pietricica turism

biblioteca-kirileanu-iarnaBiblioteca Județeană “G.T. Kirileanu” Neamț începe anul în forță cu un eveniment literar-poetic programat pe 13 ianuarie, la ora 17:00, la Teatrul Tineretului.

Vom face o seară de poezie în rotonda Teatrului Tineretului cu poeți din prima linie a literaturii române contemporane: Ion Mureșan, Ioan Moldovan, Aurel Pantea, Liviu Ioan Stoiciu, Nichita Danilov. Lor li se alătură Alexandru Cistelecan care le va face portrete critice”, a spus directorul Adrian Alui Gheorghe.

Gala Culturii Nemțene, ajunsă la ediția a II-a,va avea loc la sfârșitul lunii ianuarie, pentru că, potrivit scriitorului Adrian Alui Gheorghe, multe dintre manifestările, lucrurile care țin de cultură, desfășurate inclusiv în luna decembrie, încă nu și-au făcut ecoul. Unul dintre obiectivele primordial pentru conducerea bibliotecii în acest an va fi reabilitarea Corpului A cu fonduri europene.

“De doi ani lucrăm la acest proiect pe care l-am inițiat încă de la venirea mea în bibliotecă. Consiliul Județean a răspuns cum nu se poate mai bine demersului nostru și acum suntem în situația în care am trecut de câteva faze premergătoare pentru a ajunge la finanțare. Va fi un proiect foarte ambițios, un exercițiu de forță. Lucrările vor începe și se vor încheia anul acesta. Mai dorim să dotăm depozitele bibliotecii cu un mobilier nou, modern, care să protejeze manuscrisele, periodicele, cărțile vechi, fondul de carte obișnuit al bibliotecii”.

Referitor la activitatea curentă a bibliotecii în anul care a trecut, Alui Gheorghe a precizat că “am făcut tot ce ne-am propus minus un singur lucru pe care nu am reușit să-l facem până la capăt, și anume să redeschidem Sala Teatrului de Joacă Eduard Covali din cadrul bibliotecii. Dincolo de ce știam noi în legătură cu protecția din punct de vedere al ISU, au apărut vicii profunde care țin de structura de rezistență a clădirii și mai ales de acoperișul care este degradat până la colaps aproape. Așa că am returnat banii Consiliului Județean pentru că trebuie în primul rând să reconsolidăm Teatrul de Joacă. Suntem în situația în care chiar am vrea să renunțăm la ideea de Teatrul de Joacă în podul bibliotecii pentru că atâta vreme cât nu avem două intrări, două ieșiri încă sunt foarte multe riscuri pentru publicul nostru. Stăm bine la nivelul accesării fondului de carte din bibliotecă în condițiile în care suntem peste media pe țară, peste media europeană mai ales că vedem prea bine ce se întâmplă în spațiul public. Legat de tot ceea ce înseamnă lansări de carte, conferințe, manifestări publice, noi am avut un calendar pe care l-am respectat întocmai, l-am și depășit chiar deoarece am avut mai mulți invitați decât ne-am propus”. (Ana MOISE)