0:00

Cinci mănăstiri din judeţ, Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ, câteva biserici, dar şi alte monumente istorice, au beneficiat de lucrări de restaurare finanţate din bani europeni. Aşa cum a precizat directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ, Rocsana Josanu în şedinţa Colegiului Prefectural ce a avut loc ieri, 27 septembrie, la unele dintre aceste obiective lucrările au fost deja finalizate, în vreme ce la altele sunt încă în plină desfăşurare.

Ce s-a întâmplat cu banii europeni pentru mănăstiri, biserici şi monumente în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiÎn timpul lucrărilor efectuate la Muzeul de Istorie din Piatra Neamţ, aflat în plin proces de restaurare totală, au apărut mai multe elemente surpriză care au impus schimbarea măsurilor de intervenţie prevăzute iniţial. Pentru ca acest edificiu să poată fi redat pietrenilor în starea cât mai bună, au fost restaurate brâiele pictate, descoperite după decopertarea pereţilor din unele încăperi. Pavajul din piatră cubică din curtea interioară a fost păstrat, s-a făcut restaurarea tâmplăriei originale şi s-a refăcut uşa de stejar, de la intrare.

La Mănăstirea Sihăstria, calea de acces de la Turnul clopotniţă a fost înălţată cu arcade, pentru a permite accesul pompierilor în caz de nevoie. De asemenea, corpul de chilii a fost complet restaurat şi i s-a schimbat funcţiunea în muzeu. Paraclisul „Sf. Ioachim şi Ana” a fost consolidat şi i s-a restaurat pictura murală, iar la Biserica de lemn „Sf. Voievozi” au fost făcute lucrări de restaurare şi consolidare.

La Mănăstirea Secu au intrat în consolidare Turnul clopotniţă, Biserica „Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul”, Biserica „Naşterea Sf. Ioan Botezătorul” din cimitir, Paraclisul „Sf. Nicolae” şi Paraclisul „Adormirii Maicii Domnului”, precum şi o parte din incinta fortificată (spaţiile aferente muzeului) şi zidul de incintă de pe latura de vest.

Ce s-a întâmplat cu banii europeni pentru mănăstiri, biserici şi monumente în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Biserica Buhalnița

La Mănăstirea Văratec, cele trei biserici au fost supuse unor ample lucrări de consolidare şi restaurare. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Mănăstirile Tazlău – lucrare de mare anvergură, Almaş, la biserica din Buhalniţa, Hanul de la Şerbeşti (com. Ştefan cel Mare), şcoala veche din satul Văratic, comuna Agapia şi Biserica „Sf. Gheorghe” din Roman. Nici monumentul eroilor de la Valea Albă, din comuna Războieni, nu a fost trecut cu vederea. Acesta este cel mai tânăr obiectiv restaurat, fiind ridicat de ofiţerii Regimentului 15 Războieni şi inaugurat în 1879.

Alex SÎRBU

Articolul precedentCaracatiță mafiotă în păduri. Percheziții de amploare în Neamț și alte 15 județe pentru spălare de bani și evaziune
Articolul următorNu a oprit, pentru că era beat, și-a făcut accident!
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.