CARTE

Aurel Dumitraşcu&Adrian Alui Gheorghe: FRIG

Adrian Alui Gheorghe continuă să ni-l aducă din nou pe rafturile librăriilor pe Aurel Dumitraşcu cu scrierile sale, publicând sub egida editurii Charmides din Bistriţa toată corespondenţa dintre ei. Prima ediţia a cărţii a apărut în anul 2008 şa Editura Conta din Piatra Neamţ. Se ştie, Aurel Dumitraşcu a întreţinut legături de corespondenţă cu mulţi scriitori din ţară, timp de peste două decenii, acesta fiind singurul mod de a dialoga la distanţă din acea perioadă întunecată, când telefoanele erau greu de accesat iar internetul încă nu apăruse. Volumul cuprinde corespondenţa dintre cei doi poeţi, aflaţi în perioada debutului lor literar – anii 1978-1985 – şi după, până în 1990, când Aurel Dumitraşcu va locui la Piatra Neamţ. Cele câteva sute de scrisori ilustrează cum nu se poate mai clar atmosfera acelei perioade prin care am trecut cu toţii: întunericul, foamea, frigul. De altfel, frigul acelei perioade sumbre este sugerat chiar de titlul volumului.

Cei doi corespondenţi – tineri scriitori, prieteni apropiaţi – se plâng reciproc în paginile epistolelor care circulă între Piatra Neamţ şi Borca de faptul că lumina electrică se întrerupe zilnic, cu regularitate, acel program de două ore al televizorului este făcut doar pentru adus osanale „conducătorului iubit”, alimentele se dau pe cartelă iar cărţile condiţionat la pachet (o carte bună lângă două broşuri cu „cuvântarea tovarăşului”). „Cel mai rău lucru e că seara nu este lumină, eu nu mai am nici lămpi nici lumânări – înjur, deci, tot mai mult şi nu ştiu cât mai pot continua aşa” – scria Aurel Dumitraşcu într-o epistolă din 6 octombrie 1985.

Tinerii care vor citi aceste scrisori nu vor înţelege, de pildă, de ce Aurel îl ruga pe prietenul său de la Piatra Neamţ să-i procure nu numai cărţi bune, ci şi ulei şi zahăr. Corespondenţa dintre cei doi ne relevă, însă, ce lecturi parcurgeau cei doi viitori scriitori, cu câtă grijă schimbau cărţi între ei – unele dintre ele făcând un circuit mai larg, în care erau incluşi şi alţi prieteni scriitori din Neamţ. Evident, cel care procura cărţile bune, dar şi ştia să aleagă, era Adrian pentru că locuia în centrul judeţului, la Piatra Neamţ. Aflăm din corespondenţa dintre cei doi ce afinităţi literare aveau, ce scriitori şi ce lecturi preferau în acea perioadă de început. Dialogul dintre cei doi scoate în evidenţă faptul că ambii erau conştienţi de potenţialul lor scriitoricesc, nu numai de faptul că au talent literar.

„Am citit poemul tău de nenumărate ori şi constat că trecem prin aceeaşi fază de «masculinizare» a poeziei pe care o avem în noi. Defalcarea realităţii, ruperea de ritm, mersul în echilibru pe un fir de ploaie – relevante în poemele lungi pentru că scriu acum poeme de mai largă respiraţie – trebuie să fie doar o fază. Trebuie să ajungem la conciziune şi cristalizări” – scria Adrian la 4 februarie 1980, de la Petrila (unde făcea armată).

Mulţi dintre contemporanii celor doi se regăsesc, episodic, în aceste scrisori, unii în ipostaze mai faste, alţii în imagini şi situaţii mai puţin favorabile. Dar sunt situaţii de moment, datorită unor stări de spirit prin care au trecut temporar cei doi. Dincolo de acestea, dialogul literar dintre Adrian şi Aurel trece dincolo de stilul sec, epistolar, multe dintre scrisori fiind pagini de adevărată poezie sau proză. La fel ca şi în jurnalul său, Aurel Dumitraşcu lasă şi prin corespondenţa sa mărturia unui spirit viu, justiţiar, conştient de valoarea sa şi a cărţilor sale.

SPECTACOLE

nimfomaniac afis

Astăzi debutează Festivalul Internațional de Folclor “Ceahlăul”
* la ora 18 – parada portului popular, la 19 – spectacolul inaugural

Cea de-a XVII-a ediţie a festivalului internaţional de folclor Ceahlăul”, organizat de Centrul “Carmen Saeculare”, cu sprijinul CJ Neamţ şi al celorlalte autorităţi locale (Piatra Neamţ, Roman, Târgu Neamţ, Bicaz, Roznov), se desfăşura în toate localităţile principale ale judeţului, iar duminică, 3 august, la Durău, astfel că toţi locuitorii judeţului vor avea prilejul să admire frumuseţea portului, dansului şi cântecelor formaţiilor participante la festival.

* Vineri, 1 august, Piatra-Neamţ, la ora 18, parada portului popular pe traseul: Teatrul Tineretului – Casa de Cultură – Muzeul de Istorie – Hotel Ceahlăul – Teatrul Tineretului; ora 19, deschiderea oficială a Festivalului; ora 19.15, spectacolul formaţiilor invitate.

* Sâmbătă, 2 august, la Târgu Neamţ, ora 17.30, parada portului popular, iar la ora 18, spectacolul formaţiilor invitate.

* Duminică, 3 august, Staţiunea Durău, ora 14, parada portului popular; ora 14.30, spectacolul formaţiilor invitate.

* Luni, 4 august, program turistic oferit de gazde tuturor formaţiilor din ţară şi de peste hotare, participante la festival.

* Marţi, 5 august, la Bicaz, de la ora 18, parada portului popular; ora 18.30,  spectacolul formaţiilor invitate.

* Miercuri, 6 august, la Roznov, de la ora 13.30, parada portului popular; între orele 14-17.30, spectacolul formaţiilor invitate.

* Joi, 6 august, la Roman, de la ora 19.30, parada portului popular; ora 20, spectacolul formaţiilor invitate.

* Vineri , 7 august, Piatra-Neamţ, la ora 19: închiderea oficială a Festivalului şi spectacol folcloric al formaţiilor invitate.

FILM

nimfomaniac afis

Jurnal erotic al unei femei

În perioada 25-30 iulie 2014, la cinematograful “Dacia” Panoramic din Piatra Neamţ“ va rula, de la ora 14-16, filmul românesc,“Selfie”, o spumoasă comedie. Regia este semnată de Cristina Iacob, iar în rolurile principale sunt actorii Olimpia Melinte, Vlad Logigan, Levent Sali, Flavia Hodja, Crina Semciuc, Alexandru Călin. În loc să stea acasă și să învețe pentru BAC, trei proaspăt absolvente de liceu decid să plece la mare și să își termine adolescența în stil rebel! Yasmine, Roxi și Ana sunt hotărâte să se distreze şi să uite de responsabilităţi în ultimele 2 zile dinainte de examenul maturității, iar asta înseamnă să încalce orice regulă și să facă tot ce le trece prin cap, fără să ţină cont de consecințe. Vor libertate, adrenalină și dragoste de-o vară, iar cei trei tineri pe care îi agaţă la mare par mai mult decât dispuşi să le ofere tot ce-şi pot imagina.

În aceeaşi perioadă, de la ora 16-18 rulează filmul “Nimfomaniac, vol I”. Un jurnal erotic al unei femei (interpretată de Charlotte Gainsbourg) din perioada adolescenţei, până la vârsta de 50 de ani. Mai precis, până în momentul în care este găsită leşinată, în pădure, de către un bărbat (Stellan Skarsgard), cel căruia i se şi confesează ulterior.

Articolul precedentARTĂ PLASTICĂ / Dumitru Mosor sau artistul între tentaţia laicului şi obsesia religiosului
Articolul următorPersonalitatea săptămânii / Compozitorul Mihail Jora