* liceenii au fost îndemnaţi să citească despre prăbuşirea blocului Carlton
Pentru elevii care au vizitat detaşamentele de pompieri din judeţ, de Ziua internaţională de reducere a riscului dezastrelor naturale, ziua de 13 octombrie a fost una specială. Foarte încântaţi că au ocazia să vadă de aproape atât autospecialele de intervenţie la incendiu, cât şi ambulanţa SMURD şi echipamentele de descarcerare, copiii au pus zeci de întrebări şi şi-au făcut poze. Musafirii de la Detaşamentul Piatra Neamţ au avut o distracţie suplimentară faţă de ceilalţi: s-au putut urca pe platforma autoscarei de intervenţie, maşina care a făcut senzaţie şi de Ziua pompierilor, când a fost expusă în centru.
La Roman, la Centrul Rezidenţial pentru Persoane Vârstnice „Casa Bunicilor”, a avut loc o activitate care i-a atras în mod deosebit pe liceenii care au participat.
„Bunicii s-au prezentat, copiii au spus, de asemenea, cum îi cheamă şi fiecare a precizat dacă mai are bunici sau nu”, a declarat mr. Bogdan Junga, şeful Serviciului Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei, care a cooronat activitatea. „Trei dintre bunici au spus poveşti de viaţă, care au captat atenţia asistenţei. Unul a vorbit despre secetă şi despre trenul foamei care circula între Moldova şi Ardeal, altul a povestit despre cutremurele din 1940 şi 1977, iar al treilea a prins o explozie. A fost o acumulare de gaz la o centrală termică, s-a produs explozia, urmată de incendiu, şi au fost foarte multe victime. Toată lumea a ascultat fără să mişte, mai ales că bunicii, care nu prea au ocazia să vorbească des cu cineva, au povestit foarte frumos. Ne-a mai impresionat, de asemenea o doamnă care a scris o poezie foarte sensibilă despre părinţii în vârstă care nu au altă raţiune de a trăi decât să-şi aştepte copiii să le treacă pragul. A fost cu atât mai emoţionantă poezia cu cât doamna a povestit că nu are copii, dar tot timpul şi-a imaginat cum trebuie să fie relaţia emoţională dintre părinţi şi copii. Eu zic că a fost o activitate reuşită, pentru că atât elevii, cât şi bunicii au fost foarte încântaţi că au avut ocazia să se cunoască. Eu am încercat să-i atrag pe liceeni şi spre literatură un pic şi le-am spus să citească despre blocul Carlton, care s-a prăbuşit în Bucureşti la cutremurul din 1940”.
După ce-au tras linie, pompierii au numărat 33 de elevi care au fost la activităţile din Piatra Neamţ, 45 la Roman şi 84 la Târgu Neamţ. (C. MIRCEA)