brad craciunRegia Națională a Pădurilor scoate pe piață 33.383 de brazi pentru sărbătorile de iarnă, din speciile brad și molid, o cantitate de aproape două ori mai mică decât anul trecut (66.715 brazi), se precizează într-un comunicat de presă.

“Prețurile de vânzare către populație și agenți economici sunt aceleași cu cele folosite în anul 2014, fiind cuprinse pentru specia molid între 10 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime între 0,7-1,3 metri și 20 lei la cei de 2,01-3 metri, iar pentru specia brad, 20 lei la pomii de Crăciun cu o înălțime 0,7-1,3 meri și 30 lei la cei de 2,01-3 metri. Solicitările pentru exemplare cu înălțimi mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar prețul se aprobă de fiecare direcție silvică în parte, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru”, precizează Romsilva.

Recoltarea brazilor se va face din regenerările naturale cu o densitate excesivă. Pentru evitarea tăierilor ilegale, cât și a comerțului ilegal cu pomi de Crăciun, RNP – Romsilva, împreună cu Poliția Română, Jandarmeria Română și Gărzile Forestiere, desfășoară acțiuni comune în fondul forestier, pe drumurile publice, în locurile de vânzare, ca și în anii anteriori, pentru prevenirea și sancționarea unor astfel de fapte. Acțiunile de control privind modul de comercializare a pomilor de Crăciun au ca obiect atât pomii de Crăciun din producția internă, cât și pe cei aduși din import.

În prezent RNP – Romsilva mai administrează circa 3,2 milioane hectare fond forestier proprietate publică a statului, respectiv 49% din fondul forestier național. (ZCH NEWS)