Ploile abundente din ultimele zile, 26-28 mai, perioadă în care județele Neamț, Bacău, Botoșani, Vaslui, Suceava și Iași s-au aflat sub mai multe avertizări cod galben și portocaliu, au condus la producerea unor inundații cu afectarea unor linii aeriene de alimentare cu energie electrică, curți, beciuri, anexe gospodărești și case afectate de apă și, cel mai grav, la izolarea unor familii în propriile locuințe.
Neamț: Șase localități fără curent, 27 de oameni izolați la Ingărești
Luni, 26 mai, strada Tineretului din orașul Roznov devenise impracticabilă din cauza apei. A fost necesară intervenția unui echipaj de pompieri cu o autospecială de stingere din cadrul Punctului de lucru local pentru evacuarea apei. De asemenea, forțe și mijloace de intervenție de la Detașamentul de pompieri Târgu-Neamț au acționat în comuna Vânători Neamț pentru îndepărtarea unui copac căzut pe carosabil.

În această perioadă, pompierii militari, voluntari SVSU și inspectori ai SGA au executat misiuni de recunoaștere și patrulare în mai multe comune nemțeni, în special în zona Romanului, pe cursurile râurilor care au fost sub avertizări hidrologice.
Ploile abundente din zilele de 26-27 mai au condus la instabilitatea terenului în anumite zone din județul Neamț predispuse la alunecări de teren. În Piatra-Neamț, la intrarea în oraș, în zona străzilor Mesteacănului și Vișinului, a avut loc o alunecare de teren, o parte din versant prăbușindu-se în albia pârâului Cuejdi. Pentru că zona locuită se află la o anumită distanță, nici o persoană nu a fost rănită și nu au fost pagube materiale.
Apa a ajuns și în gospodăriile oamenilor, mai ales în zona rurală. Pompierii militari de la Detașamentul Piatra-Neamț împreună cu voluntari SVSU din mai multe localități rurale au intervenit pentru evacuarea apei din curți, beciuri și anexe gospodărești în satul Straja, Comuna Tarcău, în satul Stejaru, comuna Ion Creangă, în satul centru de comună la Girov (ca urmare a ieșirii din matcă a pârâului Zahorna), satele Boboiești, comuna Pipirig și Gâdinți din comuna cu același nume. Voluntarii SVSU au intervenit în comuna Tarcău, pe Drumul Național 15, la intrarea în Bicaz, pentru îndepărtarea mai multor copaci căzuți pe carosabil.
Potrivit Raportului operativ al ISU Neamț, șase localități au rămas temporar fără curent electric, ieri, 28 mai: Municipiul Piatra-Neamț – parțial, satul Straja, comuna Tarcău, satul Gâdinți din comuna cu același nume, satul Girov din comuna Girov, satul Boboiești din comuna Pipirig și satul Ingărești din comuna Urecheni.
La Ingărești situația a fost mai dificilă, din cauza creșterii debitului râului Topolița mai multe familii, 27 de persoane, au rămas izolate în propriile locuințe.
Potrivit meteorologilor de la Administrația Națională de Meteorologie (ANM), astăzi, 29 mai, în intervalul orar 10:00 – 23:00, județele Neamț și Bacău se află sub avertizare cod galben pentru instabilitate atmosferică temporar accentuată.
“Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului (rafale de 50…70km/h) la munte, Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, vestul Moldovei și local în nordul Munteniei. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…25 l/mp și pe arii restrânse de 30…40 l/mp. După-amiaza și seara, pe alocuri vor fi vijelii și grindină.
Notă: manifestări de instabilitate atmosferică vor fi și în restul teritoriului, dar pe suprafețe mai mici”, precizează ANM.
Bacău: trei sate izolate, zeci de curți inundate

Satele comunei Palanca – Ciugheș, Pajiștea și Cădărăști – au fost izolate, timp de două zile, 26-28 mai, din punct de vedere rutier, afectând un număr total de 1.778 de locuitori și 940 de gospodării, accesul s-a făcut doar pedestru. Astăzi, 29 mai, în urma amenajării unei rute ocolitoare pentru traficul rutier ușor, prin comuna Agăș, pe traseul satele Sulța – Coșnea, circulația poate fi realizată în condiții de siguranță pentru autovehiculele ușoare. În comuna Palanca, sat Cădărăști, a fost instalat un punct de lucru temporar, fiind dislocate o autospecială și un echipaj SMURD, pentru a asigura intervenția rapidă în caz de necesitate, potrivit informațiilor furnizate de ISU Bacău.
În comuna Mărgineni, a fost evacuată apa de pe strada Cotonului, iar pompierii au avut intervenții similare în:
- comuna Ungureni, sat Bibirești
- comuna Mărgineni – satele Valea Budului și Mărgineni.
Intervenții dificile au fost și în:
- municipiul Bacău, strada Arcadie Șeptilici – pentru înălțare dig de protecție pe pârâul Negel;
- municipiul Moinești – evacuare apă dintr-un beci;
- oraș Târgu Ocna – înălțare dig de protecție la stația electrică;
- comuna Mărgineni – evacuare apă din 17 curți;
- comuna Măgirești – evacuare apă dintr-o anexă;comuna Măgura – degajarea unui copac de pe DN 11;
- comuna Urechești – evacuare apă din patru gospodării;
- comuna Cleja – evacuare apă din zona limitrofă E85.
A fost necesară intervenția pompierilor militari pentru evacuarea apei acumulate în două curți aparținând Centrului de Îngrijire pentru Copii și Bătrâni din comuna Tamași, satul Chetriș.
Forțele de sprijin sosite de la ISU Maramureș și ISU Cluj au fost retrase, după finalizarea activităților în zonele afectate.
Vaslui: apă de 15 cm pe străzi, zeci de curți inundate, clădiri afectate

De duminică, 25 mai, în anumite zone din județul Vaslui apa atingea înălțimea de 15 cm, pompierii efectuând numeroase acțiuni pentru evacuarea apei din curți, beciuri și anexe gospodărești în: Rediu și zona Green Park din municipiul Vaslui, pentru apa acumulată pe stradă s-a intervenit și în alte localități. Marți, au fost efectuate 13 intervenții pentru evacuarea apei, dintre care: 11 curți inundate pe strada Fagului și strada Burebista din municipiul Vaslui, precum și curți din localitățile Pușcași și Chițoc, alte două străzi afectate în orașul Vaslui, Fagului și Burebista.
Pompierii au intervenit în municipiul Huși pentru degajarea unor elemente de pe acoperișul unei clădiri, care prezentau risc de prăbușire din cauza intensificărilor de vânt asociate ploilor.
Pompierii militari băcăuani au efectuat activități de recunoaștere în teren, monitorizare și informare preventivă a cetățenilor și asigurare/ supraveghere a zonelor cu potențial de risc în orașul Negrești, oraș Murgeni, localitatea Ștefan cel Mare, Drânceni și Zorleni.
Într-o singură zi, miercuri, 28 mai, au fost desfășurate 42 de misiuni de evacuare a apei din curți, gospodării și de pe străzi, în mai multe zone din județ, unde acumulările de apă continuă să creeze probleme.
Râul Bârlad a atins cota de atenție în partea de nord a județului, iar în zonele satelor Roșiești și Trohan s-a activat Faza I de apărare, măsură ce implică monitorizarea permanentă a evoluției nivelului apelor și pregătirea pentru posibile intervenții suplimentare.
Pompierii militari au acționat în zona Penitenciarului Vaslui, pentru gestionarea efectelor inundațiilor care au afectat 10 locuințe. În patru dintre acestea, apa a pătruns în interior, cu un nivel de 50–80 cm, provocând deteriorarea pereților. La fața locului au intervenit Detașamentul de Pompieri Vaslui, Grupa operativă activată la nivelul inspectoratului, iar în sprijin au venit forțe de la Detașamentul Bârlad și Secția de Pompieri Huși, cu un total de 15 militari și 5 motopompe.
Botoșani: 37 de evacuați, zeci de curți inundate, șanțuri colmatate
În județul Botoșani, 37 de persoane din localitățile Prisăcani, Chițoveni, Stroiești și Horoghiuca au fost evacuate din locuințe. Acestea au fost cazate temporat în spațiile puse la dispoziție de Primăriile Coșula și Flămânzi, la rude sau vecini. Precipitațiile au afectat peste 50 de gospodării.
Video: ISU Botoșani
Pompierii militari și voluntari din Dângeni, Albești, Stăuceni, Vârfu Câmpului, Hănești și Cristești au acționat la începutul săptămânii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteo periculoase:
- în localitatea Chișcăreni – beci inundat;
- în municipiul Botoșani, pe strada Ștefăniță Vodă – o gospodărie inundată;
- în satul Iacobeni ( comuna Dângeni) – două gospodării și un garaj inundate, s-a acționat și pentru decolmatare mai multor șanțuri;
- în satul Strahotin (comuna Dângeni) – o gospodărie inundată și decolmatare șanțuri;
- SVSU Albești, Vârfu Câmpului, Hănești și Cristești au acționat pentru decolmatare șanțuri și a podețelor din Coștiugeni, Stăuceni, Lunca, Sarata, Borolea, Moara Jorii și Cristești.
În cătunul Horoghiuca, comuna Coșula, podețul care trece peste râul cu același nume a fost distrus de viitură. Acesta a fost înlocuit cu unul improvizat, pentru a facilita accesul către cele cinci locuințe. Ca urmare a eroziunii malului, noul podeț ar putea ceda în orice moment.
Din acest motiv, președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani a dispus evacuarea temporara a trei persoane, doi adulți și un copil. Aceștia vor locui la rude până când vă trece pericolul.
Eforturile echipelor de intervenție s-au concentrat pe evacuarea persoanelor din locuințele amenințate de revărsările pârâurilor Horoghiuca, Gornit și Miletin, precum și de scurgerile de pe versanți. Totodată, s-a acționat pentru protejarea gospodăriilor prin formarea de diguri din saci de nisip, evacuarea apei din curți și subsoluri, dar și pentru decolmatarea șanțurilor, podurilor, podețelor și a rigolelor.
Iași: cioban izolat la stână cu 400 de oi, cinci dintre animale au pierit

Pompierii militari au efectuat o amplă misiune de salvare în Lungani, la o stână în care un cioban și turma sa de 400 de oi, au rămas izolați pe un deal expus intermperiilor. În cursul dimineții de 27 mai 2025, un apel primit prin numărul unic de urgență 112 a semnalat faptul că ciobanul împreună cu 400 de oi și 300 de miei, au rămas izolați pe un deal aflat la limita dintre comunele Lungani și Brăești, ca urmare a ploilor abundente, vântului puternic și temperaturilor scăzute. Până la sosirea forțelor de intervenție cinci oi au murit.
Pentru gestionarea situației de urgență, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași a mobilizat forțe importante, la fața locului: un echipaj de la Târgu Frumos, cu o autospecială de primă intervenție și comandă cu trei pompieri; un al doilea echipaj, format dintr-un ofițer și 2 subofițeri, deplasat cu o cu o autospecială de primă intervenție și comandă și un vehicul utilitar de teren și membrii SVSU Lungani, care au asigurat monitorizarea zonei și au sprijinit acțiunea de salvare.
“Ajunși la fața locului, salvatorii au constatat că ciobanul se afla pe un vârf de deal, alături de întreaga turmă, la o stână, într-o zonă lipsită de adăpost pentru animale și personal, expusă direct vântului și ploii. Din cauza temperaturilor scăzute și a umezelii, mai multe dintre animale – recent tunse – prezentau semne de hipotermie, iar cinci dintre ele au fost găsite decedate.
În urma recunoașterii în teren și a evaluării situației la fața locului, s-au relocat efectivele de la stână, unde vor fi aplicate măsuri de protejare împotriva frigului și a umezelii la un saivan situat într-o zonă împădurită, cu acces mai facil și condiții mai bune de adăpostire.
Echipajele de intervenție rămân mobilizate în zonă și acționează pentru sprijinirea ciobanului și protejarea animalelor, în funcție de evoluția condițiilor meteorologice”, a precizat ISU Iași.
Angela Croitoru