Castelul Huniade ar putea fi redeschis publicului la sfârșitul acestui an după un amplu proces de restaurare început în anul 2006. Consiliul Județean Timiș a solicitat și a primit finanțare prin Programul Operațional Regional 2007-2013, valoarea totală a proiectului fiind de aproape 52,5 milioane de lei, cu o valoare eligibilă a proiectului de 41,4 milioane de lei fără TVA.

“Contribuția proprie a CJ Timiș este de 18,8 milioane de lei. Asistența financiară nerambursabilă solicitată a fost de 33,7 milioane de lei, dar nu am beneficiat la momentul raportării de prefinanțare conform Cererii de finanțare, care are o întârziere de 24 de luni”, a declarat Mugurel Borlea, director executiv al Direcției de Investiții și Managementul Proiectelor din cadrul CJ Timiș.

Impunătoarea clădire era în risc major de prăbușire, ceea ce a impus luarea unor măsuri urgente de punere în siguranță a clădirii, inclusiv prin injectarea de beton sub baza construcției. Pe lângă acestea, s-a avut în vedere și punerea în valoare a stilisticii medievale a castelului, rezolvarea din punct de vedere funcțional și arhitectural a fațadelor în concordanță cu principiile conservării și restaurării monumentelor istorice. (Agerpres)

Articolul precedentScriitorul Ion Fercu la 62 de ani:/ “România nu este capabilă să ofere nici măcar locuri de trudă”
Articolul următorPrimăria Târgu-Neamț scoate posturi la concurs