reclama autocenter

Tjobs_Aplicari generale 2012-2014 NEAMT

Site-urile de recrutare care oferă joburi în afara țării abundă de anunțuri, care mai de care mai atractive, fie că e vorba de slujbe oferite în Marea Britanie, Germania sau Franța. Ziarul Ceahlăul marcă înregistrată a cerut o analiză pe județul nostru pentru ultimii 3 ani de la unul din cele mai mari site-uri de recrutare pentru piața muncii din străinătate, www.tjobs.ro. Iată rezultatele:

Top 2012: turism și agricultură

În 2012, în topul domeniilor căutate, pe primul loc au fost construcțiile. 1.178 de cv-uri au fost depuse din județul Neamț în acest sector. Asta înseamnă, din totalul candidaturilor 16,09 %. Pe locul doi în preferințele de muncă ale nemțenilor și la mică distanță de construcții au fost, în 2012, joburile din turism și domeniul hotelier. Nu mai puțin de 1.117 CV-uri au fost depuse din județul nostru, însumând 15,26 % din totalul posturilor pentru care s-a aplicat. Agricultura, silvicultura și zootehnia ocupă poziția a treia în topul domeniilor în care nemțenii și-au exprimat dorința să muncească în anul 2012. 931 de cereri de angajare au fost trimise în acest sector, cu un total de 12,72% din totalul cv-urilor depuse pe internet. La polul opus, pe ultimele locuri în preferințele nemțenilor în materie de slujbe în străinătate s-au poziționat joburile oferite în domeniile energetică și finanțe bănci: în 2012, de ele interesați au fost doar 6 respectiv 5 nemțeni.

Top 2013: construcții

Anul 2013 schimbă puțin preferințele nemțenilor în materie de locuri de muncă. Pe primul loc în topul domeniilor căutate se poziționează construcțiile și amenajările. 999 de aplicanți și-au exprimat dorința de a lucra în acest sector. Pe locul doi cu 905 cv-uri depuse s-au situat căutările din aria agricultură, silvicultură, zootehnie și nu în ultimul rând, pe locul 3 preferate de nemțeni anul trecut au fost slujbele oferite de angajatori în străinătate în domeniul hotelier: 862 de persoane s-au arătat dispuse să plece din țară pentru un astfel de job. Pe ultimele locuri în preferințele nemțenilor și cu câte 3 aplicări fiecare au fost posturile de dansatoare și cele din domeniul resurse umane/psihologie.

Top 2014: îngrijire bătrâni

O statistică relevantă pentru anul 2014 nu se poate confirma încă, însă se observă pentru prima lună a anului preferințe pentru anumite domenii. Anul acesta, 214 nemțeni au aplicat deja pentru un post în sectorul hotelier. Pe locul doi se află și de această dată construcțiile, cu 170 de cv-uri trimise și, ca o surpriză, pe locul 3 în preferințele nemțenilor apare un nou domeniu: asistența socială și îngrijire bătrâni. 84 de oameni s-au arătat deja interesați de un post peste hotare în acest sector. Mai puțin atractive, cel puțin în prima lună a acestui an, au părut sectoarele care oferă joburi în imobiliare și IT, hardware: câte un singur candidat din Neamț pentru fiecare din cele două domenii. În Neamț, rata șomajului continuă să fie destul de ridicată. Potrivit ultimelor date făcute publice de Agenția Județeană de Ocupare a Forței de Muncă, 12.451 de nemțeni se află în căutarea unui loc de muncă.

Ioana HAGI-STAN

Articolul precedentIoanichie Bălan şi „Patericul românesc”
Articolul următor300 de nemțeni la mitingul PDL de la București