Astăzi, 28 martie, de la ora 11 a avut loc o mult așteptată conferință de presă la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Conferința a fost susținută de Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț și de conducerea spitalului – dr. Gabriela Bercea, director medical, Toader Mocanu, managerul interimar–, și de dr. Liviu Ungureanu, șeful secției ATI.
S-a vorbit de măsurile luate și mai ales de cele viitoare pentru pregătirea spitalului de a trata pacienți cu coronavirus, de situația achizițiilor de echipamente de protecție și materiale, de starea cadrelor medicale suspecte și care sunt acasă, în izolare. Conferința de presă a fost transmisă în direct de Jurnal FM, iată cele prezentate:
-Consiliul Județean va găsi soluții pentru cazarea a 140 cadre medicale în pensiuni și hoteluri din Piatra Neamț și împrejurimi. Se caută soluții pentru naveta a 180 cadre medicale din tot județul, prin societatea Troleibuzul, mulți operatori privați de transport suspendându-și activitatea.
-De la CJ se vor aloca 1 milion lei estimat a fi necesar într-o lună pentru cazarea personalului medical, propunerea va intra în ședința CJ. Supuse la vot vor fi și propunerile de alocări bănești pentru spitalul județean – încă 2 milioane lei pentru materiale sanitare, dezinfectanți și echipamente de protecție pe o lună, există stoc tampon; Pe 3 aprilie ajunge la Piatra Neamț echipamentul de diagnosticare real-time PCR și se mai dorește alocarea a încă 500.000 lei pentru achiziția a 5.000 de teste; Se dorește efectuarea testelor rapide pentru nemțeni și alocarea a 600.000 lei pentru aceste teste; Peste 3 milioane lei pentru achiziția a 20 ventilatoare mecanice, 20 paturi ATI și 20 monitoare de funcții vitale, spitalul are 14 ventilatoare și 3 deja cumpărate; Va fi amenajat tunel de decontaminare la fiecare intrare în pavilioanele spitalului; Vor fi alocați bani pentru achiziția a 100 de scaune tip toaletă, cu roți, pentru pacienții cu coronavirus. Achizițiile vor fi actualizate în momentul când Ministerul Sănătății va da ordinul privind înființarea spitalului ca centru de tratare COVID.
-Spitalul va semna astăzi mai multe contracte de achiziții materiale sanitare, echipamente și dezinfectanți pentru aprovizionarea urgentă. De luni se vor face angajări pe perioadă de 6 luni a personalului medical pentru secțiile unde este nevoie.
-Pacienții în fază terminală din secția Paliative a spitalului județean *n.n. – cu 12 paturi) vor fi trimiși la Spitalul Bicaz, pacienții non-covid care au urgențe medicale vor fi trimiși la Spitalul Roman.
-Spațiile de cazare a pacienților confirmați se adaptează zilnic, sunt 50 de paturi puse la dispoziție la Piatra Neamț.
-Secția ATI va trata pacienții grav, sunt 14 paturi cu ventilatoare plus 12 paturi suplimentate în spațiul compartimentului Neurochirurgie. Fiecare pacient grav trebuie să aibă patul și ventilatorul propriu. Timpul mediu de intervenție la un pacient grav poate fi 6 ore.
-Personalul medical va lucra în program de gardă 7 zile, cu tură de 6 ore pe zi, urmată de timp de odihnă, în spital, într-un spațiu special amenajat, organizarea va fi definitivată când va apărea metodologia de la ministerul Sănătății.
-Pentru pacienții cu afectare pneumologică sunt 3 medici la spitalul județean și se va colabora cu Sanatoriul Bisericani.
-Spitalul județean are un medic epidemiolog detașat de la DSP Neamț, în locul singurului medic existent, care este suspect și în izolare acasă.
-Nu se știe cât din personalul medical al spitalului suspectat de infecție cu coronavirus este pozitiv, sunt 63 cadre medicale izolate la domicilii, 34 au teste negative. Propriul sistem de diagnostic pentru spital ar scurta timpii de așteptare și ar da o imagine mai clară. Metodologia de testare a fost modificată de 3 ori până acum, ultima dată ieri, pe 27 martie, personalul medical este tot pe locul 3 la prioritate, primii testați sunt persoanele cu simptome.
(C.I.)