Din 7 centre care oferă îngrijiri la domiciliu și sunt în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Neamț, au mai rămas doar 6. Fundația Medica 2009 din Târgu Neamț nu mai are contract cu finanțatorul începând de la mijlocul lunii august. Asta, după ce fundația nu a raportat nici un fel de activitate anul acesta, pe profilul pe care în aprilie 2010 s-a înființat. „Contractul cu acest furnizor a încetat din cauză că nu a mai avut activitate”, a precizat jurist Elena Nadia Harpa, președintele CAS Neamț.

cjas neamt ingrijiri domiciliu 01Activitatea Fundației Medica 2009 consta într-un parteneriat cu Spitalul Orășenesc „Sf. Dimitrie” Târgu Neamț ce presupunea ca fundația să asigure continuitatea îngrijirii pacienților la domiciliu. „A fost o colaborare pentru pacienți postspitalizare, dar în ultima vreme nu prea au mai fost cazuri”, explică dr. Florin Ionuț Apostoae, managerul spitalului târg-nemțean.

cjas neamt ingrijiri domiciliu 02Medica 2009 a fost în contract cu CAS în ultimii ani pentru servicii de îngrijiri la domiciliu, dar anul acesta, deși nu prea avea pacienți, reprezentantul fundației a semnat contractul pe 2017, iar ulterior a renunțat. „Era foarte dificil de menținut activitatea. De la spital dacă primeam 3-4 pacienți, fiecare din altă localitate și trebuia să folosesc mașina mea personală pentru deplasări la domiciliul bolnavilor – la Pipirig, Grumăzești sau mai știu eu unde. Traseele se făceau zilnic, timp de 15 zile, conform contractului cu CAS, și vă imaginați că trebuia să merg prin toată zona Târgu Neamț și pierdeam timp pe drum. Asistentul medical trebuia plătit și el, banii care veneau de la finanțator pe un caz erau destul de puțini, în jur de 600 și ceva de lei de pacient, iar cheltuielile erau mai mari. Pentru mine, activitatea nu se mai justifica, mai ales că nici nu prea am avut pacienți anul acesta, fiindcă medicii din spital nu prea sunt obișnuiți să dea trimiteri pentru îngrijiri la domiciliu”, spune profesorul Gheorghe Maftei-Stancu, președintele Fundației Medica 2009.

cjas neamt ingrijiri domiciliu 03

cjas neamt ingrijiri domiciliu 04

Dacă acest furnizor nu prea s-a descurcat în domeniu, între celelalte centre de îngrijiri la domiciliu rămase în contract cu CAS se remarcă Asociația Umanitară „Codrin – ocrotiți copiii ce vor rămâne doar copii” din Piatra Neamț. Aceasta primește, lunar, cele mai mari fonduri în comparație cu ceilalți 5 furnizori. La ultima decontare acordată de CAS Neamț, asociația a primit 31.785 lei, aferentă serviciilor acordate pacienților în luna august, adică o treime din totalul fondurilor acordate de CAS în primele trei luni ale acestui an. Reiese că asociația umanitară din Piatra Neamț a avut în grijă 42 de pacienți în luna august. Potrivit datelor privind decontările de anul acesta, publicate de CAS, cea mai intensă activitate se menține în cadrul asociației, care a și primit cele mai mari fonduri, lună de lună, între 18.000 și 20.000 lei. Iar cei care rămân să facă treabă în domeniu sunt controlați și verificați permanent de Casă. (C.I.)

Articolul precedentTragedie în familia fostului director al APM Neamț
Articolul următorFOTO Adolescent dispărut de la Spitalul Judeţean Botoşani
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.