0:00

* 13 septembrie 1947 – S-a născut, la Galaţi, poetul Victor Stan, colonel de poliţie, doctor în criminalistică. A debutat cu volumul „Inima acestui pământ” (1972), publicând ulterior câteva zeci de volume de versuri şi proză poliţistă (unele în colaborare cu colegul său de breaslă, colonelul Ioan Ouatu).

* 13 septembrie 1913 – A murit inginerul Aurel Vlaicu, inventator şi  constructor de aparate de zbor.

* 13 septembrie 1953 – S-a născut regizorul Copel Moscu, la Piatra-Neamţ. Liceul „Calistrat Hogaş”, Piatra-Neamţ (1973). Fotograf la  ziarul „Ceahlăul”. I.A.T.C. (1979). Director al Studioului de Film „Alexandru Sahia” (1990-1992). Autor de filme documentare: „Seraliştii”, „Căutătorii de aur”, „Pe malul Ozanei”, „Vârstă de aramă”, „Şcoala mea iubită”, „Am ales libertatea” ş. a.

* 14 septembrie 1993 – A murit poetul Geo Bogza.

* 14 septembrie 1974 – S-a născut Ioana-Viviana Michiu, la Roman (d. 01.08.1993, Bucureşti). Liceul „Roman-Vodă”. S-a remarcat la olimpiadele naţionale de limba română şi limba franceză. Îmbolnăvindu-se grav, a susţinut doar examenul de limba română în cadrul bacalaureatului. Creaţia literară a fost prezentată de Gellu Dorian într-un volum al poeţilor care s-au stins în împrejurări tragice, Editura „Timpul”. Postum, cartea de poezii „Acolo, sus, în punctul fericit”, Ed. „Cronica”, Iaşi, 1994.

* 14 septembrie 1925 – A murit la Piatra Neamţ, profesorul Ermil Istrati (n. 1 mai 1864, Bicaz), avocat, autor de manuale şcolare. După ce absolvă şcoala primară la Bicaz, gimnaziul la Piatra Neamţ şi Şcoala Normală „Vasile Lupu” din Iaşi, la doar 20 de ani îşi ia licenţa la Facultatea de fizico-chimie Iaşi. A fost profesor la Focşani şi Piatra Neamţ, director la „Rareş” (1898-1905). A publicat „Noţiuni de chimie şi mineralogie pentru clasa a III-a gimnazială” şi „Uzufructul în dreptul roman şi românesc”.

* 15 septembrie 1927 – S-a născut celebrul lăutar Fărâmiţă Lambru, acordeonist şi cântăreţ de excepţie, preferatul Mariei Tănase la acompaniament instrumental.

Calendar (12-18 septembrie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 16 septembrie 1990 – Moare, la Spitalul Fundeni, poetul Aurel Dumitraşcu. S-a născut în satul Sabasa, comuna Borca, județul Neamț. A fost considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai curentului optzecist și ai postmodernismului în literatura română. A absolvit Liceul “Mihail Sadoveanu” din Borca și Facultatea de Filologie a Universității “Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A fost pe rând funcționar, profesor, muzeograf, inspector cultural. Din 1994, la Piatra Neamț a fost inițiat Concursul Național de Poezie “Aurel Dumitrașcu” care a girat debutul în volum al mai multor poeți tineri.

* 16 septembrie 1992 – A murit pictorul Dumitru Irimescu. Născut în satul Coşula, Botoşani, a studiat la Academia de Arte frumoase din Iaşi, având profesori pe Nicolae Tonitza, Octav Băncilă, Jean Cosmovici. S-a stabilit la Poiana Teiului, apoi la Piatra Neamţ. A fost preşedintele Fondului plastic din Piatra Neamţ în anii 50 ai secolului trecut. A pictat multe biserici, printre care Precista din Piatra Neamţ, Vârfurile din Arad, Bicaz, Dobreni, Podoleni, Poiana Teiului, Ivaneş, Bacău, Buhuşi, Câmpia Turzii, Săvineşti.

* 16 septembrie 1956 – Moare, la Tel Aviv, scriitorul A.L. Zissu.  Avram Leiba Zissu, născut la 25 ianuarie 1888, în Piatra Neamţ, este un prozator şi eseist român de origine evreiască. S-a format ca autodidact, în ambianţa sinagogii de aici. La 20 de ani obţine titlul de rabin, dar nu îşi va asuma niciodată îndatoririle ce decurg din această calitate. Adolescent, debutează în 1904 la revista ieşeană „Egalitatea”, la care scrie până în 1910. Angajat la Banca Moldova din Iaşi, va fi liderul grevei din 1914 a salariaţilor. În 1920 este administrator la Fabrica de Zahăr din Ripiceni, judeţul Iaşi, lucrează apoi într-un magazin de fierărie şi în cadrul unor exploatări forestiere din Neamţ. Preşedinte de onoare al Partidului Evreiesc din România, Zissu îl reînfiinţează după al doilea război mondial şi conduce Executiva Sionistă. Interzis ca publicist şi scriitor sub regimul lui Ion Antonescu, arestat scurt timp pentru insulte aduse Centralei Evreilor din România, în 1950 este închis pe viaţă pentru activitate sionistă. Eliberat în 1956, emigrează în Israel, unde moare după câteva luni. A debutat editorial cu piesa în 4 acte “David Brandeis”(1916). Publică volumele de proză scurtă “Spovedania unui candelabru”(1926) şi “Ereticul de la Mănăstirea Neamţu”(1930), dar se remarcă mai ales cu romanele “Marcu sin Marcu”(1934), “Calea calvarului”.

* 16 septembrie 2000 – A murit, la Bonn, Germania, poetul Ioan Alexandru. A fost membru fondator și vicepreședinte al PNTCD, deputat în legislatura 1990-1992 și senator de Arad în legislatura 1992-1996. În noaptea de 21 Decembrie 1989 poetul Ioan Alexandru a purtat Crucea și Icoana Mântuitorului printre soldați, răniți și participanți la Revoluţie, din Piața Romană până în Piața Unirii. Pentru fapta sa unică din întreg lagărul comunist, pentru curajul, rezistența și mărturia creștină de care a dat dovadă în timpul regimului ateo-comunist și ca semn de recunoștință, poetul Ioan Alexandru a primit din partea Congresului SUA  drapelul american “Old Glory”, ce a stat pe Clădirea Congresului SUA în data de 31 August 1993, în cinstea României. Ioan Alexandru este co-fondator al Grupul de Rugăciune din Parlamentul României și fondatorul Mișcării Pro Vita. Cle mai importante volume sunt “Cum să vă spun” (debut), “Viaţa deocamdată”, “Infernul discutabil”, “Vămile pustiei”, “Vina” şi cele opt volume de Imne (Bucuriei, Iubirii, Ţării Româneşti, Moldovei, Transilvaniei, vol 1 şi 2, Maramureşului, Putnei).

* 17 septembrie 1869 – S-a născut V. A. Trifu, la Făget, Jidoveni, Târnava Mică (d. 02.05.1927, Piatra-Neamţ). Fiu de preot. Liceul din Blaj. Facultatea de litere şi Filozofie, Universitatea din Bucureşti. Profesor la Giurgiu şi Călăraşi. Studii „speciale de limbă şi literatură germană” (Leipzig). Numit profesor de limba germană la Liceul „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ (1904), director (1911-1912 şi 1922-1927). Cu ajutorul deputatului Leon Mrejeru a extins spaţiul liceului prin supraetajare. A realizat cea mai bună traducere din germană (până la el) a cărţii „Nibelungii – Gudruna”. Alte scrieri: „Întoarceri pe meleagurile copilărie” (memorii); „Din trecutul Liceului «Petru Rareş» Piatra-Neamţ” (1924). În 1929, la aniversarea a 60 de ani de existenţă a Gimnaziului „Petru Rareş”, a fost dezvelit bustul său, lucrarea lui V. A. Gheorghiţă.

* 17 septembrie 1888 – A murit Iulia Haşdeu, la Bucureşti (n. 2 noiembrie 1869, la Bucureşti).

* 17 septembrie  1937 – A murit, la Bucureşti, Alfred Stroja (n. 1870, Piatra Neamţ), avocat, poet, publicist. Absolvent la „Rareş” şi al Facultăţii de drept din Iaşi. A funcţionat avocat la Constanţa, Chişinău şi Bucureşti. Debutează ca poet la 17 ani, colaborând apoi la mai multe reviste literare ale vremii.

*  17 septembrie 1878 – Se naşte compozitorul  Alberto Cirillo, la Odessa  (02.07.1950, Piatra-Neamţ). Conservatorul de Muzică şi Artă Dramatică, Iaşi. Profesor la: Şcoala Normală „Vasile Lupu”, Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, Liceul Internat şi Liceul Naţional. În 1914, se stabileşte la Piatra-Neamţ, titular la catedra de muzică a Şcolii Normale „Gheorghe Asachi” şi ore la Liceul „Petru Rareş”. Compune operete, realizează armonizări compoziţii pentru cor, pian, vioară şi orchestră. La Expoziţia Naţională (1906), primeşte medalia de bronz pentru scrieri muzicale.

Calendar (12-18 septembrie 2013), ZCH NEWS - sursa ta de informații

* 18 septembrie  1923 – S-a născut, la Paris, Regina Ana (Principesa Ana de Bourbon-Parma), fiica Principelui René de Bourbon-Parma şi a Principesei Margareta a Danemarcei. Principesa Ana a copilărit în Franţa. Începând cu anul 1939, dupa izbucnirea războiului, şi-a urmat familia în Spania şi în SUA, unde a urmat o scoală de artă, la New York. În paralel, pentru a-şi putea câştiga existenţa, a lucrat ca vânzătoare la magazinul universal “Macy’s”. În 1943, Principesa Ana s-a înrolat ca voluntar în armata franceză. A fost, împreună cu regimentul ei, în Algeria, Maroc, Italia, Luxemburg şi Germania, până la sfârşitul ostilităţilor. A primit “Crucea de Război” a Franţei. Principesa Ana l-a cunoscut pe Regele Mihai I al României la Londra. După doar o săptămână, Regele i-a cerut mâna. S-au căsătorit la 10 iunie 1948, la Atena.

Articolul precedentMișcări ”tectonice” pe Pietricica / Zidul care stă să cadă în strada Privighetorii
Articolul următorPersonalitatea săptămânii / CONSTANTIN VIRGIL GHEORGHIU