timp ce numărul celor care au dat un răspuns afirmativ a fost de 32. Ca și la întrebarea precedentă, numărul celor care au preferat să se abțină de la un răspuns depășește totalul răspunsurilor pozitive și negative la un loc, fiind cuantificate 55 de asemenea situații.

Nu știm, și nici n-am putea să ne dăm cu presupusul dacă acei pacienți care au lăsat spațiul necompletat la întrebările amintite mai sus sunt adepți ai principiului „tăcerea e de aur”, și nu spun nici da, nici ba, pentru a nu supăra pe cineva. Pentru că, până la urmă, nu-i poate nimeni obliga să răspundă la o întrebare, atâta vreme cât ei nu doresc să facă acest lucru. (A. SÎRBU)

Articolul precedentConsiliul Local Piatra Neamţ – parteneriate 2014
Articolul următorLege nouă pentru ștergerea penalităților