Infecția l-a doborât pe Alexandru Gabriel Băiașu, al cărui corp a rămas fără piele după arsurile profunde, de gradul III, pe 70% din corp. Medicul plastician Ciprian Isacu declară, astăzi, 9 noiembrie, că „diagnosticul final este șoc septic cu cădere pluriviscerală. Triada asta – inimă, plămâni și rinichi – a căzut. Șoc septic înseamnă infecție. Infecția a fost de la început. Suprafața, profunzimea, toată pielea lui era arsă, pe care noi am încercat s-o înlocuim… S-a făcut tot ce s-a putut. Fizic e de muncă. Un ars nu e infarct. Dar, în pofida vârstei, arsurile profunde și extinse ale pielii… Ce să mai spun?! Cuvintele nu-și găsesc locul”.

Definiția pielii în dicționarul medical este următoarea: „Pielea este un organ viu, nu o simplă membrană, de o mare importanță fiziologică. Pielea este organ de simț. Pielea asigură protecție împotriva agenților fizici și chimici, intervine în menținerea unei temperaturi interne constante”. Se poate înțelege că orice distrugere a pielii protectoare deschide calea infecției. Când prima barieră cade, arsă, șocul arsurii ajunge până la ultima celulă a corpului și declanșează marea alarmă. Marele ars este un mare bolnav, după cum spunea medicul plastician Iorgu Curelaru care a operat în prima formă de serviciu medical de specialitate organizat în Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț în preajma anilor 1990.

Pentru Alexandru urmează procedurile medico-legale, documentele și repatrierea. Dr. Isacu spune că de formalități se ocupă, deja, consulul României la Bruxelles. Chestiune de câteva zile până la întoarcerea acasă, unde sunt așteptate răspunsuri la multe întrebări.(C.I.)