0:00

CARTE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Noi apariţii editoriale

În ultima lună, în judeţ, au apărut câteva cărţi noi pe care le trecem în revistă, cu precizarea că vom reveni asupra lor cu prezentări mai detaliate după lecturarea acestora.

* Scriitorului Constantin Virgil Gheorghiu, originar din Neamţ (născut la Războieni, în 1916), care a ajuns celebru la Paris după acel renumit roman “Ora 25” (care a fost şi ecranizat), i se publică la Editura “Crigarux” din Piatra Neamţ alt roman, mai puţin cunoscut publicului român, “Cravaşa”, carte publicată de autor în anul 1960 în limba franceză cu un subiect inedit pentru cei mai mulţi dintre cunoscătorii operei acestuia: evenimentele petrecute în România anului 1944, a doua zi după evenimentul istoric de la 23 august. Ediţia se bucură de o prefaţă a editorului, criticul literar Cristian Livescu şi un documentat tabel cronologic alcătuit de istoricul literar Fănuş Băileşteanu.

* Poetul Mihai Merticaru revine în atenţia publicului iubitor de poezie cu un volum de versuri inedite, girat de editura “Cetatea Doamnei” şi cu un titlu sugestiv, “Fiordurile memoriei”. Cum autorul nu este la începuturi (prezentul volum marchează a 15-a apariţie editorială), el fiind recunoscut un specialist în genuri lirice diferite, unele rarităţi în domeniu (haiku), volumul de faţă, alcătuit din două capitole, cuprinde 40 de poeme în vers alb în care autorul îşi etalează un discurs liric în care meditaţia şi imaginaţia poetică se întrepătrund armonios, alcătuind o poezie elevată şi eliberată de orice imprecizie.

* Virgil Savin a scos recent la Editura “Crigarux” din Piatra Neamţ al doilea volum din cartea sa “Dealuri ghindăuane. Un meleag de istorie şi legendă” în care şi-a adunat noi pagini din istoria zbuciumată a acestui ţinut de legendă. Autorul se dovedeşte un fin observator al devenirii acestui loc pe parcursul istoriei mai vechi şi mai noi, prefacerile prin care a trecut satul său natal dar şi evoluţia mentalităţii celor din această localitate cu nume istoric din judeţul Neamţ. Cum prima parte a cărţii ne-a oferit o lectură interesantă (despre care am scris la acea vreme), autorul având un real telent de povestitor, vom parcurge şi paginile acestui volum cu acelaşi interes. (N. SAVA)

EVENIMENTE CULTURALE

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Concursul Naţional de Proză „Mihail Sadoveanu”

Muzeul Literaturii Române Iaşi organizează cea de a V-a ediţie a Concursului Naţional de Proză „Mihail Sadoveanu”, ediţie care se va desfăşura în perioada 8-9 noiembrie 2014. La concurs pot participa autori români de orice vârstă, din România şi din afara graniţelor ţării, care nu au debutat editorial şi nu sunt membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Participanţii pot trimite 1-3 lucrări în proză, inclusiv fragmente de roman, dactilografiate în două exemplare, la 1,5 rânduri, de până la 15 pagini fiecare lucrare. Lucrările, semnate cu motto şi având formatul A4, vor fi trimise pe adresa Muzeul Literaturii Române Iaşi, str. V. Pogor nr. 4, cod. 700110, Iaşi, cu menţiunea Pentru Concursul Naţional de Proză „Mihail Sadoveanu” până la data de 22 octombrie 2014 (data poştei). În coletul poştal va fi introdus un plic închis (având acelaşi motto), care va conţine numele şi prenumele autorului, un CV de prezentare şi date de contact (copie după cartea de identitate, nr. de telefon, e-mail). Premierea se va face în ziua de 9 noiembrie, la Muzeul „Mihail Sadoveanu” în cadrul Zilelor Sadoveanu, iar juriul, stabilit de Muzeul Literaturii Române Iaşi şi Uniunea Scriitorilor din România, va acorda Premiul „Mihail Sadoveanu”, premiile I, II şi III, precum şi o serie de menţiuni. De asemenea, lucrările premiate vor fi publicate, cu acceptul autorilor, în antologia Concursului Național de Proză „Mihail Sadoveanu”, ediţia 2014, editată de Editura Muzeelor Literare Iaşi.  Mai multe informaţii se pot afla pe site-ul www.muzeulliteraturiiiasi.ro sau pe pagina de Facebook a Muzeului Literaturii Române Iaşi. Persoană de contact: Lăcrămioara Balint (nr. de telefon: 0747.499.408).

FILM

CARTE – TEATRU – FILM – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Bătălia anului

În perioada 29 august-3 septembrie 2014, la cinematograful „Dacia” Panoramic, de la ora 14 şi 16, va rula o dramă muzicală, filmul „Bătălia anului”. Având personaje bine conturate şi secvenţe vibrante de dans, BATTLE OF THE YEAR are loc în lumea B-boying – dansul urban cunoscut mai degrabă sub numele de “breakdancing”. Imagini de neuitat constituie cadrul în care se derulează poveştile personale ale membrilor unei trupe de dans americane, care se luptă, însufleţiţi de sprijinul puternicului lor antrenor (Josh Holloway), să-şi împlinească visele, în ciuda faptului că sunt prost înţeleşi de societate şi chiar de familiile lor. Aceste poveşti ajung la apogeu în Franţa, unde abilităţile lor sunt puse la grea încercare: finala concursului “Bătălia anului”, în care se confruntă trupe din 18 state, care se luptă pentru titlul de “campioană mondială”. Filmul prezintă evoluţii electrizante de dans şi demonstraţii uimitoare de forţă şi graţie, arătând cum a evoluat un dans de pe străzile New York-ului devenind o formă înălţătoare de artă pentru o bună parte a generaţiei tinere de pe glob. De la ora 18, în aceeaşi perioadă, va rula filmul “Camera groazei”.

Articolul precedentInscripţii nemţene / ÎNTREGIRI LA BIOGRAFIA LUI EUGEN HEROVANU
Articolul următorVorba lu` Adrian Despre zâmbet