0:00

Cerșetorii din țară migrează spre Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Un fenomen nu tocmai îmbucurător pentru România este cerșetoria. Din păcate nici orașul Târgu-Neamț nu scapă de acest fenomen, ce pare să se dezvolte mai ales din cauza multor cetățeni care dau bani cerșetorilor. Florin Tofan, șeful Poliției Locale Târgu-Neamț, ne-a mărturisit că subordonații săi fac toate eforturile pentru descurajarea și prevenirea cerșetoriei, dar parcă se luptă cu morile de vânt. El ne-a adus la cunoștință faptul că, pe lângă cerșetorii bine cunoscuți din Vânători, în orașul Târgu-Neamț au apărut și cerșetori din alte județe, cum ar fi Buzău sau Vrancea.

Cerșetorii din țară migrează spre Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Haine second contra cerşetorie

Pentru a încerca să-i descurajeze pe cerșetorii din Vânători să mai vină în oraș, Poliția Locală Târgu-Neamț, împreună cu administrația locală, au recurs la donații de îmbrăcăminte. Ba mai mult, cu ajutorul Poliției Naționale, au fost identificați pe străzi, amprentați, fotografiați și amendați. Dar s-au strâns doar amenzi neplătite.

„Primul lucru pe care-l facem zi de zi este combaterea cerșetoriei și, în același timp, descurajarea cerșetoriei. Încă de la începutul anului am avut acțiuni de acest gen, iar în acest sens am achiziționat de la mai multe magazine second-hand din oraș îmbrăcăminte și încălțăminte ce nu mai puteau fi comercializate și le-am donat comunității rrome din comuna Vânători. Cu sprijinul domnului primar și al domnului viceprimar am dăruit membrilor aceleași comunități mici cadouri în ideea de a-i face să înțeleagă că cerșetoria nu este o soluție. În ultima vreme, am făcut acțiuni comune cu Poliția Națională și chiar și cu Jandarmeria pentru descurajarea și prevenirea fenomenului infracțional. Noi am identificat cerșetorii, i-am dus la Poliția Națională, i-am amprentat, fotografiat și i-am băgat și într-o bază de date. Au fost și amendați, dar din păcate aceste amenzi nu sunt și încasate. Iar ca să transformi amenzile în muncă în folosul comunității este o operațiune mai greoaie”, ne-a declarat Florin Tofan, șeful Poliției Locale Târgu-Neamț.

Cerșetorii din țară migrează spre Târgu-Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Atenţie la „caritabili”!

Poliția Locală Târgu-Neamț atenționează cetățenii orașului, dar și pe cei care tranzitează urbea de sub Cetate că, în ultima perioadă, au apărut cerșetorii care cer bani în scopuri caritabile ale unor așa-zise fundații. Florin Tofan avertizează că este vorba de o păcăleală. „Acest tip de cerșetorie este un fenomen nou apărut practicat de așa-zise fundații care cer bani pentru copii cu probleme. Cei care dau bani la asemenea persoane trebuie să fie atenția, să ceară documentele, să vadă dacă sunt valabile, să verifice ecusonul și apoi să dăm banii pentru a fi sigur că banii merg la acel copil bolnav. Ei trebuie să aibă chitanțier pentru banii primiți. Paralel cu acțiunile pentru prevenirea și descurajarea fenomenului cerșetoriei, am demarat acțiuni și în privința depistării oamenilor străzii sau ai eventualilor vagabonzi din zona Gării, autogărilor sau din scările de bloc. Îi identificăm, îi ducem la Poliția Națională, îi amprentăm și eventual îi instituționalizăm la Centrul de Zi Sfânta Teodora din Humulești”, ne-a mai relatat Florin Tofan.

Vin ca la serviciu

Șeful Poliției Locale spune că cerșetorii vin în oraș ca și cum ar veni la serviciu între intervale orare bine stabilite. “Aceste acțiuni ale noastre au caracter permanent, doar că nu au o rezolvare pe termen lung din păcate, ci pe termen scurt. Rromii sunt alungați azi, dar mâine revin pe străzi. Ne confruntăm cu cerșetori chiar din afara județului, din Buzău, din Vrancea, vin cu copii în brațe. Noi avem deja cerșetorii noștri, dar ne mai confruntăm cu alți cerșetori din alte județe. Cei mai mulți cerșetori îi regăsim în ziua de luni când e zi de obor. Pur și simplu suntem depășiți numeric. Eu apreciez cetățenii cu inimă care oferă bani unor sărmani, dar în acest fel încurajează și cerșetoria, iar acei copii care cerșesc în loc să meargă la școală, vor reveni la cerșit pentru că știu că vor primi bani. Ca să nu mai vorbim de imaginea orașului ce va fi afectată în ochii turiștilor care vor vedea atâția cerșetori. Am avut un program Spune NU cerșetoriei, am împărțit pliante prin oraș, prin magazine, școli, dar cetățenii continuă să dea bani la cerșetori”, ne-a mai mărturisit Florin Tofan.

Ciprian Traian STURZU

Articolul precedentNichifor Crainic la Piatra Neamț
Articolul următorTârgnemțenii iubesc românește