Chiar dacă administraţiile locale pe teritoriul cărora s-a decis deschiderea de centre de vaccinare destinate populaţiei s-au pus la punct cu respectivele spaţii şi le-au dotat şi amenajat corespunzător, vaccinul încă se lasă aşteptat. Cel mai probabil acesta va sosi la sfârşitul lunii februarie sau chiar în luna martie.
La centrul de vaccinare de la Pipirig, primăria a investit până acum 30.000 de lei de la bugetul local pentru achiziţionarea de mobilier, calculatoare şi materiale sanitare.
„Până pe data de 15 ianuarie am depus toate eforturile astfel încât centrul de vaccinare să fie deschis. La suma de 30.000 de lei cheltuită în primă fază se adaugă şi plata facturilor la utilităţi, plus suma de bani pentru plata personalului medical (medici, asistenţi medicali şi registratori medicali), care probabil va fi decontată cândva de la Ministerul Sănătăţii. Din discuţiile avute cu cei de la DSP ni s-a spus că vom fi informaţi când vom primi vaccinurile. Noi oricum suntem pregătiţi”, ne-a declarat primarul Vasile Dorneanu.
Centrul de vaccinare se află la baza sportivă din spatele primăriei iar şeful coordonator al centrului este dr. Ana Carmina. În cea de-a doua etapă la Pipirig se vor vaccina persoanele de peste 65 de ani, persoanele care suferă de boli cronice cât şi personalul din domenii cheie cum ar fi cei din învăţământ şi din administraţia locală. Comuna Pipirig are o populaţie de 9.020 de persoane conform statisticii celor de la Evidenţa Populaţiei.
În comuna Vânători-Neamţ situația este asemănătoare. Centrul de vaccinare este pus la punct şi dotat corespunzător. Acesta este amenajat în clădirea Centrului de tabere şi a fost dotat cu calculatoare, imprimantă xerox cu scanare, mobilier şi este racordat la reţelele de apă, gaz şi curent electric.
„S-a făcut o solicitare pentru medicamente, dezinfectanţi ce au fost deja achiziţionaţi cu bani de la bugetul local. S-a alocat suma totală de 26.000 de lei din care 4.000 lei pentru medicamente. De asemenea, am comunicat celor de la DSP că responsabil al centrului este dr. Simona Smântână. Există deja o echipă de medici şi asistenţi medicali, şi vom fi pregătiţi în momentul în care cei de la DSP şi Prefectura ne vor transmite să dăm drumul oficial la centrul de vaccinare”, ne-a declarat Adrian Petrariu, primarul comunei Vânători-Neamţ.
Comuna Vânători Neamț are o populaţie de 7.800 de persoane.
C.T. STURZU