0:00

* 6 iunie 1978 – A murit , la Piatra Neamţ, Gheorghe Ante (se naște la 15 aprilie 1898 la Văleni, județul Roman), militar de carieră, publicist, poet. Şcoala primară în  satul natal; liceul militar la Iaşi. Sublocotenentul Ante participă cu Regimentul 15 Infanterie pe fronturile de la Oituz, Turda, Tg. Ocna, în primul război mondial devenind comandant de companie apoi de batalion. După război a contribuit în mod decisiv la reînfiinţarea Universităţii româneşti din Cluj, precum şi a Operei Române. Al doilea război mondial 1939-1947 îl găseşte la comanda garnizoanei militare a judeţului Neamţ cu gradul de colonel. După 1947, se ocupă cu reorganizarea Corului Veteranilor şi cu pirogravurile pe os de ren după picturile lui Nicolae Grigorescu şi donate Mănăstirii Agapia.

Calendar (6-12 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 6 iunie 1883 – A murit compozitorul Ciprian Porumbescu. A început studiul muzicii la Suceava şi Cernăuţi, apoi a continuat la „Konservatorium für Musik und darstellende Kunst” în Viena, apoi, între 1873-1877, a studiat teologia ortodoxă la Cernăuți. A fost unul dintre cei mai faimoși compozitori pe vremea sa. Printre cele mai populare lucrări sunt: Baladă pentru vioară şi orchestră op. 29, opereta  Crai Nou, pusă în scenă pentru prima dată în sala festivă a Gimnaziului Românesc din Braşov, (astăzi Colegiul Național „Andrei Șaguna”), unde pentru scurtă vreme a fost profesor de muzică (1881-1883). În plus, a compus muzica pentru celebrul cântec patriotic “Pe-al nostru steag e scris Unire”, muzică ce este folosită astăzi și de către Albania pentru imnul național.  De asemenea, a scris și melodia fostului imn al României, “Trei culori”. A murit la 29 de ani în Stupca, acum acest sat fiind numit, în onoarea sa, Ciprian Porumbescu.

* 7 iunie 1925 – Se naşte, la Piatra Neamţ, Elena Botez-Butnaru, prim-solistă de operă. Afirmată în arta interpretativă românească după cel de-al doilea Război Mondial, a cântat la Teatrul de Operetă din Bucureşti cât şi pe scena Teatrului de operă din Timişoara, în roluri de soprană, peste 30 de ani, alături de Nicolae Herlea, Dan Iordăchescu, Viorica Cortez.

* 8 iunie 1938 – A murit Ovid Aron Densușianu, lingvist, folclorist, istoric literar și poet, membru titular al Academiei Române și profesor la Universitatea din Bucureşti.

* 8 iunie 1967 – Moare, la Iaşi, poeta Otilia Cazimir (n. 12 februarie  1894, pe numele adevărat Alexandra Gavrilescu, la Cotu Vameş). Prietenă apropiată a poetului George Topârceanu, a lăsat în literatura română volume de versuri pentru copii, (“Jucării” şi “Baba Iarna intră-n sat” ş.a.) dar şi traduceri din mari scriitori ruşi.

* 8 iunie 1884 – S-a născut, la Râmnicu Sărat, profesoara Eugenia Popovici. După absolvirea Facultăţii de filologie din Bucureşti se stabileşte la Piatra Neamţ, unde a fost directorul Şcolii normale de fete, apoi al Liceului de fete (1923-1944). În timpul războiului a activat ca administrator al Spitalului militar. Cu ajutorul lui Dimitrie Gusti, Petre Andrei şi Ion Petrovici, reuşeşte să salveze liceul de la desfiinţare, în timpul crizei economice. Iese la pensie în 1944, dar după moartea soţului pleacă în Olanda, unde a şi murit, în 1965.

* 8 iunie 1866 – S-a născut poetul şi publicistul Lucian Pal, la Roman. Poet, publicist, colaborator la „Astra”, „Convorbiri literare”, „Acum”, „Evenimentul zilei”. Funcţii de conducere la „Evenimentul de seară”, „Naţional”, „Ziarul politic”. Premiul pentru cel mai bun reportaj monden al revistei „Vip”. Volumul: „Sunete şi semene” (1988).

* 8 iunie 1877 – S-a născut, la Calafat, (d. 8 septembrie 1918), poetul Nicolae Vulovici, cel care a recitat, acum o sută de ani, versuri la dezvelirea statuii lui Mihail Kogălniceanu din Piatra Neamţ. Căpitan activ în Regimentul 15 Războieni, prevestitor al războiului şi al morţii sale glorioase, a locuit o scurtă perioadă de timp la Piatra Neamţ. A colaborat la Semănătorul, Neamul Românesc, Ramuri, Junimea literară.

Calendar (6-12 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 9 iunie 1939 – S-a născut cântăreaţa de operă Ileana Cotrubaş, soprană română, a cărei carieră s-a desfășurat între anii 1960 – 1990. A fost admirată pentru talentul actoricesc și pentru ușurința cu care cânta operă în diverse limbi.

* 9 iunie 1970 – A murit Irina Brânduşa Irimescu (n. la 27 aprilie 1949)  “Irina Brânduşa Irimescu, plecată la 21 de ani – această vârstă de bronz, pe pragul  căreia a rămas ca o emblemă şi trupul zdrobit al lui Labiş – era prea sensibilă şi prea fragilă, poate, pentru ceea ce în viaţă ar fi putut s-o aştepte. Poet şi pictor de tulburător talent, a fost, prea tânără pentru ca succesul să se intereseze de ea,  iar acum e prea departe pentru a se interesa de succes.Sub paradoxurile acestui contratimp a rămas numai creştetul ei de copil cu plete lungi peste care continuă să ningă inefabilul pur” (Ana Blandiana) Sper ca, pe cărările Cerului, cele trei fete, trei flori ce abia îşi desfăcuseră petalele, să se cunoască şi dorurile lor de cei de acasă să le fie mai uşor (Emil Bucureşteanu).

* 9 iunie 1921 – S-a născut Vasile Măcărescu, la Piatra-Neamţ. A fost avocat, publicist. Facultatea de Drept, Bucureşti.  Reţinut în diplomaţie, până la preluarea conducerii Ministerului de Externe de către comunişti (1947). Arestat şi condamnat. După ieşirea din închisoare, a emigrat în Germania, stabilit la Köln. La Essen, a scos Revista „Transilvania” (1987-1990).

Calendar (6-12 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 10 iunie 1839 – S-a născut, la Humuleşti, cel mai important povestitor român din toate timpurile, Ion Creangă.

Calendar (6-12 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 10 iunie 1982 – A murit actorul Geo Barton (n. 23 martie 1912, la Piatra Neamţ. A debutat pe marele ecran în 1949 cu filmul „Răsună valea” – unul din primele filme româneşti, şi, peste un an, avea sa joace în „Moara cu noroc”, în rolul lui Lică Sămădăul, un rol pe care l-a interpretat magistral şi care l-a şi consacrat în cinematografie. A jucat în peste 30 de filme.

* 10 iunie 1860 – S-a născut, la Brăila, Hariclea Darclée, una dintre personalitățile muzicale cele mai importante ale României, într-o familie cu rădăcini elene. Mama Haricleei Darclée, Maria Haricli, născută Aslan, nepoată directă a domniței Mavrocordat, cea care a susținut crearea Operei Române din București în 1921. La finele vieții, artista care fusese atât de apreciată de Verdi, Leoncavallo, Mascagni, Catalani, Puccini, care cântase cu Enrico Caruso, Titta Ruffo, Francesco Tamagno și care apăruse de nenumărate ori sub bagheta lui Toscanini, a trăit în țară într-un trist anonimat.

* 10 iunie 1922 – A murit, la Doljeşti, Bazil Anastasescu (Vasile Anastasiu, Athanasie Anastasiu) (21 noiembrie 1851, Târgu Neamţ), compozitor şi profesor. Studiile muzicale le-a început la Seminarul de la Socola – Iaşi (1852-1869), continuându-le – în particular – cu Teodor T. Burada (teorie-solfegiu) şi Gavriil Musicescu (armonie, dirijat coral) la Iaşi (1875-1885), spre a obţine absolvenţa la Conservatorul din Iaşi (1870). A susţinut examenele la Facultatea de Teologie din Bucureşti, obţinând licenţa în 1908.

* 10 iunie  – S-a născut Petru Th. Missir, jurist, critic literar, publicist român, descendent al unei cunoscute și ramificate familii armeneşti, membru de onoare al  Academiei Române.

* 10 iunie 1979 – A murit Ioan Aurel Baranga (n. 20 iunie 1913), pseudonimul lui Aurel Leibovici) a fost un poet și un dramaturg român de origine evreiască.

* 12 iunie 1977 – A murit, la Bucureşti, marele ziarist Filip Brunea-Fox (n. 18 ianuarie 1898, la Roman). Jurnalist deosebit de fecund, colaborează la cele mai importante publicaţii ale vremii, Arena, Reporter, Izbânda, Jurnalul de dimineaţă, dar şi la reviste literare precum Viaţa Românească, România literară, Integral, Punct. Corespondent pentru ziare străine din Japonia şi Argentina. Supranumit „prinţul reportajului”, Brunea-Fox a împletit autenticul de senzaţional făcând din reportajele sale literatură de calitate. Un astfel de reportaj este senzaţionala sa carte „Cinci zile printre leproşi”.

* 12 iunie 1909 – S-a născut filosoful Constantin Noica.

* 12 iunie 1962 – S-a născut, la Negreşti, pictorul Petru Vamanu.

* 12 iunie 1956 – A murit scriitorul Ioachim Botez (13 iunie 1884, Bistricioara, judeţul Neamţ – 12 iunie 1956, Bucureşti) este un prozator, traducător şi publicist. Tatăl lui Botez a fost şef de pădurari. Din cauza unui incendiu, familia se mută la Bucureşti, unde copilul face clasele primare, fiind înscris apoi la Liceul „Cantemir Vodă”. La şaptesprezece ani părăseşte şcoala şi îşi câştigă existenţa ca învăţător suplinitor la ţară, în cătunele Vârteju, Dârza, Ciorogârla. Abia în 1913 avea să-şi ia, la „Sf. Sava”, diploma de absolvent. Licenţiat, în 1921, în limba şi literatura franceză, începe un lung şir de peregrinări ca profesor – Piteşti, Mizil (aici obţine definitivatul), Piatra Neamţ, Buzău, Olteniţa, Suceava. La Bucureşti, predă franceza la un pension de fete, la Şcoala Normală, la Liceul „Mihai Viteazul”. Câtva timp, a fost „gardian mâzgălitor de catastife” la închisoarea Văcăreşti.

Calendar (6-12 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 12 iunie 2013 – A murit artistul plastic Elena Uţă-Chelaru. S-a născut la 14 februarie 1930, la Chişinău. A absolvit Institutul de Arte Plastice „N.Grigorescu” din Bucureşti, în 1956. Profesori: Samuel Mützner, Catul Bogdan, Alexandru Ciucurencu. Membră a UAP, din 1956. Cadru didactic până în 1972. Membră a mai multor Academii de artă.

Articolul precedentÎn cadrul Zilelor Bibliotecii „Kirileanu” Adrian G. Romila a primit Premiul naţional „Petru Ursache”
Articolul următorCuvânt la întâmpinarea IPS Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, la Conferinţele Bibliotecii Judeţene “G. T. Kirileanu”