0:00

*  30 mai 1893 – S-a născut Gheorghe V. Butnaru, la Siliştea, Neamţ (1960). Facultatea de Teologie. Când era paroh în Porceşti, azi Miron Costin (1917-1919), începe să publice încercări literare. Consilier la Episcopia Romanului; preot paroh la Biserica Domniţa Bălaşa din Bucureşti (din 1933). După 1948, nu i se va mai da voie să publice. A colaborat cu versuri, proză în: Vestea Nouă, Izvorul (aici era şi redactor), Ramuri, Cronica Romanului, Neamul Românesc Literar, Drum Nou, Cuget Clar, Calendarul, Fântâna Darurilor, Izvorul Tămăduirii, Porunca Vremii ş.a. Scoate publicaţia Credinţa Ortodoxă (1931-1935).

*  31 mai 1961 – S-a născut Elena Pompiliu-Pârvan, la Piatra-Neamţ. Sculptor. Institutul de Artă Plastică „Nicolae Grigorescu”. Expoziţii colective (UAP Bucureşti), judeţene la Piatra-Neamţ şi Iaşi. Expoziţia de sculptură mică, Viena (1989). Din 1990, expune cu O. Pârvu în Suedia. Premiul I al UAP (1987).

Calendar (30 mai – 5 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 31 mai 1938 – Moare, la Roman, Max L. Blecher (n. 8 septembrie 1909) romancier român de origine evreiască. Prozator și poet cu o sensibilitate maladivă, Max Blecher face parte din aceeași generație literară cu Mircea Eliade sau Anton Holban, scriitori care aduc în spațiul literaturii române un spirit confesiv fără false pudori, remarcabil grație coordonatei unei lucidități dilatate de veritabilă febră existențialistă. Din acest motiv, Max Blecher este considerat de critica literară drept principalul reprezentant al literaturii autenticității. Își întrerupe cursurile la Facultatea de medicină din Paris, după declanșarea bolii sale, morbul lui Pott, tuberculoză la coloana vertebrală. A fost internat în câteva sanatorii, în Franța şi Elveţia, apoi la Techirghiol. Operele sale sunt în foarte mare măsură autobiografice: “Corp transparent”, “Întâmplări în irealitatea imediată”, “Inimi cicatrizate”, “Vizuina luminată”.

* 31 mai 1993 – Moare la Bucureşti poetul Ion Sofia Manolescu (n. 24 noiembrie 1909, Horia, judeţul Neamţ). În 1940 trece bacalaureatul şi devine student la Facultatea de Agronomie din Bucureşti. În perioada şcolarităţii, neobişnuit de lungă (începe cursurile secundare târziu), lucrează ca ucenic brutar, acrobat, salahor, paznic, zidar, impiegat, electrician, pedagog, iar după licenţă (1946) este angajat agronom la Camera Agricolă a judeţului Roman. În 1934 a redactat împreună cu Silviu Roda revista „Foc tânăr”, apărută la Roman. Tot acum îl frecventează pe M. Blecher, care îl pune în legătură cu Saşa Pană. Se apropie mai mult de grupul de la publicaţiile literare braşovene „Frize” şi „Front literar”. A mai colaborat la „Bilete de papagal”, „Convorbiri literare”, „Almanahul ziarului «Curentul»”, „Curentul magazin literar”.

* 31 mai 1908 – moare la Bucureşti Nicu Albu (n. 1 februarie 1855 la Piatra Neamţ), personalitate puternică a acelei perioade, Nicu Albu a fost reprezentantul cel mai de seamă al liberalismului nemţean.

* 31 mai 1944 – A murit Constantin  Meissner, profesor, deputat, ministru, născut la 27 mai 1854, la Iaşi. A avut un rol important în viaţa spirituală a oamenilor de pe Valea Bistriţei, contribuind la înfiinţarea unor unităţi şcolare, printre care Şcoala Normală de băieţi “Gheorghe Asachi” din Piatra Neamţ, în 1912. A fost deputat de Neamţ şi ministru al Industriei şi Comerţului.

* 1 iunie 1946 – Se naşte poetul Petruş Andrei, în comuna Români. Cursurile primare şi gimnaziale în comuna natală; cele secundare la Liceul „Petru Rareş“ Piatra Neamţ: Facultatea de Litere a Universităţii Al. I. Cuza din Iaşi, promoţia 1971. Colaborator la diferite reviste literare din ţară.

Calendar (30 mai – 5 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 1 iunie 1946 – Moare, executat prin împuşcare, la închisoarea Jilava, mareşalul Ion Antonescu (n. 2 iunie 1882, la Piteşti), fiind condamnat pentru crime de război de către un Tribunal al Poporului, la 17 mai 1946. Om politic român, ofiţer de carieră, şef al Secţiei de operaţii a Marelui Cartier General al Armatei în primul Război Mondial, ataşat militar la Londra şi Paris, ministru de Război, apoi prim ministru şi Conducător al statului. El a decis intrarea Românei în al doilea Război Mondial de partea puterilor Axei, pe baza promisiunilor lui Hitler de fi retrocedate României teritoriile pierdute după Dicatatul de la Viena şi Pactul Ribbentrop-Molotov.

* 1 iunie 1940 – S-a născut Andrei Bănescu, la Roman, dr. în ştiinţe tehnice (1979), cercetător. Institutul Politehnic, Bucureşti. Consultant ONU, pentru dezvoltarea industrială a României şi a Pakistanului (1980-1986).

*  2 iunie 1967 – S-a născut Lucian Iordăchescu, la Gârcina, Neamţ. Profesor, scriitor. Facultatea de Litere, Cluj. Dr. în filologie cu teza „Spaţiul românesc. Efigiile şi ereziile «seriei»”, publicată în 1998. Colaborări: „Echinox”, „Tribuna”. Autor de piese de teatru.

* 2 iunie 1990 – A murit actorul Constantin Bârliba, născut la Vânători-Neamţ, care a jucat pe scenele teatrelor din Iaşi şi Bucureşti dar şi în numeroase filme precum “Toamna bobocilor”, “Iarna bobocilor”, “Cursa”, “Drumeţ în calea lupilor “.

* 3 iunie 1922 – A murit, la Agapia,  prozatorul Duiliu Zamfirescu (n.30 octombrie 1858, la Dumbrăveni (Plăineşti), Vrancea. A fost vicepreşedinte al Academiei Române. A scris versuri, proză scurtă, piese de teatru, dar cea mai importantă contribuție a sa la literatura română o reprezintă romanele sale din Ciclul Comăneștenilor (“Viața la țară”, “Tănase Scatiu”, “În război”, “Îndreptări”, “Anna, ceea ce nu se poate”).

* 3 iunie 1899 – S-a născut Constantin Şoarec, avocat, primar al Pietrei Neamţ şi senator. A practicat avocatura dar s-a ocupat şi de exploatarea pădurilor de pe Valea Bistriţei.

* 3 iunie 1943 – Se naşte la Borleşti muzicologul Vasile Vasile. A fost cercetător ştiinţific principal la Institutul de ştiinţe ale educaţiei Bucureşti, conf. univ. la Academia de muzică Bucureşti, doctor în muzicologie al Academiei de muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca, colaborator la mai multe publicaţii de specialitate din ţară şi din străinătate. Scrieri: “Iubirea de moşie e un zid”; “Profiluri de muzicieni români”; “Manual de educaţie muzicală”.

* 4 iunie 1914 – S-a născut, la Piatra Neamţ, învăţătorul, ziaristul şi poetul Nichita Bistriceanu. A publicat sute de schiţe, reportaje, poezii şi articole în ziarele vremii, Flacăra, Steagul Roşu şi Ceahlăul, a activat în cadrul Cenaclului literar „Slova nouă” şi în cadrul Filialei Piatra Neamţ a Uniunii Scriitorilor.

Calendar (30 mai – 5 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 4 iunie 1941 – S-a născut poetul Vasile Vlad (n. 4 iunie 1941, la Constanţa), unul din marii poeţi români contemporani. A debutat în volum la sfârșitul anilor ’60, fără a fi publicat texte în nici o revistă. A fost hăituit de cenzură și marginalizat cu bună știință. Actualmente, poetul este foarte apreciat de unii critici, conform cărora lirica sa anticipează poezia anilor ’80-’90. A fost nominalizat de mai multe ori la Premiul Național “Mihai Eminescu” Opera Omnia. “Pedepsele”, “Omul fără voie”, “Sărbătorile absenţei”, “Îndreptările doctorului Faustus” sau “Calea cea mai lungă” sunt câteva din volumele sale de poezie.

*  4 iunie 1946 – S-a născut Petru Berea, la Băluşeşti, Dochia, Neamţ (4-5.03. 2001). Liceul „Petru-Rareş”, Piatra-Neamţ. Învăţător şi profesor suplinitor,inspector la Comitetul de Cultură şi Artă al Judeţului Neamţ şi inspector cultural la U.J.C.M. Neamţ. Cărţi: „Străin în purgatoriu”, „Regăsirea în speranţă”, „Regăsirea în iubire”, „Eterna primenire”, „Cuvânt de dincolo de Styx”.

* 4 iunie 1952 – Se naşte pictorul Iosif Haidu, în orașul Făgăraș, județul Brașov. A absolvit Facultatea de Artă din Iași în anul 1977. În anul 1982 a deschis prima expoziție personală, la Vaslui. Tot în 1982 devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România. În prezent, artistul plastic își desfășoară activitatea în cadrul secției de pictură a Școlii de Artă din Roman. A participat la peste 20 de expoziții personale și la mai mult de 30 de expoziții de grup. O apreciere despre creațiile pictorului Iosif Haidu face Liviu Dănceanu: “Dacă cineva s-ar încumeta să elaboreze un tratat de instrumentație a culorilor, atunci cu siguranță că multe dintre pînzele lui Haidu ar putea deveni elocvente exemple practice or obiecte ale unei spectaculoase și ingenioase table de materii”.

*5 iunie 1871 – S-a născut Nicolae Iorga, istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar și academician român.

Calendar (30 mai – 5 iunie 2014), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 5 iunie 1912 – S-a născut, la Teleac, Turda,  cardinalul Alexandru Todea, episcop român unit, fost deținut politic. În anul 1984 a fost ales în clandestinitate la conducerea Bisericii Unite cu Roma, recunoscut oficial de autoritățile române abia în mai 1990. În anul 1991 a fost numit cardinal de către Papa Ioan Paul al II-lea, iar ulterior a fost ales membru de onoare al Academiei Române. A murit la 22 mai 2002, la Târgu Mureş.

Articolul precedentGheorghe Ștefan la DNA
Articolul următorCărţi în pregătire: Adrian ALUI GHEORGHE / „Laika”