0:00

Centrul „Carmen Saeculare”, bilanţul unui an plin, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiCarmen Elena Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț, consideră că anul 2016 a fost pentru instituția pe care o conduce unul plin de realizări, de provocări, de activităţi noi, cu invitaţi deosebiţi, care au satisfăcut publicul fidel al manifestărilor organizate şi au generat categorii noi de public, mai ales tânăr.

Pe lângă programul nostru minimal, pe care îl realizăm oricum, în fiecare an, am atras proiecte noi şi am reuşit să îmbunătăţim din punct de vedere al conţinutului activităţile consacrate. Provocarea cea mai mare din acest an a fost chiar la finalul acestuia: Târgul de Crăciun la Neamţ, iniţiat şi organizat de Consiliul Judeţean Neamţ, proiect la care Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare a fost partener. Pietrenii au fost invitaţi să petreacă Sărbătorile de iarnă aşa cum o fac locuitorii altor oraşe în ţară şi străinătate, în care astfel de manifestări sunt obişnuite. Prezenţa lor în număr mare, atât la evenimentele culturale, la târg, cât şi la patinoarul amenajat în zona Curţii Domneşti au demonstrat că proiectul a fost un succes şi că manifestarea poate fi transformată într-o tradiţie. În cadrul Târgului de Crăciun la Neamţ, Centrul pentru Cultură a organizat şi Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă Steaua sus răsare care a readus pe străzile din Piatra-Neamţ cele mai frumoase tradiţii autentice româneşti din judeţul Neamţ şi din ţară”.

Directoarea Carmen Elena Nastasă a mai precizat că pe lângă proiectele mari pe care le-a desfăşurat (Spectacolul Eminescu, invitat actorul Dorel Vișan, Festivalul Florile Ceahlăului, Festivalul Internațional Vacanțe Muzicale la Piatra Neamț, Festivalul Internațional de Folclor Ceahlăul), Centrul pentru Cultură a realizat o permanentă activitate centrată pe păstrarea, protejarea şi promovarea patrimoniului material şi imaterial al judeţului Neamţ (prin Departamentul de Valorificare şi Promovare a Culturii Tradiţionale şi Ansamblul folcloric Floricică de la Munte), educaţia în domeniul artistic prin Şcoala Populară de Arte şi publicarea de lucrări în domeniul culturii, prin Editura Nona. De-a lungul anului au fost organizate diverse manifestări culturale (festivaluri, concursuri, serbări, etc.) în tot judeţul Neamţ. De asemenea, s-a continuat coordonarea unor ateliere de meşteşuguri pentru copii înfiinţate acum trei ani în localităţi reprezentative pentru patrimoniul cultural nemţean.

„Alte proiecte pe care le-am continuat şi în acest an au fost manifestarea Armonii Pascale, care l-a avut ca invitat pe Cristian Pomohaci, Şcoala de vară, Concursul Foto(Etno)Grafia, Ziua Unirii sau Ziua Copilului. Ne-am implicat, de asemenea, în parteneriate cu instituţii de învăţământ sau din alte domenii, pentru a realiza proiecte noi, interesante, menite să promoveze cultura şi patrimoniul cultural nemţean, mai ales în rândul tinerilor. Trăgând linie şi analizând activitatea din acest an, considerăm că   ne-am atins obiectivele, publicul fiind cel care a dat măsura muncii noastre. Prezenţa numeroasă a publicului şi aprecierile acestuia au fost criteriul cel mai important pentru reuşita proiectelor noastre”. (Ana MOISE)

Articolul precedentBiblioteca „Kirileanu”: cum a fost 2016, cum va fi 2017?
Articolul următorDosar DIICOT în instanţă, patru arestaţi
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.