0:00

CARTE Adina Grigore-Cucoş: „Mihail Manoilescu. Viaţa şi activitatea”, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Sub girul a două prestigioase edituri, Editura Universitară Bucureşti şi Editura „Cetatea Doamnei” Piatra Neamţ, Adina Grigore-Cucoş (născută la 11 mai 1977, profesoară la Târgu Neamţ), fostă studentă (eminentă) a Facultăţii de istorie şi Geografie la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (2001), şi-a documentat şi elaborat teza de doctorat  cu o temă inedită: „Viaţa şi activitatea lui Mihail Manoilescu”. Inedită, pentru că ilustrul savant, economist de talie mondială, politician şi fost ministru nu a beneficiat până în prezent de o monografie, rămânând pentru foarte mulţi un anonim funcţionar şi politician dintre cele două războaie care a sfârşit, tot în anonimat (în taină chiar), undeva la Sighet, la temuta închisoare a regimului comunist în care au fost ucişi cei mai importanţi oameni politici români.

Printre alte funcții publice pe care le-a deținut, Mihail Manoilescu a fost ministru al Afacerilor Străine ale României în vara anului  1940, în cadrul guvernului Ion Gigurtu, iar gândirea sa economică a trezit interes în America de Sud, ideile sale corporatiste și protecționiste fiind adoptate în Brazilia în scopul dezvoltării industriale a acestei țări, acesta fiind considerat  şi astăzi “bunicul economiştilor brazilieni”. Au scris până în prezent despre marele economist doar câţiva autori români, între ei fiind Constantin Schifirneţ (originar din Neamţ, născut în 1945, la Bahna), Vasile Nechita, Robert Păiuşan ş.a. E drept, după 1989, i s-au publicat lui Manoilescu memoriile (vreo trei volume) şi încă două lucrări, „Rostul şi destinul burgheziei româneşti” şi „Tragica predestinare a geniului moldovenesc”.

Cartea Adinei Grigore-Cucoş, alcătuită din patru capitole, reconstituie întrega viaţă a lui Manoliescu, în contextul realităţilor din vremurile prin care a trecut: despre familie şi studiile savantului, activitatea sa politică, cea didactică şi ştiinţifică şi, în sfârşit, despre arestarea sa, detenţia, moartea şi, culmea cinismului!, condamnarea sa la doi după moarte. Aflăm din carte că strălucitul absolvent al Academiei Mihăilene (născut la Tecuci dar mutat la Iaşi) participă la primul Război Mondial în calitate de inginer (a absolvit şi Şcoala de Poduri şi Şosele din Bucureşti), realizând piese de artilerie şi obuze, se căsătoreşte cu Elena Vellan (o tânără devotată, provenind dintr-o înstărită familie ilfoveană, la nunta lor participând nume grele precum Nicolae Iorga, Dimitrie Gusti, Ioan Gigurtu, viitorul premier. Debutează ca subdirector în Ministerul Industriei şi Comerţ, funcţie din care promovează ideea de industrializare a ţării după modelul occidental. Intrarea sa în politică îi va aduce însă numai necazuri.

Astfel după 1920 devine membru al Partidului Poporului, condus de Al. Averescu, apoi promoveză  subsecretar la Finanţe, iar după 1924 face jocul cercurilor procarliste din opoziţie, fiind încurajat de Iuliu Maniu, Virgil Madgearu, Alex. Vaida-Voevod, generalul Averescu şi Iorga. Tot din carte aflăm că el este cel care a fost contracandidatul lui Corneliu Zelea Codreanu  la alegerile parlamentare din 1931 de la Neamţ (unde pierde, în favoarea lui Codreanu) şi tot el este cel care a semnat, la Viena, obligat de împrejurări „să-şi taie braţele”, cedând nord-vestul Transilvaniei în favoarea Ungariei şi Bulgariei Cadrilaterul, pentru „a salva astfel trunchiul”, adică existenţa ca stat a României. Scena în care el a leşinat în sala în care s-au semnat aceste acte, dându-şi seama de gravitatea situaţiei create pentru ţara sa, fiind deja cunoscută.

Deşi a pierdut la alegerile din 1931, Manoilescu va fi, totuşi, parlamentar de Neamţ, senator, în urma alegerilor din 1937. Ar mai fi multe de adăugat la scurta noastră prezentare, conţinutul cărţii fiind foarte incitant la lectură nu numai pentru iubitorii de istorie ci şi pentru cei care vor să afle un crâmpei din istoria noastră, eroul cărţii jucând un rol important, decisiv în multe împrejurări. Lucrarea Adinei Grigore-Cucoş, foarte bogată în informaţii, întocmită în urma unei documentări serioase, cu o bibliografie impresionantă, scrisă într-un limbaj adecvat subiectului, elevat, îl prezintă pe marele economist şi om politic român în întregul său, atât ca universitar de seamă, autor de lucrări ştiinţifice, om competent şi serios dar şi de acţiune, cât şi modul în care a trecut prin meandrele unei epoci foarte complexe. Cartea sa reprezintă una din cele mai reuşite monografii din istoriografia contemporană, cum aprecia şi referentul cărţii, prof. univ. dr. Mihai Iacobescu, de la Universitatea din Suceava.

Nicolae SAVA

Articolul precedentHCF Piatra Neamţ, victorioasă la Târgovişte
Articolul următorUn apostol ales: Neculai Florian