0:00

Cancerul, boală ereditară, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Transmiterea pe cale ereditară a cancerului, subiect asupra căruia s-au făcut în ultimii ani foarte multe cercetări de specialitate, a devenit o certitudine. Chiar dacă riscul ca o persoană să se îmbolnăvească de cancer depinde foarte mult de bagajul genetic al fiecărui individ, există și o serie de factori care pot reduce riscul apariției acestei boli, cum ar fi modul de viață și mediul înconjurător. Potrivit cercetătorilor, cea mai expusă categorie de persoane la o eventuală îmbolnăvire o reprezintă rudele de gradul I ale bolnavilor deja diagnosticați cu această afecțiune.

Cancerul la prostată, tot mai frecvent

În ultimii ani, numărul cazurilor de persoane diagnosticate cu diverse tipuri de cancer a crescut îngrijorător de mult, zeci de milioane de oameni suferind de forme diverse ale acestei cumplite boli. Mai mult decât atât, dacă, în urmă cu câțiva ani, se putea vorbi mai mult despre un anumit tip de cancer, și mai puțin despre altul, situația din acest punct de vedere se prezintă, acum, în mod uniform. Cel puțin asta declară dr. Doinița Vararu, șefa secției Oncologie a Spitalului Județean Neamț.

„Avem și cazuri de cancer pulmonar, și cancer de col uterin, și de sân, dar și de prostată. Asta, spre deosebire de alți ani, când predominau, spre exemplu, cazurile de cancer pulmonar. Situația s-a schimbat, pentru că localizările sunt reprezentate uniform”, punctează șefa secției Oncologie, care mai adaugă faptul că, în ultima perioadă, au început să apară tot mai multe cazuri de cancer la prostată. „Aici, medicii de familie ar trebui să intre în alertă, și să-și trimită pacienții cu vârsta de peste 60 de ani să facă un examen pentru a vedea dacă sunt sau nu susceptibili de cancer. Din păcate, nu am prea văzut ca medicii de familie să se implice, din acest punct de vedere”, spune dr. Doinița Vararu.

În ceea ce privește femeile, cele mai frecvente tipuri de cancer sunt cancerul mamar și cancerul de col uterin. Cei mai mulți pacienți diagnosticați cu diverse forme de cancer sunt persoane care au depășit vârsta de 50 de ani. Cazurile de îmbolnăvire la persoanele tinere sunt, potrivit specialiștilor, mai puțin numeroase.

Speranță mai mare de viață, grație medicamentelor

Chiar dacă patologia s-a schimbat foarte mult în ultimii ani, cazurile de cancer cu extindere galopantă s-au diminuat. Mai mult decât atât, speranța de viață în cazul unui pacient diagnosticat cu cancer a crescut foarte mult, și grație medicamentelor existente pe piață.

„Înainte, unei persoane  cu cancer la plămâni nu i se dădea mai mult de un an și jumătate de viață. Acum, de exemplu, am un pacient care suferă de această afecțiune de mai bine de cinci ani. Oricum, din experiența pe care o am ca medic specialist, apariția cazurilor de cancer ține, într-o oarecare măsură, și de anotimpuri. De obicei, după trecerea anotimpului friguros, sunt mai frecvente îmbolnăvirile de cancer pulmonar, iar vara apar problemele la sistemul digestiv. Nu m-am întâlnit, totuși, cu forme de cancer extrem de rar, de genul celor de unu la o sută de mii. Astea apar mai mult pe partea de hematologie”, mai precizează șefa secției Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Numărul pacienților de la secția de oncologie fluctuează foarte mult, pentru că majoritatea se tratează în ambulatoriu, bineînțeles, cu excepția cazurilor în care internarea este iminentă.

Deconturi de 18 milioane în 2013

Numai în cursul anului trecut, în Neamț au fost eliberate medicamente pentru 1.839 de persoane diagnosticate cu diferite forme de cancer, iar Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Neamț a decontat peste 18 milioane de lei, prin Programul Național de Oncologie.

„Aproape jumătate din această sumă a fost decontată farmaciilor cu circuit închis, adică acelora care țin de spitale, restul reprezentând deconturi pentru farmaciile din ambulatoriu”, precizează Radu Firăstrău, președinte-director al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Neamț.

De la începutul anului și până la finele lunii trecute, Casa a decontat aproape două milioane de lei – puțin peste 726 de mii pentru farmaciile unităților spitalicești și 1,16 milioane de lei pentru cele în ambulatoriu.

„Medicamentele specifice care se acordă pe perioada spitalizării bolnavilor incluși în Programul național de oncologie se eliberează prin farmaciile cu circuit închis ale unităților sanitare. Achiziționarea lor se face de către unitățile sanitare, cu respectarea strictă a legislației în domeniul achiziției publice, la prețul de achiziție. Sub nicio formă, acesta nu poate depăși prețul de decontare aprobat de lege, pentru fiecare medicament în parte”, mai precizează directorul CAS Neamț.

Alex SÎRBU

Articolul precedentCe vor târgnemțenii de la Apa Serv
Articolul următorÎn 2013, am stins lumina mai des