reclama autocenter

Istoria minorităților – instantanee minoritare Expoziția de fotografie “Istoria minorităților”, găzduita de Muzeul Județean Botoșani are două componente, conform unui comunicat de presă.

Posterele, cu imagini sugestive din viața, locurile și obiceiurile membrilor comunităților minoritare din zona Moldovei și cele 19 fotografii cu etnia rromă ce abordează ca temă, în general, principala îndeletnire a acesteia: muzica.

Expoziția este un concept de artă comparată, prin care au fost prezentate “face to face” comunități entice minoritare în Moldova, dar aplicându-se principiul flexibilității: participanții au avut libertatea deplină în a selecta fotografiile și expune acele elemnete identitare pe care le consideră reprezentative. Acest mod de abordare ne edifică asupra imaginii pe care fiecare grup minoritar și-o construiește și vrea să o impună.

Exceptând comunitatea evreiască, care a preferat să prezinte aspecte cu temă religioase, toate minoritatile au abordat o temă ce demonstrează activitatea culturală susținută prin dansuri, muzica, sau costum. Aceste activități culturale ale etnicilor minoritari au drept scop afirmarea și reprezentarea identității culturale în spațiul etnicilor majoritari.

Expoziția cuprinde 16 postere, un amalgam de explozie și culoare, care a fost expusă și la Iași, la Galeriile de Artă “La Gard” a Casei de Cultură a Municipiului Iași “Mihai Ursachi”.

Expoziția este realizată cu sprijinul comunităților minoritare din zona Moldovei, care au pus la dispoziție fotografii din propriile albume foto. Se regăsesc fotografii de colecție ale comunitaților Evreiască, Armeană, Romă, Elenă, Ucraineană și Rusă/Lipoveană.

A doua componentă a expoziției o reprezintă secțiunea de fotografie. Etnia rromă se diferențiază de toate celelalte prin faptul să este coherentă pe principii de castă, nu și religioase. Coeziunea etnică ține doar de familia restrânsă și de cea lărgită, iar noțiunile de “popor și țar” nu au rezonanță ca în cazul altor etnii. Există un temei important care explică coeziunea etnică a rromilor și pentru care merită cunoscuți mai bine și respectați: locul mamei și al familiei. În jurul familiei și pentru ea se învârte toată viața rromilor. Mama este cea mai importantă persoană, iar pentru mamă copii sunt rațiunea de a fi. La rromi femeia ajunge în poziția cea mai respectată, de mamă, iar vestimentația trebuie să îi fie decentă, motiv pentru care trupul femeii este totdeauna acoperit. Marca diferențiatoare între fată și femeie o face podoaba capului: fetele pot merge și descoperite, femeile niciodată. Părul fețele este împletit în trei coade, al femeilor în două. Portul femeilor indică și poziția social, prin bogăția și valoarea podoabelor. Femeia trebuie să poarte aur pentru că ea este podoaba bărbatului și a familiei sale, iar prezentarea ei funcționează să o reclamă a familiei sale.

Expoziția “Istoria minorităților” de la Botoşani se înscrie în seria de manifestări organizate în cadrul evenimentului cultural-artistic “Instantanee minoritare”, care mai cuprinde spectacolul de teatru stradal “Fereastra”, ce s-a jucat vineri, 16 octombrie, începând cu orele 17.00 pe esplanada din fața Muzeului Județean și spectacolul de teatru stradal “Restituțio Benjamin Fondane”, ce s-a jucat tot vineri, începând cu orele 19,30, într-un spațiu inedit: hala de tramvaie a Depoului Eltrans.

Evenimentul de la Botoșani face parte din proiectului “Istoria minorităților – o abordare cultural artistică a diversității” inițiat de Primăria municipiului Iași în parteneriat cu Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” și Asociația “Pro Roma”. Proiectul este finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, prin Mecanismul Financiar SEE 2009-2014. (ZCH NEWS)

Articolul precedentDetaliul care îţi salvează viaţa: CARTEA DE SALVARE LA BORD
Articolul următorJob-uri bugetare: se caută asistente medicale!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.