0:00

Cel mai aglomerat sezon pe Ceahlău: 45.000 de turiști, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiVremea foarte bună și numărul mare de drumeți, care au optat pentru o ascensiune în masivul Ceahlău, i-au determinat pe salvamontiști să prelungească sezonul turistic până acum, deși teoretic ar fi trebuit să-l închidă pe 15 septembrie.

”A fost sezonul cel mai aglomerat din ultimii 25 de ani, numai în masivul Ceahlău și în împrejurimi numărul de turiști a trecut de 45.000”, a declarat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț.

”Media intervențiilor echipelor de salvare a fost, de asemenea, foarte ridicată, aproximativ 4,2 cazuri pe săptămână, majoritatea fiind traumatisme ale membrelor inferioare, dar şi hipotermii, epuizare avansata, lipotimii și crize cardiace acute, toxinfecții alimentare, cazuri care au fost transportate câteodată în miez de noapte pe trasee cu diferențe de nivel de 1.000 m, dar și în afara traseelor turistice, iar în final predate la SMURD sau ambulanță. 80% din interventii s-au produs după ora 17, iar numărul maxim de intervenții dintr-o singură zi a fost de trei. Peste 130 de cazuri au fost asistate (nu au necesitat transport ) la punctele de prim-ajutor din Stațiunea Durău (unicul punct de prim-ajutor din zonă) și Baza Salvamont de la Cabana Dochia (cel mai înalt punct de prim-ajutor din Carpații Orientali, aflat la 1.730 m altitudine)”. 

Salvamontiștii au intervenit și pentru căutarea a 28 de turiști rătăciți, care au fost găsiți cu toții, iar în 4 cazuri, în care se impuneau operațiuni de salvare cu elicopterul SMURD, s-au descurcat tot singuri, pentru că întunericul și condițiile meteo n-au permis o altfel de intervenție.  Important este că nu s-a înregistrat niciun deces.

Până pe 15 decembrie, când se deschide oficial sezonul de iarnă, salvamontiștii vor avea program de permanență doar în Baza Durău, iar la Dochia vor lucra în zilele de vineri, sâmbătă și duminică și de sărbătorile legale. (C.M.)

Articolul precedentGALERIE FOTO La județ se fac temele pentru Bruxelles
Articolul următorCSM Roman are două jucătoare convocate la națională
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.