• deputatul Ionel Arsene nu a răspuns la telefon
• deputatul Ioan Munteanu: ”Voi vorbi personal cu premierul Victor Ponta”
• deputatul Mihaela Stoica: ”E clar că indiferența noastră nu ajută”
• deputatul Liviu Harbuz: ”Un primar care vrea să ia măsuri le ia și face ceva cu acești copii”
• senatorul Ioan Chelaru: ”Pot și redacta un proiect de modificare a Codului Penal, la nevoie”
Bandele de copii, în majoritate de etnie romă, care terorizează bătrâni și femei în zonele aglomerate din Piatra Neamț și Roman au devenit o problemă de care nu se mai poate face abstracție. De la furturi simple s-a ajuns la agresiuni. Membrii acestor bande au fost implicați chiar în crime, iar sentimentul de nesiguranță devine tot mai acut. Ziarul Ceahlăul a lansat campania ”Să ne apărăm orașul!”, campanie care nu dorește să pună anatema pe o etnie, ci să găsească soluții la un fenomen ce pare scăpat de sub control. După ce am luat părerea autorităților, astăzi i-am întrebat pe parlamentarii de Neamț cum văd situația și rezolvarea ei. (Ceahlăul)
”Este adevărat că lucrurile sunt grave. Nu trebuie să inventăm nimic, doar să facem ce fac și alte țări europene. Poate ideea de școli de corecție nu convine, dar acești minori trebuie reeducați, nu pot fi lăsați la nesfârșit să facă fapte antisociale. Nici adulții care îi au în supraveghere nu trebuie uitați, ei trebuie să răspundă pentru faptele celor mici. Avem legislație în acest moment. Dacă mai trebuie modificată, se poate face acest lucru. Eu sunt dispus împreună cu colegii mei să promovăm așa ceva. Eu cred că autoritățile locale se complac și o cam dau pe după cireș” – Liviu Bumbu, senator de Neamț.
Deputatul de Neamț Ionel Arsene nu a răspuns la telefon.
”Cred că pentru copiii și tinerii neintegrabili social trebuie instituit un regim special de reeducare prin intermediul unei legi. În sesiunea care urmează, mă voi documenta și sper că voi avea și sprijinul celorlalți colegi din Neamț, pentru a depune o propunere legislativă în acest sens. Până atunci, autoritățile locale trebuie să folosească cadrul legislativ existent” – Marian Enache, deputat de Neamț.
”Este o chestiune foarte, foarte sensibilă și este greu de dat o soluție. Probabil există mai multe, adaptate condițiilor locale. Pe vremea când eram director la Urban, m-am confruntat cu această problemă. Soluția găsită atunci a fost să angajăm paznici cu mulți mușchi și în scurt timp nu am avut probleme. În altă ordine de idei, cu puțin timp în urmă eram în piață și mi-a trecut efectiv pe lângă cap un topor. Am sunat la poliție și au venit echipaje, dar câtă lume are curajul să sune? Îmi mai aduc aminte de o vorbă din bătrâni, cum că bătaia e ruptă din rai și poate în unele cazuri ea ar trebui reevaluată, după cum poate ar trebui să ne gândim și la «cazul Filip» în acest context” – Vlad Marcoci, deputat de Neamț.
”Ca om, nu pot spune decât că sunt pe lume o mulțime de copii care au părinți inconștienți, care nu au grijă de ei. Copiii aceștia nu au nicio vină că nu au avut părinți acasă, de la care să învețe ceva, care să le ofere un model, și nici n-au cum să iasă din acest mediu familial de unii singuri. Societatea, într-o formă sau alta, trebuie să facă ceva. Eu, ca parlamentar, pot să mă duc pe la ministere, să promovez proiecte de lege, să modific legi, să dau cu tocul în uși dacă trebuie, dar nu cred că asta va face ca primăriile din toată țara să aibă asigurată finanțarea pentru a construi centre, pentru a angaja asistenți sociali, pentru a face centre de zi, pentru a avea grijă de acești copii. Iar soluția de a-l lua pe un astfel de copil din mediul familial nu este întotdeauna cea mai fericită. Sigur, în acest caz, poate că este, că părinții aceștia e clar că nu au ce-i învăța, altceva, pe copiii lor. Să nu uităm însă că mai sunt și copii din familii sărace, care efectiv nu au ce face. Ce să spun…? Suntem… așa cum suntem… ca țară, ca oameni… Noi, ca oameni, ar trebui să intervenim, dar pe cauză, nu pe efect. Iar cauza merge cu 25 de ani în urmă, când, dintr-un număr X de familii în situații de risc, avem acum un fenomen, care a proliferat și proliferează, pentru că oamenii și-au pierdut locurile de muncă, pentru că nu-și mai trimit copiii la școală, pentru că n-au ce mânca, pentru că… Sigur, întâlnim și cazuri fericite, 1 la 100, care este excepția ce întărește regula. Dar e clar că indiferența noastră nu ajută. Și probabil va trebui să se întâmple ceva mult mai grav ca să ne dăm seama că trebuie să luăm măsuri acum, din timp. Dacă noi, ca societate, nu avem grijă de copiii de care nu au grijă părinții, peste 10 ani vom avea adulți care ne dau în cap pe stradă sau ne aruncă în albia Cuejdiului” – Mihaela Stoica, deputat de Neamț.
”Din punctul meu de vedere, e alarmant ce se întâmplă. Situația a scăpat de sub control. Instituțiile statului sunt, practic, legate de mâini și asta pentru că din 2004 se așteaptă normele de aplicare a unei legi și ele tot nu sunt elaborate. Eu sunt convins că acești minori cred că nu li se poate întâmpla nimic. E posibil să aibă în spate și un adult care să-i dirijeze. Eu pot să vă spun ce am să fac eu, în calitate de deputat de Neamț, ce depinde de mine: am să fac în așa fel ca normele de aplicare să fie elaborate. Voi vorbi personal cu premierul Victor Ponta. În același timp, apreciez enorm rolul vostru, al presei, și mă alătur acestei inițiative pe care ați pornit-o. Sunt de acord cu protecția minorilor, dar nu sunt de acord cu infractorii, chiar dacă ei sunt minori” – Ioan Munteanu, deputat.
”Chiar nu am știut de această situație, mă refer la incidentul recent, dar dacă pot face ceva, cu siguranță o voi face. Categoric mă raliez la orice inițiativă a colegilor, dacă au întreprins ceva până în momentul de față, iar dacă nu, voi discuta cu ei și să vedem ce putem face împreună. Mi-ați dat o temă, mi-o voi face. E clar că vorbim de un fenomen care s-a acutizat în utlima perioadă la Piatra Neamț, cu aceste găști de copii. Mai este și un alt aspect: un primar care vrea să ia măsuri le ia și face ceva cu acești copii. Știu că în alte orașe, primarii care s-au confruntat cu același tip de probleme au luat măsuri. Constanța, de exemplu. I-au luat și i-au internat în centre de minori. Eu vă promit că o să mă elucidez, voi vorbi și cu colegii mei parlamentari și vom face ce trebuie făcut” – Liviu Harbuz, deputat de Neamț.
”Fenomenul infractorilor minori este o problemă cu adevărat gravă cu care se confruntă administraţiile locale din întreaga Românie, nu numai din Neamţ. Această stare de fapt este rezultatul degradării calităţii vieţii românilor, ca urmare a unei guvernări incompetente, dar şi pentru că nu se aplică legile în vigoare. Există un cadru legislativ integrator, care presupune şi situaţia infractorilor minori. Aceasta lasă la latitudinea instanţelor judecătoreşti forma de pedeapsă care poate fi aplicată: de la măsuri de reeducare până la cele privative de libertate. Dacă instituţiile statului, în această speţă Poliţia, ar acţiona decis în stârpirea acestor practici, atunci multe dintre problemele punctuale ar putea fi rezolvate. Având în vedere însă că, în cadrul acestui fenomen, avem de-a face cu reţele de criminalitate organizată, care se folosesc de aceşti minori întocmai ca traficanţii de carne vie, distrugând şi compromiţând vieţile acestor copii, mulţi dintre ei fiind victime, DIICOT-ul ar trebui să intervină” – Elena Udrea, deputat de Neamț.
”Ar fi nevoie de centre de reeducare, dar nu ca cele de pe vremea comunismului, chiar dacă și acelea pot avea un efect. Nu ar trebui să ne sperie ideea. Pe viitor, ar trebui să creăm centre în care să le dăm de muncă. Educația prin muncă a dat tot timpul roade. Bineînțeles, muncă pentru vârsta respectivă. În acest fel, ei își rezolvă problema supraviețuirii. Și în sistemul penitenciarelor se poate aplica același regim și să nu-i țină statul de pomană, pe banii tuturor. Societatea să le creeze locuri de muncă, să toaleteze spațiile verzi, să sape șanțuri, să le dăm de muncă pentru a-i integra în societate. Să se aloce fonduri pentru instituții și ele să le ofere tot ceea ce au nevoie, de la hrană la obiecte de igienă. Așa vor gândi pozitiv, vor ști că au banii lor și se vor specializa într-o muncă, nu în infracțiuni. Am discutat cu unii infractori și să știți că sunt inteligenți. Nu trebuie aruncați, ci stimulați să muncească. Când știe că are bani din munca lui va gândi altfel, va avea un sens în viață. Trebuie gândită o legislație care să permit acest lucru și apoi să ne gândim la fonduri. Trebuie început de undeva, cu un centru pilot, iar în 20-30 de ani să scăpăm de această problemă. Două brațe în plus la muncă ajută întreaga societate” – Leonard Cadăr, senator de Neamț.
”Mă implic în orice inițiativă care poate aduce ceva bun în societate. Pot și redacta un proiect legislativ de modificare a Codului Penal, la nevoie, dat fiind faptul că am o experiență de 40 de ani. Dar trebuie să ținem cont că vorbim de minori, iar răspunderea și soluțiile sunt diferite față de situația unui adult. Trebuie discutat cu psihologii și specialiștii pentru ca o «pedeapsă» aplicată să aibă mai mare pondere în educarea minorilor. Nu văd o soluție în privarea lor de libertate. Fondul bun trebuie pus în valoare. Nu cred că oamenii se nasc răi, cum spunea Jean-Jacques Rousseau. Pentru situațiile speciale, disperate, acolo unde nu există părinți sau școala nu a putut schimba cu nimic lucrurile, este necesar un club, un centru de educare, dar cu cadre dedicate, plătite și care să se implice în educația minorilor” – Ioan Chelaru, senator de Neamț.
Puradeii-tâlhari, identificaţi dar neprinşi
Puradeii care l-au jefuit pe bătrânul de 77 de ani din Piatra Neamţ, duminică dimineaţă, şi l-au băgat în spital, au fost identificaţi, dar n-au fost prinşi încă. Doi dintre ei sunt fraţi şi au sub 13 ani, iar al treilea este de aceeaşi vârstă. Toţi sunt suspectaţi că au mai comis furturi în stradă, ba chiar au şi moduri de operare distincte. Cert este că nu fac parte din gaşca lui Orlando, ci din una paralelă şi oarecum „concurentă”, care operează ca mai toţi hoţii de acest tip în zone aglomerate, în plină zi. Poliţiştii ştiu că cei doi fraţi dau câte o lovitură şi apoi dispar câteva zile, şi fac investigaţii pentru a-i găsi. Victima nu a putut fi audiată pentru a da indicii despre atacatori, deoarece medicii au opinat că starea în care se află (dublă fractură la piciorul drept) încă nu-i permite.