0:00

Campania inițiată de conducerea Consiliului Județean Neamț încă de anul trecut, prin care s-au plantat sute de mii de puieți, continuă în această primăvară, când și mai multe localități au cerut sprijin pentru a se proteja de înzăpeziri sau pentru a-i ajuta pe cetățeni să-și îmbunătățească producția agricolă. În cursul zilei de miercuri, la o săptămână după vizita în teren la Văleni, președintele CJ Neamț, Culiță Tărâță a mers în zona Romanului pentru a vedea dacă efortul făcut de autorități în a crea perdele forestiere și-a atins scopul.

Campania CJ Neamț de plantat puieți prinde rădăcini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La Doljești, în aceste zile se vor planta circa 10.000 de puieți, localitatea fiind un exemplu pentru județ, după ce, în 2008, prin campania națională România prinde rădăcini au fost împădurite cu succes circa 5 hectare de teren. Primarul comunei spune că oamenii au îngrijit puieții și nu i-au furat pentru a-i valorifica.

“În cadrul campaniei, s-a făcut plantare pe 5 hectare. Plantația arată bine și ne îngrijim de ea. Iarna aceasta a fost ușoară, dar orice zonă împădurită aduce un plus. E bine că se mai plantează. Oamenii au înțeles beneficiile acestor perdele. Acum am luat în total 10.000 de puieți, mai avem de plantat circa 5.000 de puieți. În jurul bazei sportive am mai plantat circa 1.000 de puieți. Vrem să repetăm acțiunea și în primăvara anului viitor, vom vedea unde mai avem zone, vom vorbi și cu cetățenii să vedem dacă vor și pe domeniile lor. Am dat terenurile pe care s-au plantat puieți în grija celor de la ajutor social și aceștia s-au ocupat de creșterea lor. Vrem să mai plantăm pe marginea digului, dar pentru asta vrem să vorbim cu cei de la Apele Române”, a declarat primarul Iosif Șoican, primarul comunei Doljești.

Acesta a fost încurajat de președintele CJ, care spune că în Insula Mare a Brăilei prima acțiune a fost de plantare de salcie, acțiune care a făcut ca apa să-și piardă din forță și să nu deterioreze digul din zonă.

Campania CJ Neamț de plantat puieți prinde rădăcini, ZCH NEWS - sursa ta de informații

La acțiunea de miercuri din Doljești s-au alăturat și câteva zeci de elevi de la școlile din comună.

„Ne aflăm cu elevi ai claselor a VII-a și a VIII-a, care au activități educative și au dorit să pună umărul la această acțiune. Este o continuare a proiectului România prinde rădăcini, care și-a dovedit deja efectele. Acțiunea este binevenită, mai ales că această coastă alunecă. Prin plantare, realizăm o consolidare a terenului. E important și din punct de vedere ecologic, dar și pentru acești tineri care, peste ani, își vor aminti minunea realizată astăzi”, a declarat prof. Gheorghe Curpăn, directorul Școlii Buruienești.

Președintele CJ s-a declarat mulțumit de implicarea autorităților în această campanie. Culiță Tărâță spune că anul acesta mult mai multe conduceri ale primăriilor din județ au înțeles importanța plantării de puieți și au cerut ajutor.

„Vin în întâmpinarea tuturor celor care vor să facă ceva. E normal să fie astfel de acțiuni. Prin intermediul dv. fac un apel la oameni să se implice în această primăvară, să-și facă în gospodării curat, să lucreze pământul. Am lăsat totul de izbeliște după 1990. Duminica biserica e goală, cârciuma este plină. Nu generalizez, dar trebuie să facem un minim efort pentru mai bine. Noi mai avem în acest moment circa 500.000 de puieți și aducem de fiecare dată când va fi nevoie”,  a declarat președintele Culiță Tărâță.

Tot miercuri, circa 100 de oameni au ieșit voluntar la plantat de puieți și în Iucșa, acolo unde zona este afectată de alunecările de teren. Investițiile făcute cu stația de captare ce va alimenta jumătate de comună se fac pe un teren care este afectat de alunecări pe o suprafață de circa un hectar și jumătate. Am vorbit cu toți factorii responsabili și vrem să plantăm peste două hectare, pentru că alunecările sunt periculoase, iar prin aceste plantări putem să stabilizăm terenul. Am vorbit și cu cei de la Ocolul Silvic de la Băcești, noi am trimis de la Piatra Neamț puieții și, de două zile, prin acțiune voluntară, facem plantări. Vom începe și pe zona satului Băneasa, unde sunt probleme mari în fiecare iarnă. Avem în vedere și drumurile Iucșa – Băneasa și Băneasa – Valea Ursului, unde vrem să facem o asociație împreună cu Ion Creangă, Bozieni și Valea Ursului ca să atragem fonduri de la Uniunea Europeană”, a declarat președintele CJ Neamț.

În total, 31 de comune din județ au spus prezent acestei campanii de împădurire. Președintele Tărâță spune că nu va renunța până când nu va reuși ca în județ să realizeze câteva pepiniere.

„Ținta noastră este să plantăm anual 2-3 milioane de puieți. În toamnă sper să găsesc soluția legală să cumpărăm 10-20 hectare pentru a realiza o pepinieră  anoastră, astfel încât în fiecare an plantările să devină un obicei permanent. Am făcut cunoscută această dorință și posibilitate a noastră să oferim puieți cu titlu garuit fiecărei localitate din județ, iar anul acesta sunt mai multe primării care au dorit să profite de beneficiile plantărilor de salcâmi. Oamenii înțeleg că se poate și la noi în județ. De noi depinde dacă facem sau nu”, a mai precizat președintele CJ Neamț.

Claudia MATEI

Articolul precedentVineri, la Biblioteca „Kirileanu” Antologia scriitorilor români contemporani
Articolul următorGicuţa şi Lăcrămioara au rezistat la Roman 24 de ore