0:00

În vederea conformării cu exigenţele Uniunii Europene în materie de protecţia mediului şi îmbunătăţirea calităţii vieţii, Compania Judeţeană APA SERV S.A. implementează o serie de măsuri pentru convingerea populaţiei de a se branşa/racorda la reţeaua de alimentare cu apă, respectiv canalizare. Scopul Companiei este de a asigura servicii de calitate, în deplină siguranţă, dar cu protejarea mediului înconjurător.

Una din direcţiile pe care s-a axat Compania Judeţeană APA SERV S.A. începând cu luna mai 2015 este aceea a identificării, respectiv monitorizării foselor şi controlul vidanjărilor.

Controlul vidanjărilor se realizează printr-o procedură clar stabilită în cadrul Companiei. Societăţile care prestează astfel de servicii au încheiate contracte de descărcare a apelor uzate în staţiile de epurare administrate de Compania Judeţeană APA SERV S.A. Una dintre obligaţiile vidanjorului, menţionată în contract, este aceea ca vidanjarea să se realizeze exclusiv din zonele/străzile pe care nu se află reţea publică de canalizare.  În acest scop, fiecărui prestator de servicii de vidanjare i s-a pus la dispoziţie lista cu străzile pe care există reţea de canalizare (realizată atât anterior, cât şi în cadrul Proiectului Major). Compania îşi rezervă dreptul de a verifica respectarea acestei clauze, sub sancţiunea rezilierii contractului în caz de nerespectare.

Atât pentru verificarea obligaţiei anterior menţionate, cât şi pentru verificarea provenienţei apei uzate, societăţilor prestatoare li s-a solicitat montarea de dispozitive GPS pe vidanje, în caz contrar, prelevarea de apă uzată se face la fiecare vidanjă, în vederea analizării indicatorilor de calitate. De asemenea, fiecare transport trebuie să fie însoţit de documente conform legislaţiei în vigoare, iar accesul în staţia de epurare se realizează printr-un sistem cu cartele de acces, monitorizat video.

O altă preocupare a Companiei este de a identifica fosele şi modul de gestionare a deşeurilor din acestea. În acest scop, echipe de inventariere verifică toţi utilizatorii de alimentare cu apă potabilă din aria Proiectului, neracordaţi la reţeaua de canalizare, pentru o situaţie exactă a foselor (număr, tip, capacitate). În ultima perioadă, datorită prezenţei bacteriei Clostridium perfringens în lacul Bâtca Doamnei, echipele de inventariere au demarat acţiunea de identificare a foselor, dar şi deversărilor ilegale din zona lacului, constatându-se numeroase reţele improvizate de descărcare a apelor uzate.

Articolul precedentMunca în Neamț: 8 accidente într-o lună și sancțiuni de peste 100.000 de lei!
Articolul următorŞofer cu piciorul în ghips, „colecţionar” de dosare penale