ambulanta 08Un bărbat, de 44 de ani, din Băluşeşti, comuna Icuşeşti, soţia lui, în vârstă de 38 de ani, şi fiul de 18 ani, au fost transportaţi la spital, luni seara, 7 decembrie, după ce li s-a făcut rău când şi-au văzut curtea plină de foc. Pompierii au fost anunţaţi, la ora 17:16 că arde o fânărie.

„La locul indicat s-au deplasat 9 subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Roman cu două autospeciale de stins incendii şi o ambulanţă a Serviciului Judeţean de Ambulanţă”, a declarat lt. Andrei Grancea, purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ.

“Până la sosirea forţelor, un localnic a anunţat că 3 persoane au suferit atacuri de panică. Atunci Dispeceratul a direcţionat şi echipajul SMURD Roman, care încheiase o misiune, spre locul incendiului. Printr-un alt apel, Dispeceratul era anunţat de faptul că mai sunt şi alte persoane care au suferit atac de panică. Proprietarul gospodăriei în care era amplasată fânăria, soţia acestuia şi fiul au fost preluaţi de echipajul SAJ şi transportaţi la spital. Mama proprietarului (căreia îi aparţine cealaltă gospodărie afectată de incendiu), în vârstă de 73 de ani, şi soacra acestuia, în vârstă de 67 de ani, au fost asistate de echipajul SMURD, refuzând transportul la spital”.

De la fânărie, flăcările au ajuns la acoperişul unei magazii din gospodăria vecină (lipită de fânărie, având acoperiş comun cu aceasta) şi bunurile din interior, iar pericolul ca focul, care măsura cam 5 metri înălţime, să afecteze 3 locuinţe (casa aflată în continuarea magaziei, locuinţa aflată la numai 3 metri de fânărie şi încă o casă aflată într-o gospodărie vecină) era foarte mare. Militarii au reuşit să lichideze incendiul după două ore.

Au ars fânăria, construită din lemn şi acoperită cu plăci de azbociment, pe o suprafaţă de 70 mp, 10 tone de furaje, lemnul de foc depozitat lângă construcţie (aproximativ 3 mc), acoperişul magaziei pe o suprafaţă de 20 mp, alte lemne de foc din interior, şi a fost deteriorată instalaţia electrică a unui abric. După ce-au stins focul, pompierii au stabilit că incendiul a izbiucnit din cauza unui scurtcircuit, produs la un conductor electric defect.

„Încă dinaintea sosirii forţelor de urgenţă profesioniste, 20 de localnici (dintre care 6 adolescente cu vârste între 14 şi 18 ani) şi 4 membri ai Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă au acţionat cu găleţi de apă, adusă din două fântâni aflate în vecinătate. În sprijinul forţelor, un utilaj al Primăriei Icuşeşti a asigurat alimentarea cu apă a autospecialelor”, a mai precizat lt. Grancea. (C. MIRCEA)