Ceremonii militare în week-end, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiLa finalul acestei săptămâni, militarii Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” din Piatra Neamţ, organizează două ceremonii militare, una în reședința de județ și cealaltă în localitatea Războieni. Prima dintre acestea are loc pe 29 iulie, cu începere de la ora 10:00, în Piaţa Tricolorului fiind marcată Ziua Imnului Naţional al României.

Alături de militarii Batalionului 634 Infanterie „Mareşal Józef Piłsudski” participă reprezentanţi ai Asociaţiei Profesorilor de Istorie Neamţ (APIN), formaţia corală a Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ, elevi din cadrul Gărzii Curţii Domneşti, militari din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Neamţ şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Conform Legii 99 din 26 mai 1998, „se proclamă ziua de 29 iulie Ziua Imnului Naţional al României-Deşteaptă-te române, simbol al unităţii Revoluţiei Române din anul 1848”.

Din 1990 „Deşteaptă-te române!” este imnul naţional al României. Prima înregistrare a melodiei s-a făcut pe disc, în anul 1900, în SUA, în interpretarea solistului Alexandru Pascu. Mai târziu, în anul 1910, fanfara Batalionului 2 Pionieri din Bucureşti reunită cu fanfara Regimentului Ştefan cel Mare din Iaşi, au realizat cea dintâi înregistrare instrumentală. În acelaşi an, corul „Ion Vidu” din Lugoj a înregistrat pentru prima dată pe disc, varianta corală.

Cea de-a doua ceremonie militară are loc duminică 30 iulie, de la 11:30, în localitatea Războieni. Se marchează împlinirea a 126 de ani de la ridicarea de către ofiţerii Regimentului 15 Dorobanţi din Piatra Neamţ a monumentului dedicat eroilor de la Valea Albă-în urma luptelor din 26 iulie 1476, unde marele Ştefan Voievod a susţinut una din cele mai mari bătălii împotriva armatei otomane, condusă de Mahomed al II-lea, cuceritorul Constantinopolului. Atribuirea denumirii de „Războieni” Regimentului 15 Dorobanţi, prin Înaltul Decret nr. 2329 din 11 iulie 1891, a determinat preocupări pentru adâncirea cunoaşterii acestui moment important al trecutului militar naţional.

(G.S.)

Articolul precedentUngur mort într-un hotel din Piatra Neamț
Articolul următorFirmă nemțeană amendată cu 15.000 de lei pentru „delicte silvice”
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.