În ziua de 13 martie, cabanierul de la Dochia anunța că, până la sfârșitul lunii închide cabana, preventiv, în condițiile epidemiei de coronavirus, începând cu ziua de 16 martie. Între timp, însă, Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț, a revenit în țară după o săptămână de concediu, și a făcut demersurile necesare pentru a asigura o cameră de biosecuritate în cabană.

”Având în vedere că deja există precedent la cabanele Mălăiești și Diham, trebuie să asigurăm un spațiu în cazul în care unui turist i se declanșează, la efort, o insuficiență pulmonară sau are simptome de infecție cu coronavirus”, a declarat Raul Papalicef. ”Iar în momentul în care apar primele simptome, 50 % din capacitatea pulmonară este afectată fără să-ți dai seama, asta este partea gravă. Bine, poate să-ți treacă a doua zi dacă ești robust. Serviciul Salvamont ar intra în carantină automat, dacă ar transporta un astfel de caz. Ca să evităm acest lucru, am cerut o cameră, unde să stea omul cu probleme, până ce vine cineva cu izoleta să-l extragă cu elicopterul. Așa mi se pare normal”.

Răspunsul cabanierului a fost că pune la dispoziție camera nr. 5 de la parter, în care accesul se face pe o ușă laterală a cabanei. În condițiile instituirii stării de urgență, este foarte posibil ca termenul în care cazarea și bucătăria de la Dochia vor fi închise să se prelungească. Salvamontiștii vor pune anunțuri pe toate traseele turistice, pentru ca oamenii să-și calculeze în așa fel timpul pentru drumeție încât să se întoarcă seara la baza muntelui.

C.M.

Articolul precedentRossal Târgu Neamţ: Programul de ridicare a deşeurilor reziduale şi reciclabile va fi respectat conform graficului
Articolul următorInedit: Sindicatul Sanitas – Hipocrat a lansat campanie de strângere de fonduri pentru Spitalul Județean Neamț