isu carte salvareMajoritatea șoferilor din România manifestă un comportament preventiv în trafic, dar mai puțini dintre aceștia sunt familiarizați cu situația post-accident. În cazul unui accident grav, dotările autoturismelor moderne, menite să sporească siguranța pasagerilor, sunt o serioasă provocare pentru echipajele de descarcerare. Anumite componente de siguranță pot reprezenta factori de risc (exemplu: explozia generatoarelor de gaz din componența sistemelor airbag) atât pentru echipajele de intervenție, cât și pentru persoanele care așteaptă să fie salvate. Cartea de Salvare a autoturismului aflată la bord poate crește șansele de salvare a participanților la trafic după un accident. Cu ajutorul acesteia, timpul de descarcerare poate fi redus cu până la 30%, aspect vital în lupta contracronometru pentru salvarea victimelor rezultate în urma accidentelor grave de circulație.

„Prin implementarea Cărții de Salvare la Bord în România, ACR, împreună cu IGSU și noul partener OMV Petrom, contribuie substanțial la eforturile de salvare a vieții victimelor accidentelor rutiere prin reducerea timpului de descarcerare”, a declarat Constantin Niculescu, Președinte ACR.

Cartea de Salvare la Bord este un document standardizat în format A4, care prezintă specificațiile tehnice ale mașinilor. Aceasta cuprinde informații importante pentru salvatori, cum ar fi: poziționarea armăturilor cabinei, a rezervorului de combustibil, a bateriei, airbag-urilor, generatoarelor de gaz, unităților de control ș.a., precum și punctele adecvate de tăiere, astfel încât, în cazul unui accident rutier, echipele de descarcerare să intervină cu promptitudine pentru salvarea victimelor.

„Dacă aceste indicații sunt în mașină, ele nu fac decât să faciliteze pompierului operațiunea de descarcerare și să grăbească eliberarea victimei, în siguranță, din mașina accidentată. Este un lucru care nu costă nimic, dar care poate face diferența între viață și moarte”, a precizat Raed Arafat, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Interne, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență.

Este o necesitate ca fiecare proprietar de autovehicul să dețină o carte de salvare, care poate fi descărcată de pe website-ul ACR – www.csb.acr.ro, în funcție de marca și modelul autovehiculului. Pentru a fi ușor de identificat diversele componente, Cartea de Salvare la Bord trebuie printată color și așezată la parasolarul din dreptul șoferului, așa cum prevăd procedurile de salvare. După tipărirea documentului, proprietarii de automobile îl pot prezenta la casele de marcat din orice stație Petrom sau la sediile ACR, pentru a primi un autocolant de semnalizare. Acesta se va lipi pe interiorul parbrizului, în partea stânga sus sau stânga jos, pentru a „semnaliza” echipajelor de descarcerare prezența Cărții de Salvare la Bord.

„Faptul că nu suntem singuri pe acest drum ne-o dovedește evenimentul pentru care suntem astăzi aici și pe care îl consider o reușită pentru fiecare dintre noi – un proiect ce se armonizează eforturilor IGSU în asigurarea și menținerea climatului de siguranță la nivelul comunităților și dorința partenerilor noștri de a se ralia demersurilor inițiate… în sprijinul și pentru cetățean”, a menționat Nicolae Cornea, Inspector General al IGSU. (ZCH NEWS)

Articolul precedentCare este cel mai bun rose din România?
Articolul următor„Istoria minorităților” la Muzeul Județean Botoșani
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.