reclama autocenter

max blecher

* 31 mai 1938 – moare la Roman Max L. Blecher (n. 8 septembrie 1909) romancier român de origine evreiască. Tatăl său, Lazăr Blecher, proprietarul unei fabrici de sticlă, era destul de înstărit. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban, scriitori care aduc în spațiul literaturii române un spirit confesiv fără false pudori, remarcabil grație coordonatei unei lucidități dilatate de veritabilă febră existențialistă. Din acest motiv, Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris, după declanșarea bolii sale, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în câteva sanatorii, în Franța şi Elveţia, apoi la Techirghiol. Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice. Corp transparent, Întâmplări în irealitatea imediată, Inimi cicatrizate, Vizuina luminată.

ion-sofia-manolescu

* 31 mai 1993 – moare la Bucureşti poetul Ion Sofia Manolescu (n. 24 noiembrie 1909, Horia, judeţul Neamţ). În 1940 trece bacalaureatul şi devine student la Facultatea de Agronomie din Bucureşti. În perioada şcolarităţii, neobişnuit de lungă (începe cursurile secundare târziu), lucrează ca ucenic brutar, acrobat, salahor, paznic, zidar, impiegat, electrician, pedagog, iar după licenţă (1946) este angajat agronom la Camera Agricolă a judeţului Roman. În 1934 a redactat împreună cu Silviu Roda revista „Foc tânăr”, apărută la Roman. Tot acum îl frecventează pe M. Blecher, care îl pune în legătură cu Saşa Pană. Se apropie mai mult de grupul de la publicaţiile literare braşovene „Frize” şi „Front literar”. A mai colaborat la „Bilete de papagal”, „Convorbiri literare”, „Almanahul ziarului «Curentul»”, „Curentul magazin literar” ş.a.

 nicu-albu

* 31 mai 1908 – moare la Bucureşti Nicu Albu (n. 1 februarie 1855 la Piatra Neamţ), personalitate puternică a acelei perioade, Nicu Albu a fost reprezentantul cel mai de seamă al liberalismului nemţean. Este personalitatea aleasă de noi pentru această săptămână.

 petrus andrei

* 1 iunie 1946 – se naşte poetul Petruş Andrei, în comuna Români, judeţul Neamţ. Cursurile primare şi gimnaziale în comuna natală; cele secundare la Liceul „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ: Facultatea de Litere a Universităţii Al.I. Cuza din Iaşi, promoţia 1971. Colaborator la diferite reviste literare din ţară. Profesor la Liceul din Puieşti – Vaslui.

 ion_antonescu

* 1 iunie 1946 – moare, executat prin împuşcare, la închisoarea Jilava, mareşalul Ion Antonescu (n. 2 iunie 1882, la Piteşti), fiind condamnat pentru crime de război de către un Tribunal al Poporului, la 17 mai 1946. Om politic român, ofiţer de carieră, şef al Secţiei de operaţii a Marelui Cartier General al Armatei în primul Război Mondial, ataşat militar la londra şi Paris, ministru de Război, apoi prim ministru şi Conducător al statului. El a decis intrarea României în al doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler de fi retrocedate României teritoriile pierdute după Dictatul de la Viena şi Pactul Ribbentrop-Molotov.

 Ana_Pauker

* 3 iunie 1960 – moare la Bucureşti, în urma unui cancer de sân, Ana Pauker (născută Hanna Rabinsohn, la 13 februarie 1893, la Codăeşti, Vaslui), fostă  militantă activistă și fruntașă comunistă evreică, lideră a grupării pro-moscovite care a controlat până în 1952 PCR-ul, vice-prim-ministru și ministru de externe al României. Comunista Ana Pauker a participat activ la procesul de impunere în România a unui sistem bazat pe crimă și fărădelege. Un caz elocvent asupra modului cum acționa este cel al Ecaterinei Gata: pentru că a scuipat-o pe Ana Pauker în timpul interogatoriului, i-au fost smulși sânii cu cleștele, a fost violată și apoi omorâtă.

 Vasile-VASILE

* 3 iunie 1943 – se naşte la Borleşti muzicologul Vasile Vasile. A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de ştiinţe ale educaţiei Bucureşti, conf. univ. la Academia de muzică Bucureşti, doctor în muzicologie al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, colaborator la mai multe publicaţii de specialitate din ţară şi din străinătate. Scrieri: Iubirea de moşie e un zid; Profiluri de muzicieni români; Manual de educaţie muzicală ş.a.

 haidu

* 4 iunie 1952 – se naşte pictorul Iosif Haidu, în orașul Făgăraș, județul Brașov. A absolvit Facultatea de Artă din Iași în anul 1977. În anul 1982 a deschis prima expoziție personală, la Vaslui. Tot în 1982 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În prezent, artistul plastic își desfășoară activitatea în cadrul secției de pictură a Școlii de Artă din Roman. A participat la peste 20 de expoziții personale și la mai mult de 30 de expoziții de grup. O apreciere despre creațiile pictorului Iosif Haidu face Liviu Dănceanu, în cadrul unei expoziții deschise de Iosif Haidu cu cîțiva ani în urmă: “Dacă cineva s-ar încumeta să elaboreze un tratat de instrumentație a culorilor, atunci cu siguranță că multe dintre pînzele lui Haidu ar putea deveni elocvente exemple practice or obiecte ale unei spectaculoase și ingenioase table de materii”.

Articolul precedentAngajări la TRW Automotive
Articolul următorTurneu de junioare la Roman