În fiecare an, în ianuarie – Luna de conștientizare a cancerului de col uterin, au loc o serie de activități care aduc în atenția publicului acest tip de afecțiune, cu un impact major asupra populației din țara noastră. Sloganul campaniei din acest an este „Informează-te! Testează-te! Vaccinează-te!”. Cancerul de col uterin este o afecţiune care poate fi prevenită prin vaccinare şi screening şi poate fi vindecată dacă este depistată la timp și tratată corespunzător. Cu toate acestea, rămâne unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauză de deces prin cancer la femeile de pe tot globul. România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european.
„Ca noutate, de la finele anului trecut, prin Ordin al Ministrului Sănătății au fost extinse categoriile care beneficiază de vaccinare anti HPV. Se pot imuniza în mod gratuit persoanele între 11 și 19 ani, atât fete cât și băieți, pentru că aceștia din urmă pot fi purtători ai virusului. În plus, femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani beneficiază de o compensare de 50%”, a declarat Elena Sterpu, purtător de cuvânt al DSP Neamț.
În judeţul Neamţ, conform datelor statistice existente la DSP Neamţ, în anul 2022 s-au diagnosticat 57 de cazuri noi de cancer de col uterin (25 în mediul urban şi 32 în mediul rural), aproximativ asemănător cu anul 2021 când s-au înregistrat 57 de cazuri noi (29 în mediul urban și 27 în mediul rural). La data de 31.12.2022 erau rămase în evidenţele statistice 1198 de bolnave cu cancer de col uterin (683 în mediul urban şi 515 în mediul rural). În primele 9 luni ale anului 2023 s-au diagnosticat 41 de cazuri noi de cancer de col uterin (21 în mediul urban şi 20 în mediul rural). La data de 30.09.2023 erau rămase în evidenţele statistice 1060 de bolnave cu cancer de col uterin (615 în mediul urban şi 445 în mediul rural).
Chiar și în aceste condiții rata de vaccinare anti HPV, care este gratuită pentru fetele între 11 și 18 ani, este destul de scăzută în Neamț. În 2020 s-au vaccinat 95 de minore, anul următor s-au imunizat 159 de adolescente, în 2022 au fost 323 de imunizări, iar anul trecut 352. Asta înseamă că în ultimii 4 ani în tot județul s-au vaccinat anti HPV mai puțin de 1.000 de tinere.
Programele de screening prin testare HPV şi Babeş Papanicolaou desfășurate și în județul Neamț în parteneriat cu IRO Iași, au permis detectarea leziunilor precanceroase/a cancerului de col uterin și, ulterior, reducerea incidenței şi a mortalităţii cancerului de col uterin precum şi a suferinţei şi a costurilor umane şi financiare pentru femei, familiile acestora şi societate.
(G.S.)