lista-scumpiriPrima zi a lunii iulie aduce schimbări importante pentru buzunarul românului. Astfel, salariul minim brut pe economie va creşte, începând cu 1 iulie, cu 75 de lei, ajungând 1.050 de lei lunar. Această modificare a salariului minim va aduce, implicit, noi costuri şi proceduri pentru angajatori, care vor fi pasibili de amenzi contravenţionale între 1.000 şi 2.000 de lei, dacă stabilesc salarii de bază mai mici decât noul nivel. În ceea ce priveşte noile costuri, creşterea salariului minim pe economie va implica şi majorarea cheltuielilor pentru firme, cu 93 de lei, angajatorii fiind nevoiţi să opereze modificarea. Mai exact, la fiecare salariu de 1.050 de lei brut, angajatorii trebuie sa aloce 1.292 de lei.

Totodată, noul nivel al salariului minim pe economie va majora şi amenzile de circulaţie rutiere. Potrivit Codului rutier, un punct amendă reprezintă 10 la sută din salariul minim brut pe ţară. Astfel, va creşte proporţional,şi punctul de amendă, de la 97,5 lei la 105 lei.

Tot astăzi, 1 iulie, Ministerul Sănătăţii lanseză patru programe noi care vor fi finanţate din bugetul ministerului pentru pacienţii aflaţi în stare gravă şi internaţi în spitale din România. De asemenea, va intra în vigoare și noul catalog naţional al preţurilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piaţă (CANAMED), în condiţiile în care existau peste 100 de medicamente în vechiul catalog care nu au fost niciodată comercializate. Odată cu intrarea în vigoare a noului CANAMED, preţul medicamentelor va scădea cu până la 20%.

Suma minimă de plată ca CASS pentru cei care realizează doar venituri din dobânzi, chirii sau dividende va crește, odată cu majorarea salariului minim pe economie, cu aproape 4 lei, ajungând la 58 de lei, lunar.

Dacă medicamentele se ieftinesc, gazele se scumpesc cu 12%. Gazele naturale pentru populaţie se vor scumpi de la 53 de lei/MWh, la 60 lei/MWh.

De la 1 iulie, românii vor plăti facturi mai mici la energie electrică, cu 1,5% mai puţin, pentru că Autoritatea de Reglementare în Energie a modificat unele componente de preţ.

Și tariful zilierilor se va majora, de astăzi, de la 5,7 lei pe oră, cât este în prezent, la 6,1 lei pe oră.

Tot începând cu 1 iulie, Guvernul a majorat normele de hrană și echipament pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională. Este vorba de actualizarea cu rata inflației a valorilor la nivelul anului 2015.