0:00

Până astăzi, 24 ianuarie, în județul Neamț sunt 120 medici de familie care testează gratuit pentru Covid. Cei cu simptome sau care au fost în contact apropiat cu o persoană infectată se pot prezenta la cabinetele medicilor sau în centrele de permanență unde aceștia au activitate.

De reținut că testarea cu probe nazo-faringiene este gratuită pentru oricine se prezintă doar pentru testare, nu și pentru alt serviciu medical, pentru care se percep sume suplimentare. „Validarea și decontarea de către casele de asigurări de sănătate a activității de testare se realizează pentru fiecare persoană care a fost raportată în Corona Forms și pentru care medicul de familie nu a perceput sume suplimentare. Persoanele eligibile pentru testare sunt persoanele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV-2 care se încadrează în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, publicată și actualizată periodic la adresa www.insp.gov.ro. Medicii de familie pot testa atât persoanele înscrise în lista proprie, cât și oricare alte persoane, cu condiția ca acestea să fie eligibile, la un interval de cel puțin 48 de ore între două testări succesive”, potrivit CNAS.

Măsura testării rapide la medicul de familie este menită a degreva Ambulanța, singura instituție sanitară care prelevează probe de la domiciliu, dar și spitalele, prin depistarea timpurie a celor infectați și administrarea tratamentului când este cazul, spun autoritățile.

Aflați care sunt medicii din Neamț care fac teste rapide gratuite și unde pot fi găsiți din lista publicată de CNAS, care include și datele de contact ale medicilor, de la pagina 64 .

C.I.

Articolul precedentFemeie ucisă de flăcări într-un incendiu devastator
Articolul următorTIR răsturnat peste un gard la Pipirig