Porția ce revine județului Neamț din politica de promovare a valorilor clamată de PNL plutește în derivă prin straturile înalte ale atmosferei, poate prin stratosferă, concurând plafonul de zbor al fostelor avioane Concorde. De jos, de parcă ar rupe prima viteză cosmică, vine tare din urmă DLDS-ul. Nu, nu e prescurtarea vreunei discipline dintr-alea imposibile cu dispozitive, circuite și semiconductori, studiată la Facultatea de Electronică, dar tot Dorinel Ursărescu are răspunsul. Înseamnă Demnitate, Libertate, Dreptate, Solidaritate. Sunt principiile declarate a fi la baza noii construcții propuse de Marele Partid Național Liberal. O fi valabil în restul țării. Ancorele de la Neamț au cedat demult. Refacerea lor impune fie recuperarea „pieselor” ce zboară în formula actuală de conducere (ceea ce e practic imposibil), fie o reconstrucție sănătoasă, profund nefirească prin raportare la trecutul liberalilor nemțeni.
Din clipa când disputa dintre senatorul Eugen Țapu și deputatul Dorinel Ursărescu, fiecare cu adepții lui, a devenit publică, te-ai fi așteptat la o rezolvare rapidă, doar vine campania de toamnă peste ei, la pachet cu dezvoltarea manevrei naționale comise împreună cu PDL. Nici vorbă, însă. Chiar și după ce disputa s-a transformat în conflict în toată regula, vedetele s-au ținut o vreme de declarații din registrul bancurilor pentru un electorat incert. Totul, până-ntr-o zi, ziua când senatorul s-a apucat de adunat semnături, un fel de fază pe petiții interne. Aiurea-i că, până nu vezi cu ochii tăi tabelul și expunerea de motive, trebuie să te iei după declarații. O minimă compensație există totuși: te strici de râs. Nu-i suficient că înțelegerea și viziunea asupra obiectivului urmărit diferă de la un semnatar la altul – diferă de la o oră la alta și în cazul aceluiași semnatar, cu inițiatorul în cap de listă. Vrăjelile lor sunt triste și savuroase în același timp. De la semnături pentru provocarea demiterii la solicitarea unui raport de activitate din punct de vedere al managementului (sic!) politic, plus managementul financiar, dar nu și cel electoral, auzeai de toate, inclusiv că în câteva zile urmează să vină un conducător de la București cu firmanul de mazilire a lui Ursărescu. Parcă erau înțeleși să te amețească din vorbe, nu alta.
La câtă seriozitate și liberalism probează cei doi, în această perioadă, pare absurd să credem că macar unul dintre ei va ieși în față să explice cu subiect și predicat ce-l doare. Cu bazaconii livrate confidențial prin culise, cu lucruri extrem de grave asumate doar la nivel de șușoteală, publicul va toca ceea ce știe sau crede că știe. Iar publicul zice că scandalul pornește de la faptul că Ursărescu ține cu Tărâță și nu vrea s-audă de Pinalti, în timp ce Țapu rămâne indisolubil legat de primarul pietrean și cercurile comune de interese și afaceri. Se spune că la mijloc sunt bani mulți, o povară mult mai apăsătoare decât suferințele produse de promovările și numirile girate de Ursărescu de capul lui, fără o minimă consultare, pe vremea participării la guvernare. Din scenarii, desigur, n-aveau cum lipsi Tăriceanu și ai săi liberali reformatori. Dacă lui Țapu și Ursărescu le convine atmosfera, să fie sănătoși, numai să nu vină pe urmă să ne spună că n-a fost scandal, că n-am auzit bine, că n-am văzut bine. Poate ei nu văd că le zboară Demnitatea în stratosferă!
Viorel COSMA
P.S. : Ieri seară, aripa Ursărescu din Biroul Politic Executiv Județean a dizolvat Biroul de la organizația municipală și l-a demis pe senatorul Țapu. Evident, vor urma contestații și explicații, dar trebuie remarcate preocpările liberalilor în prag de campanie electorală