pietricica turism

Teama de interpretări

Florin Marin debutează în campionat pe banca tehnică a Astrei, duminică, la Piatra Neamț, de la ora 18, în direct la Digi Sport 1, după un 0-0 în deplasare, cu Petrolul Ploiești, în semifinalele Cupei României. Abia instalat principal, Florin Marin a ținut să amintească tuturor că e un antrenor ce vizează rezultatele și mai puțin spectacolul.

Florin Marin

”Nu ştiu care sunt procentele care ne dau șanse la titlu. Nici nu contează. Şi nu, nu cred că va fi spectacol! E o luptă pentru rezultat. Dacă vrei spectacol, du-te la teatru, la circ!”, este replica lui Florin Marin, la întrebarea dacă Astra va face spectacol, cu el pe banca tehnică.

Apoi, meticulols, a reamintit jurnaliștilor că nu le permite să folosească porecla ”Flocea”, atunci când i se adresează. Cu voi nu sunt Flocea, doar cu prietenii sunt! Porecla mi-a dat-o un fost coleg de la Rapid, Ion Pop. În perioada aia, multor persoane cu prenumele Florin li se spunea Flocea”, spune Florin Marin. Acesta a antrenat-o pe Ceahlăul în 4 perioade distincte: în 1996-1997, în 2001, în sezonul 2006-2007 și 2008-2009, când mai mulți oameni din staff-ul administrativ au spus că a pus presiune pe unii dintre ei, încât s-au îmbolnăvit de diabet. ”În primul rând, pe mine era presiune mare, nu pe ei! Dacă am pus presiune, înseamnă că mă bazam pe ei! În plus, cred că i-am ajutat să câştige mulţi bani, nu e un aspect de neglijat”, a replicat Marin.

În altă ordine de idei, nu numai ”presiunea” a fost elementul definitoriu pentru Florin Marin, când a fost antrenorul pietrenilor, presiune pe care le-o cerea și jucătorilor în teren, atunci când îi îndemna la pressing împotriva adversarilor, ci și corectitudinea de care dădea dovadă atunci când desemna primul 11.

Pe când era la Ceahlăul în sezonul 1996-1997, la numai un an după promovare, nu şi-a băgat în echipă fiul, Dorian Marin, pentru a nu genera discuţii: “Nu vreau să vorbesc despre familie. Sunt corect cu toată lumea, asta încerc să fac în fotbal. Mă pot înşela când fac anumite alegeri, dar cei care merită, joacă mereu la mine. Nu contează că e străin sau că e român”.

Golubovic, stanga, alaturi de Canu, va reintra in lot

Costel Ilie suportă o presiune în plus

De partea cealaltă, Costel Ilie așteaptă meciul cu o presiune în plus. Va trebui să șteargă senzația de plictiseală care s-a abătut asupra lotului, la Brașov, iar apoi va trebui să găsească resurse să joace la victorie, pentru a-și depăși modelul, pe Florin Marin, pentru a nu da naștere la interpretări. De data aceasta, nu mai poate avea scuze în alcătuirea lotului, deoarece revin ”piesele” grele: Achim, Lucas Garcia și Golubovic.

”Vom avea un meci un meci dificil împotriva Astrei, pentru că au o echipă bună, vin după un rezultat, spun eu pozitiv, în Cupa României, 0-0 la Ploiești. Din păcate, am doi jucători suspendați, Constantinescu și Adi Gheorghiu, dar revin ceilalți trei pe care nu i-am putu folosi la Brașov, Vlad Achim, Bojan Golubovic și Lucas Garcia. Va fi o partidă interesantă, deschisă oricărui rezultat, pentru că suntem două echipe bune ale campionatului. Astra are un alt antrenor, pe dl. Florin Marin, căruia îi port un respect deosebit, pentru că datorită lui am și promovat în prima ligă și, apoi, am continuat munca de antrenor. El mi-a oferit această șansă”, mărturisește Costel Ilie.

Este adevărat că valoarea jucătorilor Astrei, este mult peste cea a jucătorilor pietreni, dar în tur, la Giurgiu, Vasile Miriuță a arătat că Ceahlăul poate bloca atacurile echipei de pe locul doi, realizând un 0-0, pe care puțini l-au anticipat.

Revanșa, privită ca a doua șansă

În iarnă, lotul Astrei s-a întărit cu câțiva jucători buni, care, însă, nu s-au acomodat la cerințele unui club profesionist. Tehnicianul Florin Marin, însă, i-a reprimit în lot pe Budescu și Alibec, coborând milităria din pod, pentru că totul pleacă de la disciplină, în viziunea lui.

O recunoaște și Costel Ilie, care a simțit pe propria piele, ca jucător, ce înseamnă să nu fii diciplinat și să nu asculți de indicațiile antrenorului: ”Florin Marin este un tehnician care pune foarte mare accent pe organizare defensivă, pune foarte mare accent pe disciplină tactică, pe disciplină în cadrul echpei, în general. La Brașov, am fost nevoit să abordăm defensiv meciul, pentru că nu i-am avut pe Golubovic, Achim și Lucas Garcia. Acum va trebui să dăm o tentă mult mai ofensivă, pentru că vrem o victorie în fața propriilor suporteri. La momentul actual sunt interesat și să ofer un spectacol plăcut ochiului, spectatorului, dar vreau să am și rezultate la echipă”, recunoaște Ilie.

De unde vine această sete de victorie? Declarativ, cel puțin, din dorința de a șterge cu buretele ceea ce s-a întâmplat etapa trecută la Brașov. Pentru că numai un joc ofensiv, verticalizat, pe poartă, poate da uitării un rezultat nefavorabil, obținut în compania unei candidate la retrogradare, iar în meciul cu Astra, pietrenii n-au ce pierde, decât trei puncte. Atât! Pot câștiga, în schimb admirația celor care îi cred învinși, înainte de a intra pe teren. ”Fotbalul îți dă șansa de a te revanșa cu ocazia următorului meci. Mă aștept să vină mai mulți spectatori. Se dă ceasul cu o oră mai devreme, deci, va fi o oră mai accesibilă pentru suporteri să vină la stadion”, crede Costel Ilie.

Cristi SOROCEANU

1 COMENTARIU

  1. vom vedea noi cat de mult va doriti victoria.
    voi merge la meci, daca simt ceva plec la pauza !
    daca nu, va voi aplauda indiferent de rezultat.
    La momentul asta, este mult mai importanta onoarea decat scorul meciului !
    Atentie, riscam sa ne arate lumea cu degetul din nou !

Comments are closed.