Jeleuri, prăjituri, drajeuri, dar și dispozitive de vapat de genul țigărilor electronice, este ultima găselniță a celor care vând stupefiante.Jeleuri și dispozitive de vapat cu droguri: DIICOT a făcut 121 de percheziții, inclusiv în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații De afacerile ilicite au aflat procurorii DIICOT, iar pe 19 septembrie structura din Iași a efectuat 121 de percheziții domiciliare în județele Iași, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamț, Bacău, Brașov, Constanța, Cluj, Maramureș, Dolj, Brăila, Galați, Vrancea, Argeș, Buzău, Botoșani, Suceava, Timiș, Arad, Mureș, Harghita, Vaslui și București. Se fac cercetări într-o cauză cu acuze de constituirea unui grup infracțional organizat și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii.

Jeleuri și dispozitive de vapat cu droguri: DIICOT a făcut 121 de percheziții, inclusiv în Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații„S-a reținut că începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăți comerciale de pe raza județului Iași, au constituit un grup infracţional organizat, având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În acest context aceştia produc și comercializează dispozitive electronice de vapat şi produse de tip „edibles” (jeleuri, prăjituri, drajeuri, etc) cunoscând că au în compoziție substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive, identificându-se în cursul investigațiilor substanțele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P și în unele cazuri inclusiv THC”, conform DIICOT.

Cercetările au mai relevat că în perioada octombrie 2022- septembrie 2023, membrii grupului infracțional au produs în vederea comercializării peste 100.000 de dispozitive tip „vape” care conțineau substanțe ce  produc efecte psihoactive. Investigațiile au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor, preponderent în zona şcolilor şi liceelor, a consumului de produse de tip „vape” care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv.

O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanță ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul etnobotanicelor. Procurorii au stabilit că dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line (site-uri de specialitate şi site-uri notorii care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse) dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

În urma investigațiilor au fost identificate 28 de societăți care vând astfel de produse la nivel național, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane. S-a mai stabilit că minorii au acces la aceste substanțe care le pun în pericol viața, iar persoanele care vând, deși cunosc efectele pe care le au substanțele din compoziția lor, le comercializează fără nici o restricție inclusiv minorilor. Un număr de 42 de persoane urmau a fi aduse la sediul DIICOT Iași pentru audieri. FOTO-VIDEO DIICOT

(G.S.)

 

Articolul precedentL4 Victoria Horia, Voinţa Ion Creangă, CSM Ceahlăul II şi Pietricica Piatra Neamţ au victorii pe linie după 4 etape
Articolul următorCe prețuri vor crește după adoptarea măsurilor fiscale propuse de Guvern
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.