0:00

Caracatiță mafiotă în păduri. Percheziții de amploare în Neamț și alte 15 județe pentru spălare de bani și evaziune, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPatru ocoale silvice din Neamț au fost vizate de percheziții în această dimineață, 28 septembrie, într-un caz de amploare de evaziune fiscală, spălarea banilor, tăiere de arbori din fondul forestier și delapidare. Acțiunea este una mai extinsă, polițiști de investigații criminale economice, sub supravegherea procurorului Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, efectuând în total 146 de percheziții în 16 județe.

Se încearcă destructurarea unei adevărate caracatițe mafiote care ar fi fost constituită de două grupări infracționale din județul Suceava, unde au loc cele mai multe dintre percheziții, 85. Descinderile au loc și la domiciliile suspecților (33 dintre acestea), la sedii de firme (39) și puncte de lucru (57), dar și la ocoale silvice (17) din Neamț (4), București (1), Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița-Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Olt (1) și Teleorman (6).

Vor fi efectuate și 16 controale economice la depozitele unor societăți comerciale și se vor pune în aplicare 61 de ordonanțe, prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Caracatiță mafiotă în păduri. Percheziții de amploare în Neamț și alte 15 județe pentru spălare de bani și evaziune, ZCH NEWS - sursa ta de informații“În fapt, s-a stabilit că două grupări, constituite în județul Suceava, ar controla 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic, respectiv „Exploatarea forestieră”, „Silvicultură şi alte activităţi forestiere”, „Colectarea produselor forestiere nelemnoase din flora spontană”, „Tăierea şi rindeluirea lemnului” și „Comerț cu ridicata al materialului lemnos și al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare”.

Astfel, prin intermediul acestor societăți, din anul 2019 și până în prezent, ar fi efectuat diverse operațiuni ilicite în domeniul silvic.

Practica evidențierii fiscale parțiale/neevidențierii tranzacțiilor s-ar fi manifestat în comercializarea de brichete sau cherestea, realizată către o serie de parteneri comerciali din județele Constanța, Suceava, Cluj, Alba, Botoșani, Bacău, Vrancea, Iași, Teleorman, Ilfov și din municipiul București, existând indicii că acestea ar fi rezultatul unui proces de achiziție lemn/prelucrare buștean/producție brichete, cu o componentă de materie primă ilicită/tranzacții evazioniste.

Cele două grupări ar fi furnizat masă lemnoasă cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia, sens în care, în conveniență cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată, parțial, prin virament bancar, iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată, în numerar, prin intermediul unor persoane de încredere.

Caracatiță mafiotă în păduri. Percheziții de amploare în Neamț și alte 15 județe pentru spălare de bani și evaziune, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiDin cercetări a reieșit că banii, rezultați din infracțiunile de evaziune fiscală, săvârșite prin modalitățile descrise mai sus, ar fi fost introduși într-un circuit cu caracter legal, fiind alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale, faptă ce întrunește elementele constitutive ale infracțiunii de spălare a banilor”, precizează Biroul de comunicare al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR).

Mai mulți martori vor fi audiați la sediul IPJ Suceava. După percheziții, inspectori ANAF– Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale și inventarieri ale materialelor lemnoase, pentru a evidenția și a lua măsurile legale ce se impun privitor la operațiunile derulate de aceste societăți comerciale în domeniul silvic.

Angela Croitoru

Articolul precedentȘtire actualizată. Târgu-Neamț: Țeapă dată unui CAR prin metoda “adeverința”
Articolul următorCe s-a întâmplat cu banii europeni pentru mănăstiri, biserici şi monumente în Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.