• până la modificarea Constituţiei, USL va reduce cvorumul de validare a referendumului la 30 la sută

Referendumul privind revizuirea Constituţiei va avea loc la sfârşitul lunii septembrie sau chiar în octombrie, a declarat, pentru Ziarul ”Ceahlăul”, senatorul PSD Ioan Chelaru.

Vicepreşedinte al comisiei de revizuire a Constituţiei, Chelaru susţine că în actuala sesiune nu există timp ca propunerea să treacă şi prin Senat şi prin Camera Deputaţilor, astfel că votul final va avea loc în sesiunea parlamentară de toamnă. Şi poate că parlamentarii ar da dovadă de exces de zel şi ar convoca o şedinţă extraordinară, însă exemplul referendumului invalidat de anul trecut, prin lipsa cvorumului, încă le dă fiori celor de la USL.

”Dacă lucrurile se desfăşoară fără incidente majore, la sfârşitul lunii iulie sau pe sesiune extraordinară în iulie, una din camere va dezbate şi va vota legea privind revizuirea Constituţiei. A doua cameră o va discuta în septembrie, pentru că, potrivit prevederilor constituţionale, în 30 de zile trebuie organizat referendumul. Ar trebui în august şi nu este util un referendum în luna august. Eu spun că va fi în septembrie sau octombrie”, a declarat senatorul PSD Ioan Chelaru.

Concomitent cu modificarea Constituţiei, parlamentarii USL au depus deja o propunere de modificare a legii referendumului. Propunerea este ca referendumul să fie validat doar cu prezenţa a 30 la sută din cetăţenii cu drept de vot de pe listele electorale. Asta pentru a nu păţi ruşinea din 2003, când Guvernul PSD a întins referendumul privind revizuirea Constituţiei pe două zile, pentru a fi îndeplinit cvorumul de 50 la sută plus 1.

”Există o altă comisie pe codul electoral şi se ocupă şi de legea referendumului. De acolo a plecat noua lege a referendumului. Există şansa să treacă această nouă lege şi în două luni de zile”, a declarat senatorul Chelaru.

(G.A.)

 

Articolul precedentȚi se strică mobilul în garanţie – soluție neaoșă: Două săptămâni, fără ton
Articolul următorVeronica Micle: “Eminul meu iubit…”