Modificări la TVA, majoritatea prin creșterea acestei taxe, vor genera prețuri mai mari la o serie de bunuri și servicii, dacă proiectul Guvernului, publicat marți, 19 septembrie, va fi adoptat în această formă.

Proiectul de act normativ privind reducerea cheltuielilor bugetare și măsuri fiscale propune următoarele modificări:

– menținerea TVA de 5% la cărți, ziare, reviste, la accesul în muzee și la evenimente culturale, la grădini zoo și botanice, la târguri, expoziții, cinematografe, la monumente de arhitectură, istorice și arheologice, la castele, case memoriale, la livrarea de lemn de foc și la energie termică.

– creșterea de la 5%, la 9% TVA la livrarea de locuințe sociale, la livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă. Totodată, se propun și modificări ale declarațiilor pe propria răspundere prevăzute de lege pentru aplicarea cotei reduse pentru aceste operațiuni, în prezent nefiind corelate.

Inițiatorul subliniază că pentru trecerea de la aplicarea cotei de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe, este necesară și introducerea unor dispoziții tranzitorii.

– creșterea de la 9%, la 19% TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat (care au un conținut total de zahăr de minim 10g/100g produs). Aceste măsuri derivă din recomandările din raportul Băncii Mondiale cu privire la eliminarea cotelor reduse de TVA distributive (eliminare amânată sau etapizată) și nedistributive (eliminare imediată), explică inițiatorul. Totodată, se propun și modificări ale textului referitor la cota redusă aplicabilă livrării şi instalării de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficienţă, precum și modificări ale declarațiilor pe propria răspundere prevăzute de lege pentru aplicarea cotei reduse pentru aceste operațiuni, în prezent nefiind corelate.

-la art. 294 alin. (5) se propune eliminarea scutirii de TVA cu drept de deducere aplicabile operațiunilor efectuate către unități spitalicești de stat.

C.I.

Articolul precedentJeleuri și dispozitive de vapat cu droguri: DIICOT a făcut 121 de percheziții, inclusiv în Neamț
Articolul următorFOTO. Accident grav la Răucești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.